Tee hyvää yrityksellesi – pidä huolta itsestäsi


 
Pekka Pohjakallio
 
 

Pekka Pohjakallio on paremman työelämän suunnittelutoimisto 925 Designin toimitusjohtaja. 925 Design haluaa, että ihmiset saavat aikaan enemmän ja väsyvät vähemmän.

Tämän täytyy olla kohtaloa. Olen törmännyt viimeisen viikon aikana jatkuvasti samaan teemaan. Ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb puhui 925-TV:ssä 8+8+8 –tavastaan. Eli kuinka hän jakaa päivänsä kolmeen kahdeksan tunnin pätkään. Työhön, vapaa-aikaan ja uneen. Kollegat riensivät kieltämään tuon mahdottomana ministerin työssä.

Bloggari Michelle Lara Lin kirjoitti hyvän artikkelin siitä, kuinka itsestään huolehtiminen on firmasta välittämistä. Lin kirjoittaa, kuinka vanha kaava tulos = työ x aika on roskaa. Oikea kaava on tulos = työ x tuottavuus. Ja tuottavuuteen liittyvät sellaiset asiat kuin uni, vireä mieli ja harrastukset.

Kummankin täytyy olla väärässä. Töitä on niin paljon, että on pakko tehdä pitkää päivää, että niistä selviää. Ja lukea posteja kotona. Ja lomalla. Ja tekstiviestejä. Ei tuollainen 8+8+8 voi olla mahdollista.

Oletko kokeillut?

Meillä on joukoittain pinttymiä siitä, miten töitä pitää tehdä. Useat pinttymät pohjautuvat perimätietoon ja olivat oikein sopivia, silloin, kun Kehruu-Jenny oli hight-techia. Emme vain ole kyseenalaistaneet tapojamme.

Maailma on muuttunut sitten Jennyn aikojen. Tärkein työkalumme on mielemme. Siitä on pidettävä huolta. Saku Tuominen kirjoitti tähän blogiin kuinka avain muutokseen on tapojen synnyttämisessä. Eikä pidä luovuttaa, ennen kuin asiasta tulee tapa.

Onko Stubbin 8+8+8 mahdoton?

Itse tunnustaudun pahemman luokan suutarin lapseksi. Saarnaan paremmista tavoista ja itsestäni huolehtimisesta. Kuitenkin, kun teimme partnerimme Laturin kanssa energiatestin kesäkuussa, sain tietää, että energiani riittää 9 tuntiin 15 minuuttiin päivässä.

Eli ehdin juuri ja juuri kotisohvalle, ennen kuin virta loppuu.

Valitettavasti testitulos edusti aika hyvin todellisuutta. Olin yrittäjänä langennut vanhaan helmasyntiini. Mittasin (taas) itseäni sillä, onko kalenteri täynnä ja laulaako sähköpostikone punaisena. Äh.

Muutoksen toteutumisessa auttaa se, että kertoo muutoksesta jo etukäteen kaikille. Niinpä aloitimme Pekan energiahaasteen dokumentoinnin blogissamme www.925media.fi. Syksyn aikana saan apuja Laturin Niina Palmulta, joka operatiivisen johtajuutensa lisäksi on personal trainer.

Hyvän suorituskyvyn ja energian pohja on yksinkertainen: liikunta, ravinto ja uni. Ihmelääkkeitä ei ole.

Tämän lisäksi olen päättänyt kokeilla kolmea asiaa koko syksyn:
– teen vaikeat asiat aamulla. Tämä kalenteriin – muuten ei toimi
– aikataulutan kalenteriin kävelyitä ja kahvitaukoja
– käyn vähintään kolmen viikon välein Saunaseuran saunassa hoitamassa aivojani. Kello 13 perjantaisin.

Olen niin pinttynyt, ettei tällainen toimi ilman tiukkaa kalenteriin kirjaamista.

Stubbin ja Linin mukaan saan aikaan enemmän, kun pidän itsestäni parempaa huolta. Haluan uskoa siihen.

Kokeilen nyt. Kokeile sinäkin.

Pekka Pohjakallio
925 Design