Palaatko lomalta naama mutrulla?


 
Kati Huoponen
 
 
KatiHuoponenIlmarinen

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja

Jos aloitit neljän viikon kesäloman juhannuksena, paluu työpaikan arkeen koittaa todennäköisesti näinä päivinä. Miltä tuntuu? Ahdistaako ja masentaako? Älä huoli – pieni jännitys ja jopa ahdistus on hyvin normaalia työhön paluun yhteydessä.

Kun pääset omalle työpisteelle ja avaat tietokoneen, salasanasi saattaa olla unohtunut, työpaperit ovat kadoksissa ja eri projektien eteneminen tuntuu vain kaukaiselta muistolta. Sanoisin, että ei hätää, olet onnistunut lomailussasi! Olet unohtanut työasiat lomalla ja antanut aivojen levätä, niin kuin niiden kuuluukin. Irtiotto työelämästä loman ajaksi auttaa sinua jaksamaan paremmin työssäsi. Jatkuva työnteko ja työasioiden ajattelu lomalla stressaa paitsi sinua, myös läheisiäsi.

Lomaltapaluuseen liittyvä ahdistus johtuu pitkälti elämänrytmin muutoksesta. Lomalla otetaan rennosti, nukutaan pidempään, syödään raskasta grilliruokaa ja usein myös käytetään alkoholia normaalia enemmän. Useimmat meistä reagoivat tavalla tai toisella yhtäkkiä muuttuvaan rytmiin. Suurimmalle osalla rytmin vaihdoksen vaikutukset ovat kuitenkin hallittavia ja menevät nopeasti ohi.

Miten valmistaudun töihin paluuseen

Miten lomaltapaluuseen voisi valmistautua? Omia elämäntapoja ei kannata päästää hunningolle lomallakaan: vältä ylensyöntiä ja pidä kohtuus alkoholin käytössä sekä muista myös liikkua. Venähtämään päässyttä unirytmiä kannattaa kääntää hyvissä ajoin kohti arkisen aherruksen vaatimuksia. Myös omia ajatuksia voi pikku hiljaa suunnata töihin loman lähestyessä loppuaan.

Ensimmäisenä työpäivänä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla armollinen itselleen. Kaikkea et voi ratkaista heti, ja sähköpostipingistä ehdit pelaamaan myöhemminkin. Joillekin ihmisille loman pitäminen pienemmissä jaksoissa sopii paremmin, koska lyhyemmän loman jälkeen ei rytminmuutos takaisin työelämään ole niin raju kuin yhden pitkän jakson jälkeen – unohtamatta toki, että pidemmän lomajakson aikana työstä irtautuminen onnistuu paremmin.

Jos työhösi paluu tuntuu ahdistavalta edelleen viikon tai kahden jälkeen, on todennäköistä että kaikki ei ollut aivan kunnossa ennen lomalle jäämistäkään. Tällöin sinun kannattaa miettiä kunnolla työsi luonnetta ja esimerkiksi työn ja vapaa-ajan suhdetta. Hyvä keskustelukumppani ahdistuksen purkamiseksi voi oman pomon lisäksi olla työterveyshuolto.

Työhön saa jopa kaivata takaisin!

Pieni jännitys ennen lomalta paluuta voi olla jopa hyvä asia: se auttaa sinua virittäytymään taas työmoodiin. Ei kannata kuitenkaan miettiä liikaa töissä odottavia kasautuneita tehtäviä vaan ennemminkin työn hyviä puolia: mikä omassa työssä innostaa ja saa arjen työpaikalla rullamaan? Itselleni parasta työhön paluussa on taas tuttujen työkavereiden näkeminen tauon jälkeen ja ihan huippumielenkiintoinen työ. Kun olen ollut vähän pidempään poissa tutuista työympyröistä ja rutiineista, näen asioita taas selkeämmin kuin aiemmin ja uusia asioita on helpompi miettiä ja tehdä.

Ei myöskään pidä unohtaa niitä työtovereitamme, jotka iloitsevat lomansa loppumisesta ja suorastaan odottavat sitä! Tämäkin on ihan sallittua. Hyvä loman jälkeen voi olla todella kiva mennä töihin. Minä tunnustan kaipaavani lomani lähestyessä loppuaan työkavereitani ja myös muita mielekkäitä hommia puutarhassa kuopimisen rinnalle.
Siis suu pois mutrusta ja hymyä huuleen: kesä jatkuu työpäivän jälkeenkin, pian on taas viikonloppu ja seuraava lomakin jo lähestyy. Tsemppiä kaikille työn sankareille!

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja, Ilmarinen