Veroparatiiseilla keinottelua vai vastuullista eläkesijoittamista?


 
Anna Hyrske
 
 

Yritysten verojen maksusta tai lähinnä maksamattomuudesta on puhuttu viime kuukausina julkisuudessa paljon. Myös sijoittajien suuntaan on ollut kiinnostusta, minkä osoittaa esimerkiksi kansalaisjärjestö Finnwatchin parhaillaan tekeillä oleva tutkimus suomalaisten eläkesijoittajien suhtautumisesta veroparatiiseihin sijoitustensa kautta.

Anna Hyrske on Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö.

Anna Hyrske on Ilmarisen
vastuullisen sijoittamisen päällikkö.

Miten sijoittajan tulisi suhtautua verojen maksuun?
Lyhyellä tähtäimellä ja kylmän taloudellisesti voisi sanoa, että sijoittajan näkökulmasta kaikki yritysten maksamat verot ovat ei-toivottuja. Sijoittajallehan sijoituskohteen maksamat verot ovat kuluja, jotka pienentävät maksettavaa korvausta sijoittajan ottamasta riskistä. Tuottonäkökulmasta esimerkiksi valtioiden harrastama verokilpailu, immateriaalioikeuksien alhainen verokohtelu ja kaikenlainen muu investointien hamstraaminen on jopa positiivinen asia. Olisi myös helppoa piiloutua epämääräisten käsitteiden taakse, jotta verokeskustelulle ei tarvitsisi korviaan lotkauttaa. Niin pitkään kun ei ole yksiselitteistä määrittelyä esimerkiksi veroparatiisille, verojen maksun oikeudenmukaisuudelle tai verosuunnittelun ja verojen välttelyn rajalle, sijoittajan ei periaatteessa tarvitse asiaa huomioida sijoituspäätöksissään. (Tuota viimeksi mainittua rajaa muuten testataan tosielämässä oikeusistuimissa, joka viime kädessä ottaa kantaa asiaan.)

Asiaa kannattaa kuitenkin miettiä pidemmällä tähtäimellä: verojen maksu on osa yritysten yhteiskuntavastuuta sekä yritykselle eri sidosryhmien myöntämää sosiaalista toimilupaa. Ilman veroja yritykset eivät saa tarvitsemaansa koulutettua työvoimaa tai infrastruktuuria. Ilman työllisyyttä suomalainen eläkejärjestelmä ei pysy pystyssä. Suomalaisen eläkesijoittajan kannattaa siis suhtautua positiivisesti verotukseen jo taloudellisesta näkökulmasta. Moninkertainen verotus on kuitenkin hallaa nykyisille ja tuleville suomalaisille eläkkeensaajille. Ilmarisen näkökulmasta yksinkertainen verotus on hyvä asia, mutta moninkertaista verotusta tulee välttää.

Veroparatiisit: rahaa pimittäviä palmusaaria vai EU-maita muiden joukossa?
Ilmarisella on paljon rahastosijoituksia ympäri maailmaa. Koko Ilmarisen sijoitussalkusta alle neljä prosenttia on EU:n ulkopuolisissa maissa, jotka usein näkyvät erilaisilla veroparatiisilistoilla (mm. Caymansaaret, Bermuda ja Hong Kong). Loput veroparatiiseihin liitetyistä rahastosijoituksista ovat Luxemburgissa tai Irlannissa rekisteröityjä rahastoja. Näihin sijoituksiin ei kuitenkaan liity mitään hämäräperäistä: viranomaisilla on tietojensaantisopimukset näiden maiden kanssa ja Ilmarisen sijoitukset ovat tilinpäätöksessä listattuna kaikkien nähtävillä. Hajautetun salkun hyödyt ovat kiistattomat sijoitusten tuottavuuden ja turvaavuuden näkökulmasta, joten sekin asettaa haasteita alhaisen verotuksen maiden välttämisessä. Ovatko esimerkiksi kaikki sveitsiläiset osakesijoitukset pannassa alhaisen verokohtelun takia? Silloin jäisi sijoittamatta suureen osaan kansainvälisistä lääkeyhtiöistä, joiden tuotteita me kuitenkin kuluttajina käytämme ja joihin sijoittamalla saadaan eläkevaroille tuottoa.

Mitä sijoittaja voi tehdä?
On hyvä, että erilaiset eläkesijoitustoimintaan liittyvät näkökohdat nousevat julkiseen keskusteluun. Yhtä tärkeää on, että keskustelun kohteena olevat tahot osallistuvat keskusteluun ja heitä kuullaan. Ilmarinen on julkaissut aktiivisesti ajatuksiaan ja tekemisiään verotukseen ja veronmaksuun liittyen. Linjaamme omistajapolitiikassa, että verojen maksu on osa yritysten yhteiskuntavastuuta ja että yritysten on kerrottava osana muuta raportointiaan myös veropolitiikastaan. Olemme myös itse kartoittaneet omaa veronjalanjälkeämme. Tähän mennessä saadut tulokset ovat kerrottu vuoden 2013 vuosikertomuksessa.

Salkunhoitajamme selvittävät sijoituskohteiltamme ja potentiaalisilta sijoituskohteiltamme verojen maksut ja verokäytännöt. Vähimmäisvaatimuksena meillä on kansallisen lainsäädännön ja kansainvälisten normien noudattaminen. Näistä normeista mainittakoon esimerkiksi OECD:n ohjeet monikansallisille yrityksille nostaa verojen maksun osaksi yritysvastuuta. Tässä kohtaa en malta olla korostamatta, että suomalaisen eläkkeensaajan kannalta rahastojen rekisteröintimaita suurempi ongelma ovat erilaiset konsernien sisäiset rahasiirrot ja siirtohinnoittelu, mikäli niillä pyritään minimoimaan osingonmaksu. Se aiheuttaa sijoittajalle sekä osinkomaksutulojen menetystä että sijoituskohteen arvon huonompaa kehitystä eli heikompia sijoitustuottoja. Hyvillä tuotoillahan voidaan hillitä eläkemaksujen korotuspaineita. Myös tähän osinkojen minimointiproblematiikkaan Ilmarinen on omistajana puuttunut.

Yksittäisen toimijan on kuitenkin vaikea saada positiivista muutosta aikaiseksi. Siihen tarvitaan niin poliittisia päätöksiä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla kuin yhteiskunnallista keskustelua verojen maksun oikeudenmukaisuudesta ja tarpeellisuudesta. Tästä syystä on hyvä, että erilaiset yhteiskunnalliset toimijat kuten kansalaisjärjestöt nostavat näitä asioita esille. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, mitä asioita Finnwatch raportissaan nostaa esille. Me jatkamme itsemme haastamista entistä vastuullisempaan ja tuottavampaan toimintaan!

Anna Hyrske
vastuullisen sijoittamisen päällikkö
Ilmarinen

 
Kategoria(t): Sijoittaminen, Vastuullisuus
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Veroparatiiseilla keinottelua vai vastuullista eläkesijoittamista?

  1. Veroparatiisien käyttöä veronkiertoon on moitittu epäreiluksi. Sijoittaminen on monelta kannalta katsoen epätasa-arvoista tai epäreilua: Kaikilla ei ole varaa. Kaikilla ei ole varaa varautua isojen sijoittajien junailemiin säännöksiin ja osakemanipulointeihin. Kaikilla ei ole varaa palkata omaa veroneuvojaa veronkierron optimoimiseen. (Näiden täytyy tyytyä rahastoihin ja muihin välillisen sijoittamisen muotoihin.) Kaikilla ei ole varaa suostutella lainsäätäjiä muokkaamaan verolakeja itselle edullisemmaksi.

    Osakesijoittaminen ei ole kovin tasa-arvoista Suomessa. Verottaja suosii välillistä osakesijoittamista rahastojen, sijoitusvakuutusten, säätiöiden, yhtiöiden ym. kautta. Pörssin piensijoittajaa potkitaan täällä päähän. Ei ihme, että Suomessa päämajaa pitävien suuryritysten asioista eivät päätä paikalliset asukkaat vaan esim. Amerikassa ’asuvat’ rahastot. Suurille tekijöille on luotu mahdollisuus kiertää laillisesti veroja. Pienille tekijöille vastaavanlainen ’vero-optimointi’ on rangaistavaa, vaikka juuri heidän pieni sijoitusvarallisuus saattaisi tarvita erikoiskohtelua verotuksen suhteen.

    Maailma ei ole aina reilu, ei ainakaan sijoittajalle. Se kai on selvää. Ei siinä mitään veroparatiisien puolustuspuheita tarvita. Ne puolustavat itse itseään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.