Tekstiiliteollisuuden vastuullisuuskysymykset sijoittajan silmin


 
Anna Hyrske
 
 

Viime viikkoina meitä ovat järkyttäneet uutiset bangladeshilaisen tekstiilitehtaan tuhoisasta onnettomuudesta. Uhrien määrät ovat käsittämättömät, kun niitä katsoo suomalaisesta työturvallisuusperspektiivistä.

Anna Hyrske on Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö.
Anna Hyrske on Ilmarisen
vastuullisen sijoittamisen päällikkö.

 Bangladeshin tekstiiliteollisuuden ongelmia on Suomesta käsin vaikea perata, sillä toimitusketjut ovat pitkiä ja tietoja niiden laajuudesta hankala kerätä. Vaikutusmahdollisuudetkin tuntuvat ensikosketuksella rajallisilta.

Nämä ei kuitenkaan ole riittäviä syitä olla tekemättä mitään tilanteessa, jossa löytyy selkeitä epäkohtia niin paikallisen lainsäädännön kuin kansainvälisten normienkin noudattamisessa. Viime viikolla uutisoitiin vähittäiskauppaketjujen sitoutumisesta Bangladeshin tekstiilityöntekijöiden työoloja ja -turvallisuutta parantavaan sopimukseen. Uutinen oli erittäin tervetullut ja täytyy toivoa, että mukaan liittyy yhä useampi kauppaketju.

Myös sijoittajat ovat aktivoituneet ja allekirjoittivat viime viikolla yhteisen sitoumuksen Bangladeshin tekstiiliteollisuuden tilanteen parantamiseksi. Ilmarinen on mukana tässä jo lähes 200 sijoittajan joukossa. Vaadimme yrityksiä huolehtimaan, että myös alihankintaketjujen osalta työolot noudattavat Kansainvälisen työjärjestön ILO:n konventioita työelämän perusoikeuksista. Lisäksi yritysten pitää parantaa palo- ja työturvallisuutta johdonmukaisesti sekä raportoida työturvallisuuteen liittyvistä mittareista ja niiden tuloksista.  

Vetoomusten allekirjoittaminen ei tietenkään pelkästään riitä, vaan todellinen työ tapahtuu sen jälkeen. Meidän mukana olevien sijoittajien tulee kysyä, haastaa ja sparrata sijoituskohteitamme vastuullisuuskysymyksissä jatkuvasti. Ja täytyy muistaa, että vastaavat asiat koskevat Bangladeshin lisäksi myös muita maita. Valitettavasti Bangladeshin osalta huonot työolot ja työturvallisuusriskit realisoituivat aivan liian kalliilla hinnalla.

Työturvallisuus ja peruspalkka eivät ole ainoastaan yritysten ja sijoittajien vastuulla. Myös kuluttajilla on merkittävä rooli. Vaatteiden ei pitäisi olla ekologiseltakaan kannalta ajateltuna kertakäyttötuotteita. Toisaalta kuluttajalla on vaikea tehtävä todentaa sellaisen vaatteen alkuperää, jonka hihan saumat on ommeltu yhdessä paikassa, helman koristeet toisessa, vaatteiden hoito-ohje kolmannessa ja neljännessä kaikki palaset koottu yhteen. Kuitenkin kysyminen ja kyseenalaistaminen on yksi keino viedä viestiä eteenpäin myös ruohonjuuritasolta.

Yksinkertaistettuna: pitkäaikaisen sijoittajan näkökulmasta sijoituskohteen tulisi huolehtia ympäristöstään, lähialueistaan, henkilöstöstään ja muista sidosryhmistään siten, että myös taloudelliset vaateet täyttyvät. Pikavoittojen haaliminen jonkin osa-alueen kustannuksella johtaa ennemmin tai myöhemmin tilanteeseen, jossa yritys ei voi aiheuttamiaan vahinkoja inhimillisellä tasolla edes korvata.

Anna Hyrske
vastuullisen sijoittamisen päällikkö

 
Kategoria(t): Sijoittaminen, Talous, Työelämä, Vastuullisuus
Avainsana(t): , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

4 vastausta artikkeliin: “Tekstiiliteollisuuden vastuullisuuskysymykset sijoittajan silmin

 1. Kiitos tärkeän aiheen käsittelemisestä! Kerrot Ilmarisen ja muiden sitoutuneiden yhtiöiden vaativan yrityksiä huolehtimaan, että myös alihankintaketjujen osalta työolot noudattavat ILO:n konventioita työelämän perusoikeuksista. Hyvä! Kerrot myös, että todellinen työ tapahtuu vetoomusten allekirjoittamisen jälkeen. Aivan totta, vaikka jostain on aina lähdettävä liikkeelle. Kerrot Ilmarisen kysyvän, haastavan ja sparraavan sijoituskohteita vastuullisuuskysymyksissä, mikä onkin tärkeää. Teettekö yrityksenä myös konkreettisia valintoja sen suhteen, mitä tarjoatte sijoituskohteiksi?

  • Kiitos rohkaisevasta kommentistasi. Ilmarinen on työeläkeyhtiö, jonka tehtävänä on hoitaa tulevien eläkkeiden katteena olevaa sijoitusvarallisuutta tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Me emme voi lainsäädännön puitteissa tarjota sijoituskohteita tai sijoitusneuvoja asiakkaillemme eli emme toimi varainhoitajana emmekä sijoita muiden omistuksessa olevaa varallisuutta, vaan sijoitustoimintamme koskee ainoastaan Ilmarisen omaa sijoitusvarallisuutta. Ilmarisen sijoitustoimintaa ohjaa lainsäädännön lisäksi Ilmarisen omistajapolitiikka.

   Omistajapolitiikka ottaa laajasti kantaa vastuullisuuskysymyksiin myös konkreettisella tasolla. Näin ollen vastuullisuus ohjaa salkkuvalintojamme osana normaalia salkunhoitotoimintaa. Meillä sijoituskohteiden osalta on vähimmäisvaatimuksena lainsäädännön lisäksi myös kansainvälisten normien noudattaminen. Mikäli yritys ei toiminnassaan kykene meidän vähimmäisvaatimuksia noudattamaan, pyrimme ensisijaisesti vaikuttamisprosessien kautta muuttamaan yrityksen toimintaa ja asenteita vastuullisuuskysymyksissä ja arvopaperien myynti on meille vasta toissijainen toimintatapa.

   Anna Hyrske

   • Kiitos selvennyksestä ja linkistä omistajapolitiikka-asiakirjaan. Pystyisitkö vielä tiivistämään kommenttiin, tai mainitsemaan muutamia esimerkkejä, miten hoidatte vastuullisuuskysymyksiä konkreettisella tasolla? Kerrot, että omistajapolitiikka ottaa laajasti kantaa ja ohjaa salkkuvalintoja. Miten kertoisit asian ihmiselle, joka ei tunne sijoitustoimintaa?

  • Esimerkkejä käytännön toimista löytyy meiltä runsaasti ja olemme avanneetkin niitä mm. asiakaslehdessämme ja vuosikertomuksessamme (löytyvät Ilmarisen www-sivuilta). Omistajapolitiikkamme säätelee salkkuvalintojamme määrittelemällä sijoituskohteiden osalta minimivaatimustason vastuullisuuden eri osa-alueilla. Tämä vaatimus yksinkertaisimmillaan on lainsäädännön lisäksi kansainvälisten normien noudattaminen. Vaikka pyrimme siihen, että salkussamme olevat yritykset noudattavat tätä minimivaatimustasoa, niin aina silloin tällöin erilaisista syistä johtuen ilmenee toimintatapoja, jotka ovat ristiriidassa vaatimustemme kanssa. Näitä ristiriitoja saattaa syntyä järjestäytymisvapauden suhteen, lapsityövoiman käytön suhteen tai välinpitämättömyydestä ympäristöä kohtaan.

   Konkreettisia esimerkkejä vastuullisuuskysymysten hoidosta ovat mm. vaikuttamisprosessit, joita olemme käyneet ja käymme edelleen esimerkiksi BP:n kanssa. Näissä keskusteluissa tuomme esille huolemme, kysymme kysymyksiä ja kerromme miten yhtiön toiminta on ristiriidassa kansainvälisten normien tai sopimusten kanssa. Vaikuttamisprosessien lisäksi esitämme säännöllisesti kysymyksiä yhtiöille, pyydämme tarvittaessa selvityksiä ja kommentoimme kysyttäessä esimerkiksi raportointiin ja toimintatapoihin liittyviä seikkoja. Esimerkiksi viime vuonna saimme median kautta tiedon, että suomalaisen PKC:n Meksikon tehtailla saattaisi olla ongelmia järjestäytymisvapauden osalta. Pyysimme välittömästi yhtiöltä aiheesta lisätietoja ja viime vuoden lopulla kävimme paikan päällä tutustumassa tilanteeseen. Olen kirjoittanut aiheesta myös blogin. Näiden edellä mainittujen toimien lisäksi julkaisemme esimerkiksi nettisivuillamme äänestyskäyttäytymisemme kotimaisissa yhtiökokouksissa. Tiedot löytyvät täältä (sivun alalaita).

   Nettisivuiltamme löytyy paljon lisätietoa sijoitustoiminnastamme ja vastuullisuuskysymysten hoidosta sekä uutinen tekemämme vastuullisen sijoittamisen asiakaskyselyn tuloksista.

   Anna Hyrske

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.