Euroalueen velkakriisi palaamassa uudelleen markkinoiden valokeilaan?


 
Timo Ritakallio
 
 

Italian viime viikonlopun vaalitulos on synnyttänyt pattitilanteen uuden hallituksen muodostamisessa. Samalla on kasvanut uudelleen markkinoiden huoli Italian kyvystä uudistaa taloutensa rakenteita siten, että jättimäinen, yli 120 prosenttia bruttokansantuotteesta oleva julkinen velka saataisiin hallintaan.

Vaalit voittaneen Pier Luigi Bersanin keskustavasemmistolainen koalitio sai bonusäänin enemmistön edustajainhuoneessa, mutta senaatissa tulos meni tasan maan entisen pitkäaikaisen pääministerin Silvio Berlusconin johtaman ryhmittymän vahvan loppukirin ansiosta. Näin hallitusneuvotteluista on tulossa erittäin vaikeat ja uusien vaalienkin mahdollisuus on olemassa.

Markkinoiden luottamusta ansiokkaasti rakentaneen pääministeri Mario Montin johtaman virkamieshallituksen toiminta ei saanut kansan tukea kannatuksen jäädessä kymmenen prosentin tasolle. Alhainen kannatus voidaankin nähdä äänestäjien voimakkaana vastalauseena Italian Montin johdolla harjoittamalle uudistuspolitiikalle.

Markkinoiden ensireaktio vaalitulokseen oli negatiivinen. Pörssikurssit laskivat erityisesti Italiassa ja Italian valtion liikkeeseen laskemien velkakirjojen korot olivat nousussa. Markkinoille onkin mielestäni uudelleen puolen vuoden tauon jälkeen hiipimässä huoli eurovaltioiden kyvystä saada velkakriisi lopullisesti ratkaistuksi. Lähiviikot tulevat näyttämään palaako euroalueen velkakriisi uudelleen markkinoiden valokeilaan ja päänsäryksi.

Miksi markkinat sitten huolestuivat? Italia on yksi euroalueen suurimmista talouksista ja ylivoimaisesti velkaisin sellainen. Jos Italia ei hankalan poliittisen tilanteensa johdosta kykenekään toteuttamaan tarvittavia talousuudistuksia, sen velan hoito voi vaikeutua merkittävästi velan korkojen noustessa. Ja jos Italian velanhoito uudelleen vaikeutuu, on se iso ongelma koko euroalueelle ja sitä myötä myös Euroopan keskuspankille.

Huoli euroalueen velkakriisin palaamisesta markkinoiden valokeilaan on siis perusteltu. Markkinaepävarmuuden kasvu tapahtuu äärimmäisen huonoon aikaan: euroalueen talous on painunut taantumaan ja ensimmäisiä indikaatioita talouden toipumisesta vuoden jälkipuoliskolla on juuri saatu. Nyt kasvava epävarmuus voi tukahduttaa pienet, orastavat markkinaoptimismin rippeet.

Sijoittaja, kuten eläkevaroja hoitava eläkevakuutusyhtiö, joutuu omassa sijoitussalkussaan allokaatiopäätöksiä tehdessään ottamaan huomioon euroalueen heikon taloustilanteen ja lisääntyneen markkinaepävarmuuden. Eläkevarat on lain mukaan sijoitettava tuottavasti ja turvaavasti. Tässä taloustilanteessa tuottavimmat sijoitusvaihtoehdot saattavat yhä useammin löytyä talous- ja velkakriisissä painiskelevan euroalueen ulkopuolelta.

Timo Ritakallio
varatoimitusjohtaja