Lyhyempi hoitovapaa – isompi eläke


 
Nina Bruun
 
 

Hallituksen tavoitteena on pidentää työuria ja vähentää työuran aikaisia katkoksia. Yhtenä keinona katkojen vähentämiseen on esitetty hoitovapaan jakamista vanhempien kesken, jolloin äidit saataisiin nopeammin takaisin työelämään.

Esitys on kirvoittanut keskustelua mm. äitien työllistymismahdollisuuksista ja perheiden valinnan vapauden rajoittamisesta. Äitien ja perheiden eläketurvan parantumisen näkökulma on jäänyt näistä keskusteluissa kokonaan pois. Äitien siirtyminen työelämään nopeammin merkitsee työurien pidentymisen ohella myös äitien tulevan vanhuuseläkkeen kasvua.

Nina Bruun osastopäällikkö, eläkeosasto

Nina Bruun
osastopäällikkö, eläkeosasto

Jos oletetaan, että äidin kuukausipalkka työsuhteessa olisi 3000 €/kk, tulee äidin eläkekertymä olemaan reilut 50 euroa kuukaudessa suurempi, kun hoitovapaa lyhenee kolmesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Jos hoitovapaalla ei oltaisi tätäkään aikaa, kertyisi eläkettä vielä 85€/kk enemmän.

Äidit, jotka kolmen vuoden sijaan ovat hoitovapaalla 1,5 vuotta, saavat käyttöönsä keskimäärin 13 000 euroa enemmän vanhuuseläkevuosilleen¹.

Kaikki työ kartuttaa eläkettä
Ylipäätään on hyvä muistaa, että kaikesta työskentelystä karttuu eläkettä. Sekä osa-aikatyöt että pätkätyöt parantavat äitien eläkkeitä. Pätkätyön palkan ollessa yli 695 €/kk, kertyy työstä eläkettä aina enemmän kuin hoitovapaasta.

Eläketurva kattaa ihmisen koko elämänkaaren. Eläke tarjoaa turvaa vanhuuden ja sairauden varalle. Lisäksi se turvaa sekä lesken että lapsien toimeentulon toisen vanhemman menehtyessä. Eläke mahdollistaa myös arvokkaan vanhuuden ja leppoisat eläkepäivät.

Työurien pidentäminen onkin nähtävä myös sijoituksena omaan ja perheen tulevaisuuteen.

Nina Bruun
osastopäällikkö, eläkeosasto

¹ Olettaen, että 1985 syntyneen äidin palkka on noin 3000 €/kk, hän on yhden kerran 1,5 vuotta hoitovapaalla kolmen vuoden sijaan ja että hän on vanhuuseläkkeellä nykyisen eliniän odotteen mukaisesti 63v – 84v välisen ajan.

 
Kategoria(t): Eläke, Eläkejärjestelmä
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

4 vastausta artikkeliin: “Lyhyempi hoitovapaa – isompi eläke

 1. Montakohan lasta kirjoittajalla on ? Ongelma eli työn puute on asia, jota hänkään ei ymmärrä. Miksei vanhemmilla ole oikeutta valita? Tolla periaatteella olis parempi elämä ku ei koskaa syntyiskään.

 2. Kukaan ei tahdo muistaa ketä varten yleensäkkään ollaan hoitovapaalla?
  Vastaus on lapsen takia.

  Lapsen oikeuden kasvaa ensimmäiset, niin herkät vuodet, kotonaan saada tarvittava turvallisuuden tunne ja hyvä itsetunto kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

  Se ei ole lapsen edun mukaista, että hoitovapaata mietitään vanhempien näkökulmasta, tai valtion.

  Perheet ja vanhemmat ovat erilaisia ja nyt tällä rangaistaan lapsia joiden perheissä vanhemmat eivät voi tai halua noudattaa tätä ”tasa-arvoista” hoitovapaata. Kumman tahansa vanhemman työ ja halut voivat olla sellaisia etteivät voi tai halua irtaantua töistä ja tämä laki estää toisen vanhemman ottamaan sen lapsen kannalta tärkeän paikan kotona.

  Oikeaa tasa-arvoa olisi nostaa hoitovapaa rahaa, jolloin taloudelliset erot kaventuisivat ja vanhemmille jäisi paremmin siltäosin mahdollisuus itse päättää miten toimivat. Tämä varmaan ajansaatossa parantaisi naisten 80 senttiä euroksi ja uraohjus mahdollisuuksia.

  Lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä tämä lakimuutos ei ainakaan palvele sitä lasta, jonka takia ollaan kotona. Hän joutuu aina vain pienempänä pärjäämään tarhassa, joka on aina vain suurempi, jopa sata lasta samalla pihalla leikkimässä. Vaikka toinen vanhemmista palaisi halusta hoitaa lastaan kotona, se ei nyt käy enää päinsä, se ei ole enää arvokasta. Millaisen laskun maksammekaan tästä lasten turvattomuuden tunteesta myöhemmin, kun nyt säästetään?

  Lapset eivät ole oikea säästökohde ja pakottamalla ei synny kuin sutta.

 3. Kiitos vastauksesta Kristiina! Näin arvelinkin. Hitsit… En voi käyttää ripsaria, joka ei ole vedenkestävä. Kakkosripsariksi saattaisin sellaisen ottaa, vaikka arkikäyttöön, mutta kyllä se vedenkestävyys on niin tärkeä asia, ettei siitä voi kokonaan luopua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.