Johda itseäsi – jaksat paremmin työssä ja vapaalla


 
Kati Huoponen
 
 

Työelämä antaa paljon mutta myös houkuttelee meitä välillä työskentelemään yli voimavarojemme. Työ on monimuotoistunut viime vuosikymmenen aikana nopeasti ja työn vaatimukset ovat haastavampia. Myös odotukset uuden tiedon omaksumiseen ja hallintaan ovat kasvaneet ja nopeutuneet. Omasta kokonaishyvinvoinnista huolehtiminen on nyt entistä tärkeämpää.

KatiHuoponenIlmarinen

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja

Samalla kun työ ja elinympäristömme ovat muuttuneet nopeaan tahtiin, on ihminen kuitenkin pysynyt psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena hyvin samanlaisena viimeiset vuosisadat. Elimistömme reagoi edelleen samoihin kuormitustekijöihin: fyysiseen tai psyykkiseen uhkaan, ravinnon puutteeseen, unen ja levon vähyyteen, ääriolosuhteisiin jne. Kuormitustekijät eivät näyttäydy samanlaisina meidän aikanamme kuin esim. keskiajalla, mutta vaikuttavat kuitenkin ihmisen kokonaishyvinvointiin samalla mekanismilla. Emme voi unohtaa itseämme ja itsestämme huolehtimista. Koneiksi emme ole (onneksi) muuttuneet.

Ajankäytön hallinta vaatii itsensä johtamista
Ajankäytön hallinnasta on tullut keskeinen aihe kiireen ja vaatimusten maailmassa. Oman ajankäytön hallinta vaatii itsensä johtamista. Nykypäivän työympäristön hektisyys vie helposti huomion kiireellisiin, lyhyen aikavälin työtehtäviin ja pitkäkestoiset työt jäävät jalkoihin. Kiireellä hoidetavat työt ovat usein selkeämpiä hoitaa. Mitä enemmän käytämme aikaa pitkäkestoisten töiden suorittamiseen, sitä vähemmän pitäisi meillä olla kiireellisten ”tulipalojen sammuttamista”.

Ennakoi ja suunnittele ajankäyttöäsi ja aikataulusi paitsi päiväkohtaisesti, myös viikko ja kuukausitasolla. Etsi rauhaa ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Minimoi tehdyn suunnitelman muutokset ja pyri hahmottamaan tekemäsi työn tärkeys näkemällä se osana isompaa kokonaisuutta. Ja melkein tärkeimpänä kaikesta: varaa erillinen aika puheluiden ja sähköpostien hoitamiseen!

Hyvinvoinnin perusta rakennetaan jo nuorena
Oma tapamme elää on myös työhyvinvoinnin peruspilari. Biologia seuraa ihmisen mukana läpi elämän. Nuorena pystymme venyttämään fysiikkaa ja kuluttamaan voimavaroja, koska ylikuormituksesta ja unenpuutteesta palautuminen on helppoa. Olen huomannut, että mitä enemmän kuljettuja kilometrejä ja vuosia on takana, sitä huolellisemmin on otettava huomioon kehon lähettämät signaalit jaksamisesta ja huolehdittava palautumisesta.

Työ asettaa tiettyjä tavoitetasoja suorituksessa ja ajanhallinnassa. Tiettynä aikana päivästä ja viikosta meidän tulee olla tehokkaimmillamme ja suorituskykyisimmillämme, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Jo nuorena rakennamme terveyden pohjaa, josta ikääntyneenä ammennetaan voimia jaksaa työssä vanhuuseläkkeelle asti ja pysyä virkeänä myös eläkeiässä

Liikunko monipuolisesti ja riittävästi? Pidänkö huolen työn ja vapaa-ajan välisestä tasapainosta? Syönkö elääkseni vai elänkö syödäkseni? Annanko tarpeeksi aikaa perheelleni ja ystävilleni? Nautinko onnistumisista?

Elämä on täynnä tärkeitä valintoja, osa helppoja ja osa vaikeampia, mutta kaikki on kuitenkin mahdollista. Kun huolehdit terveydestäsi ja elämänlaadustasi, työhyvinvointisikin paranee. Itse taidan tänään jättää sen suklaapatukan avaamatta, lähden ystävän kanssa kävelylle nauttimaan syysilmasta ja annan itselleni mahdollisuuden kunnon yöuneen.

Energistä ja tasapainoista syksyä!

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja