Nytkö ”sitku”-aika on vihdoinkin tullut?


 
Barbro Björkestam-Bärlund
 
 

Kuulutko sinäkin niihin, jotka ”pitävät firman pystyssä” kesällä? Monella työpaikalla askeleet käytävillä hiljentyvät heinäkuussa ja konttori autioituu. Seuranasi on vain hiljaa huriseva ilmanvaihto ja hämärä havainto siitä, että joku muukin taisi aamulla tulla töihin, mutta toiseen kerrokseen. Jos aikasi ei täysin täyty kollegoiden tuuraamisesta, nyt sinulla on aikaa tehdä ”sitku”-asioita. Eli niitä asioita, joihin on aivan liian vähän aikaa arjessa ja joiden kohdalla olet ajatellut ”sitten kun ehdin”. Itse koen töissä vietetyn heinäkuun alkupuoliskon työelämän ”prime timeksi”.

Työhyvinvoinnin pääkriteerit
Minulla on pitkä työura takanani, mutta monta työntäyteistä vuotta vielä edessäpäin. Olen tullut siihen tulokseen, että kestävä työhyvinvointi täyttää neljä pääkriteeriä. Ainakin minulle hyvästä työstä syntyy

  • merkityksellisyyden tunne,
  • hallinnan tunne,
  • liittymisen tunne ja
  • aikaansaamisen tunne.
Barbro Björkestam-Bärlund, henkilöstön kehittämispäällikkö

Barbro Björkestam-Bärlund, henkilöstön kehittämispäällikkö

Veikkaan, että sinäkin tunnet, että hallinnan ja aikaansaamisen tunteet ovat ne, jotka usein arjessa pettävät. Työ muuttuu hetkittäin isännäksi ja tuntuu siltä, että juoksemallakaan ei synny konkreettista jälkeä tarpeeksi nopeasti.

Ota hommat haltuun!

Itse olen jo useamman vuoden pyhittänyt osan heinäkuun hiljaisista päivistä hallinnan tunteen metsästämiseen. Mikään ei tunnu niin hyvältä kuin hupeneva tekemättömien töiden pino, putsattu työpöytä ja siivottu sähköposti. Minusta olisi kamala ajatus palata lomalta työpaikalle siihen sotkuun, jonka alkuvuosi on jättänyt jälkeensä.

Suuntaa katse eteenpäin ja opettele uusia tapoja tehdä töitä

Nyt on myös se aika, jolloin kannattaa vilkaista eteenpäin ja miettiä, millä kesän tekemisellä syksystä tulee tehokas ja tuottoisa ilman, että se tietää mieletöntä spurttaamista joulun maaliviivalle. Tähän haluan antaa sinulle pienen eväspaketin. Jos et ole vielä tutustunut työelämän vallankumoukseen ja poiminut sieltä arkea helpottavia vinkkejä, sinun kannattaa tutustu näihin linkkeihin osana kesän ”haltuunottoviikkojasi”:

Nauti ikiomista työhyvinvointiviikoistasi

Vaikka konttorin tyhjentyessä moni ei varmasti millään malttaisi odottaa omaa lomaansa, niin itse en vaihtaisi heinäkuun työviikkoja pois. Ne ovat minun ikiomat työhyvinvointiviikkoni: mahtavaa laskeutumisaikaa laatulomaan, kun tiedän, että loman aikana hommat ovat hallussa. Kun olet lukenut pöydän kulmalta kaikki lukemattomat artikkelit, saanut sähköpostisi ojennukseen ja kahlannut läpi talteen keräämäsi linkit, voin lyödä vetoa siitä, että mieleesi hiipii tunne, joka kielii hallinnasta ja aikaansaamisesta.

Ennen kuin on meidän vuoromme liittyä lomalaisten heimoon, toivon, että ehdit myös nauttia ihanista, pitkistä valoisista kesäilloista! Pitkät työpäivät eivät kuulu kesään.

Barbro Björkestam-Bärlund
henkilöstön kehittämispäällikkö
Ilmarinen