Kollega hädässä


 
Jouni Vatanen
 
 

Moni jättää työelämän, koska ei jaksa. Jaksaminen ei kuitenkaan ole mustaa tai valkoista. Jaksaminen ei myöskään ole samanlaista kaikille. Jaksaminen on aina henkilökohtainen kokemus. Siihen liittyy monta tekijää, kuten virkeä mieli, riittävä liikunta ja mielekäs työ. Ilmarinen ja Yrittäjänaiset kysyivät, miten naisyrittäjät jaksavat. Tulokset herättivät minut ja toivon, että jokainen meistä oppisi niistä jotain.

Naisyrittäjät paremman työelämän kärjessä

Jouni Vatanen, tutkija

Jouni Vatanen, tutkija

Kyselyn mukaan naisyrittäjät ovat monelta osin paremman työelämän kärjessä. Valtaosa selviää työn vaatimuksista hyvin, suurin osa kokee päivittäin työn iloa ja joka toinen osaa tasapainottaa työ- ja yksityiselämäänsä.

Hyvät tulokset johtuvat siitä, että yrittäjät panostavat jaksamiseensa vahvasti. Ennen kaikkea he ajattelevat myönteisesti ja tukeutuvat läheisiinsä. Useimmat myös huoltavat kehoaan. Moni yrittäjä liikkuu paljon, syö terveellisesti ja nukkuu hyvin. Yllättäen parhaiten jaksavat he, jotka jaksavat muistavat juhlistaa onnistumisiansa ja joille jää tarpeeksi vapaa-aikaa. Siten jokaisen tulisi oppia naisyrittäjiltä ainakin seuraavat kolme asiaa:

 

1. Huolehdi itsestäsi,
2. Nauti onnistumisistasi ja
3. Vietä riittävästi vapaa-aikaa.

Naisyrittäjän arki ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista, ja ilman työn iloa sekä itsestänsä huolehtimista moni ei jaksaisi. Naisyrittäjä nimittäin työskentelee paljon toimeentulonsa eteen. Työviikko venyy keskimäärin 48 tunnin mittaiseksi, ja työntekijöitä palkanneet työskentelevät jopa vielä enemmän. Siten omaan ajankäyttöön kannattaa kiinnittää huomiota ja jakaa vastuuta, kun se on mahdollista. Omaan ajankäyttöön auttaa muun muassa Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion vinkit.

Omaan jaksamiseen panostaminen ei riitä

Tukea saa, jos ottaa kädestä kiinni. Ilmarinen tarjoaa esimerkiksi tietopaketteja ja työkaluja verkkosivuillansa sekä asiakkaillensa seminaareja, joissa parhaat asiantuntijat kertovat, miten jaksat paremmin. Etsivä löytää myös muualta paljon tukea.
Suurin ongelma on se, että heikoiten jaksavilla on usein kiire. He eivät ehdi hengähtää ja panostaa omaan jaksamiseensa. Moni heistä ei myöskään löydä tarvitsemaansa tietoa. Sen sijaan tiedon löytävät ja käteen tarttuvat erityisesti he, joilla asiat ovat jo kohtalaisen hyvin. Paremman työelämän kannalta tukea tarvitsee erityisesti se kiireinen kollega. Siten pelkkä omaan jaksamiseen panostaminen ei riitä. Siksi toivon sinun ottavan kädestä kiinni sitä kiireisintä työkaveriasi ja keskustelevan hänen kanssaan jaksamisesta.

Viisi vinkkiä parempaan työelämään

  1. Huolehdi kunnostasi
  2. Nauti onnistumisistasi
  3. Vietä riittävästi vapaa-aikaa läheisten tai harrastusten parissa
  4. Hae tukea ajoissa
  5. Tue kaveria ja kannusta panostamaan jaksamiseen

Laitetaan hyvä kiertämään!

Jouni Vatanen
tutkija
Ilmarinen