Salamana lomalle


 
Kati Huoponen
 
 

Ette ehkä usko tätä, mutta kotiini iski salama. Totta se kuitenkin on: viime vapun tienoilla salama iski kotitaloni viereiseen sähköpylvääseen ja rynnisti johtoja pitkin taloon poksauttaen pistorasioita, latureita ja muuta elektroniikkaa maadoituksista huolimatta. Olimme onneksi kotona ja pystyimme tukahduttamaan salamasta aiheutuneen pienen tulipalon alkuunsa. Seurauksena oli kuitenkin melko ikävää jälkeä, joka vaatii remontointia.

KatiHuoponenIlmarinen

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja

Siitä huolimatta, että salaman iskussa oli mukana onni onnettomuudessa, en olisi tätä kaivannut hektisen työkevään lisäksi. Olemme onnistuneet tekemään yhdessä Ilmarisen asiakkaiden kanssa tänä vuonna ennätysmäärän erilaisia henkilöstön työkykyä parantavia ja tuottavuutta tehostavia hankkeita. Vaikka työni on äärimmäisen mielenkiintoista ja palkitsevaa, on se myös energiaa kuluttavaa. Ylimääräisen remontin teettämisen sijaan olisinkin mieluummin viikonloppuisin kuopinut kasvimaata mökillä, vaikka toki ikuisena optimistina huomaan jo iloitsevani uusista tapeteista.

Onneksi kuitenkin kesäloma lähestyy. Kesäloma on monelle se työvuoden keidas, jonne pääseminen antaa vihdoin aikaa hengähtää ja saa aivot lepäämään. Toisaalta loma voi herättää ahdistusta: kaikki lomasuunnitelmat ovat vielä aivan levällään ja töissä on tuhat tekemätöntä asiaa. Usea pienyrittäjä voi myös joutua jättämään lomailun kokonaan väliin, koska lomittajaa ei ole varaa palkata eikä yritystä voi pistää kokonaan kiinni.

Vaikka taloustilanne ahdistaisi ja tekemättömät asiat vyöryisivät päälle, kannattaa kuitenkin edes yrittää pitää kesäloma. Loma lisää tutkitusti henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja antaa mahdollisuuden rentoutua ja palautua työelämän rasitteista. Pitkällä tähtäimellä ei myöskään lyhyt lomailu tai pelkkä viikonlopun vietto riitä, vaan lomaa kannattaisi pitää vähän pidempi pätkä kerralla tai jakaa loma muutamaan jaksoon. Lomalla on myös vuoden ainoita mahdollisuuksia viettää pidempiä yhtäjaksoisia aikoja lähimmäisten kanssa, mikä on oman hyvinvoinnin ja sitä kautta myös työkyvyn kannalta tärkeää.

Työelämässä kaivataan rutiinisuorittamisen lisäksi innovointia ja rohkeaa ajattelua. Luova ajattelu vaatii hyväkuntoisia aivoja. Loma antaa mielelle mahdollisuuden latautua ja nähdä taas asioita tuorein silmin. Siksi minä toivon saavani kotini remontin ajoissa valmiiksi, jotta voin siirtyä ”remontoimaan” aivojani kesämökin rauhaan.

Uskon ja toivon myös, että salama ei iske kahdesti samaan paikaan.

Tässä minun viisi vinkkiäni loman viettoon:
1. Yritä pitää riittävän pitkä loma – vaikka sitten muutamassa osassa.
2. Jätä työasiat töihin. Meistä harva on niin korvaamaton, että lomalla olisi pakko lukea sähköpostia ja päivystää puhelinta.
3. Rentoudu. Älä aseta itsellesi liikaa tavoitteita ja ohjelmaa lomalle. Niitä riittää taas syksyllä työelämässä.
4. Ota lomalla syntyvä luova ja rento asenne mukaan myös loman jälkeiseen työelämään. Myös töissä voi ja saa olla mukavaa!
5. Nauti lähimmäisten seurasta, kesästä ja mansikoista.

Hyvää kesää!

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja