”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa” – nyt on pakko älähtää


 
Niina Rajakoski
 
 

Taas on se aika vuodesta, kun monen autoilijan nokka kääntyy kohti Asuntomessuja, jotka ovat tänä vuonna Hyvinkäällä. Asuntomessut antavat ideoita ja inspiraatioita arkeen, mutta minulle myös työelämään. Onhan Ilmarinen kohtuullisen suuri asuntorakennuttaja: tänäkin vuonna valmistamme ja perusparannamme 200 asuntoa. Saman verran on myös työpöydällä ja työn alla. Teemme vuokralaisillemme koteja suurella sydämellä. Ilmarisen vuokra-asuntojen laatutaso – niin materiaalien kuin ratkaisujen osalta – on orkealuokkainen.

Niina Rajakoski on Ilmarisen rakennuttajapäällikkö.

Niina Rajakoski on Ilmarisen rakennuttajapäällikkö.

Kevään aikana niin eduskunnassa kuin tiedotusvälineissä on käyty kiivastakin keskustelua rakentamisen laadusta. Minua itseäni on ihmetyttänyt tässä keskustelussa eniten se, että rakennusliikkeet ja me rakennuttajat olemme olleet täysin hiljaa. ”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa”-sananlasku ei ole ainakaan pätenyt tässä. Nyt pitäisi älähtää ja rohkeasti, siksi tämä kirjoituksenikin. Mikäli rakennusliikkeet tekisivät laadun eteen yhtä paljon töitä kuin työmaaturvallisuuden eteen on tehty, rakentamisen laatu olisi paremmalla tasolla ja voisimme keskittyä julkisessa keskustelussa rakennusalan positiivisiin tarinoihin.Energiatehokkuus on ollut Asuntomessujen yhtenä johtoteemana jo useamman vuoden ajan. Asuntomessut kulkevat mielestäni edellä nollaenergia- ja passiivitalojen tekemisessä, eli siinä, että rakennus tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa (nollaenergiatalo) ja rakennuksen lämmitysenergian kulutus on tavanomaista pienempi (passiivitalo). Ilmarisessa odotamme vielä pitkäaikaiskokemuksia tällaisesta rakentamisesta. Energiatehokkuus on kuitenkin huomioitu kaikissa Ilmarisen uusissa kohteissa. Ne ovat aina parasta A-energialuokkaa tai vähintään B+-luokkaa: uusien energiatehokkuusmääräyksien vuoksi A-luokka on vaikeasti – jopa mahdottomasti – saavutettavissa. Toimitiloissa Ilmarisen minimitavoitteena on LEED-kultaluokitus, jonka iloksemme saavuttaneet, jopa ylittäneetkin.

Asuntomessuilla kulkiessani mietin lähes joka kerta omia entisiä kotejani: olen ollut vuokra-asuntojen suurkuluttaja ja asunut muutamassa omistusasunnossa. Omistusasunnon hankkiminen on yksi elämän isoimmista ostoksista. Silloin täytyy nähdä pintaa syvemmälle kauniin stailauksen läpi. Muistettavaa ja tarkastettavaa riittää. On käytävä läpi talonyhtiön laatima pts-suunnitelma, isännöitsijän todistus, talonyhtiön taloudellinen tilanne, tehdyt korjaukset jne.! Jos nämä saavat rakennusalan ammattilaisen pään pyörälle, niin kuinka selkeitä nämä asiat ovat tavalliselle asunnonostajalle – ihmiselle, joka on tekemässä elämänsä merkittävintä kauppaa suurien tunteiden vallassa. Useasti taitaa käydä niin, että järki jää asuntokaupassa taka-alalle, kun ”sen oikean” kohtaa. Mieheni totesi ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme muuttaessamme, ettei hän olisi ikinä osannut katsoa kaikkia niitä asioita, joita minä tarkastin ja samalla hän pohti, kuinka ihmiset ylipäänsä uskaltavat rakentaa ja ostaa asuntoja ilman ammattilaisen apua.

Rakennusalan tekemien selvitysten mukaan takuuaikaiset virheet asunnoissa ovat pysyneet samoina vuosikymmeniä. Virheet ovat hyvin perinteisiä kuten kaatovirheitä ja ikkunoiden tiiviyteen liittyviä, joiden välttäminen ei vaatisi mitään erikoisosaamista. Kysynpä vain, että mistä kiikastaa, kun nämä virheet toistuvat? Minusta rakennusliikkeet voisivat antaa ”Stockmann-takuun” rakennuksille. Takuulla tarkoitan sitä, että asiakas voi palauttaa virheellisen tavaran Stockmanniin ilman selityksiä. Stockmann korjaa virheen palauttamalla rahat tai korvaamalla tuotteen uudella. Peräänkuulutan sitä, että rakennusliike tai myyjä korjaa virheet ilman kymmeniä kirjeitä ja juristiarmeijoita, vaikka rahojen palauttamisen tielle en halua lähteä. Onneksi tästäkin on onnellisia tarinoita. Istuessani junassa edessäni istuva henkilö kertoi, kuinka hän oli nuorena rakennusliikkeen edustajana vastannut kohteesta, jonka jokaisessa asunnossa oli ollut virheitä. Tästä kohteesta emme ole joutuneet lukemaan lehdistä, sillä rakennusliike oli päättänyt korjata virheet ilman riitelyjä. Etkö sinäkin haluaisi kuulla lisää tällaisia tarinoita? Nyt vain odotan, mikä rakennusliike antaa ensimmäisenä rakennuksille laatutakuun ja tekee virheiden korjaamisesta itselleen kilpailuedun. Rakentamisen lähtökohtana pitää tietenkin olla, ettei virheitä esiinny lainkaan.

Rakennuttajapäällikkönä sain itse vasta toisen kerran ”puhtaat paperit” toukokuun lopussa, kun valmistuneessa rakennuskohteessa ei ollut lainkaan virheitä. Kuinka me tässä onnistuimme? Aivan helposti: aikataulu oli realistinen, yhteistyö pelasi, työntekijät halusivat tehdä hyvää jälkeä ja työyhteisön ilmapiiri oli kunnossa. Työntekijöiden arvot ja asenne ratkaisivat! He halusivat olla ylpeitä käsiensä jäljistä. Kuinka voisimmekaan kloonata näitä ammatistaan ylpeitä kavereita muihinkin rakennushankkeisiin?

Omat ajatukseni suuntautuvat taas Asuntomessuille Hyvinkäälle. Saisinkohan sieltä jotain uusia ratkaisuja ja ideoita, joilla Ilmarinen tekisi seuraavan kohteensa asunnoista vieläkin parempia – viihtyisän kodin vaikkapa juuri sinulle?

Niina Rajakoski,
Rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen

 
Kategoria(t): Rakentaminen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa” – nyt on pakko älähtää

  1. ”Omistusasunnon hankkiminen on yksi elämän isoimmista ostoksista. Silloin täytyy nähdä pintaa syvemmälle kauniin stailauksen läpi. Muistettavaa ja tarkastettavaa riittää. On käytävä läpi talonyhtiön laatima pts-suunnitelma, isännöitsijän todistus, talonyhtiön taloudellinen tilanne, tehdyt korjaukset jne.! Jos nämä saavat rakennusalan ammattilaisen pään pyörälle, niin kuinka selkeitä nämä asiat ovat tavalliselle asunnonostajalle – ihmiselle, joka on tekemässä elämänsä merkittävintä kauppaa suurien tunteiden vallassa. ”

    Haastavia asioitahan tuollaisten dokumenttien läpi käynti voi olla monelle omistusasuntoa ostavalle. Lienee kuitenkin sekä asuntoa ostavan että sitä myyvän kannalta hyvä, että tuollaisia dokumentteja nykyään on, joiden kautta ostajaehdokkaalle saa siirrettyä asuntoon ja taloyhtiöön liittyvää tietoa, varsinkin jos nämä asiakirjat ovat ajan tasalla ja hyvin laadittuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.