Saako eläkkeellä tehdä töitä?


 
Anne Koivula
 
 

Työskentely eläkkeen rinnalla on jatkuvasti yleistynyt. Viime vuonna Ilmarinen myönsi reilut 2 000 eläkettä, jotka perustuivat eläkkeen rinnalla tehtyyn työhön. Tämän vuoden alkupuoliskolla kasvua lukuihin on 18 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Asiakaspalveluumme tulevia yleisimpiä kysymyksiä alkaa jo olla, saako ja minkä verran eläkkeen rinnalla työskennellä.

Anne Koivula, eläkejohtaja

Anne Koivula, eläkejohtaja

Kaikkien eläkkeiden rinnalla saa tehdä töitä ja ansaita

Vanhuuseläkkeen rinnalla voi tehdä työtä ja ansaita rajoittamattomasti, niin paljon kuin haluaa ja jaksaa. Sen sijaan sairauden perusteella myönnettävien eläkkeiden sekä osa-aikaeläkkeen rinnalla työansioita on rajoitettu.

Nykyisin vanhuuseläkkeen rinnalla tehty työ kartuttaa uutta eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa. Vastaavasti siitä peritään työeläkemaksu. Tämän lisäeläkkeen saa käyttöön 68-vuotiaana ja sitä pitää hakea. Yrittäjällä ei ole enää vanhuuseläkkeelle jäätyään vakuuttamisvelvollisuutta. Jos työskentely yrityksessä jatkuu, yrittäjä voi ottaa vapaaehtoisen vakuutuksen, jolloin se kartuttaa uutta eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa.

Myös työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla saa tehdä töitä ja ansaita, lain mukaan vähintään 746 euroa kuukaudessa. Kun 746 euroa ylittyy, ansioita koskevat myös seuraavat prosenttirajat: jos eläke on täysimääräinen työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki, ansioita saa olla enintään 40 prosenttia eläkettä edeltävistä ansioita. Nämä ansiot kartuttavat uutta eläkettä ja ne lisätään aikanaan vanhuuseläkkeeseen. Jos eläke on osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki, ansioita saa olla enintään 60 prosenttia eläkettä edeltävistä ansioista.

Ansiorajat eläkkeen rinnalla työskentelyyn ilmoitetaan yleensä eläkepäätöksissä. Sen voi tarkistaa myös asiakaspalvelustamme. Ansiorajojen ylittyessä eläke voidaan keskeyttää tai pitkäaikaisissa tilanteissa lakkauttaa.

Osa-aikaeläkkeen idea on korvata eläkkeellä työn vähenemisestä aiheutuvaa ansion alemaa. Tästä syystä työskentelylle on asetettu ahtaahkot rajat: osa-aikatyön ansioiden tulee olla 35–70 prosenttia vakiintuneesta ansiotasosta. Osa-aikaeläkkeen rinnalle tehty työ kartuttaa uutta eläkettä 1,5 prosenttia 63 ikävuoteen asti ja 4,5 prosenttia ikävälillä 64–67 vuotta.

Perhe-eläkkeen rinnalla lesken ansiotulot eivät vaikuta eläkkeeseen. Sen sijaan lesken perhe-eläkkeen alkamiseen mennessä karttunut eläke voi vähentää leskeneläkkeen määrää.

Vanhuuseläkkeen voi myös lykätä

Vanhuuseläkkeen alaikäraja on 63 vuotta. Eläkkeelle jäämistä voi kuitenkin lykätä vaikka useita vuosia ja eläkkeen alkamisen ajankohdan voi itse valita. Lykkäämiseen kannustaa ns. superkarttuma: ikävälillä 64–67 vuotta eläke karttuu työansioista hulppeat 4,5 prosenttia vuodessa (ikävuosina 53–62 karttumaprosentti on 1,9).

67 ikävuoden jälkeen eläkkeen karttuminen päättyy eikä ansioista peritä myöskään työeläkevakuutusmaksua. Vanhuuseläkkeen voi kuitenkin lykätä vaikka 70 ikävuoteen saakka. Tällöin eläkkeeseen tulee kultakin lykkäyskuukaudelta korotus 68 vuoden täyttämisestä lähtien.

Työnteko kannattaa aina

Silloin tällöin minulta kysytään, kannattaako jatkaa töissä yli 63 vuoden iän vai jäädä eläkkeelle heti, kun on mahdollisuus. Juristi ja savolainen kun olen, yksiselitteistä vastausta ei minulta saa. Sen voin sanoa, että työnteko eläkemielessä kannattaa aina. Jos on työkykyä ja mielekästä työtä, miksipä ei jatkaisi töissä ikärajoja vilkuilematta.

Se jolle tärkeintä on vapaus, valitsee ehkä vanhuuseläkkeen heti, ja tekee kivoja keikkatöitä tilaisuuden tullen ja kartuttaa samalla lisää eläkettä. Hienoimmat elävät esimerkit olen nähnyt yrittäjissä, joille työ on niin innostavaa, ettei eläkkeelle malta jäädä. Eläkejärjestelmä palkitsee nämä yli 68-vuotiaat runsaskätisesti: jos lykkäät eläkettä vuodella, saat vajaan viiden prosentin korotuksen eläkkeeseen pysyvästi. Pitkäikäisen suvun jäsenet kiinnostuvat tästä vaihtoehdosta. Hienointa minusta on, että voi valita ihan itse.

Anne Koivula
eläkejohtaja
Ilmarinen

 
Kategoria(t): Eläke, Eläkejärjestelmä, Työelämä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

6 vastausta artikkeliin: “Saako eläkkeellä tehdä töitä?

  1. Hei, ja kiitos kysymyksestä. Eläkevakuuttamisvelvollisuutta ei ole yli 68-vuotiaalla, joten palkasta ei enää kerry uutta eläkettä. Työskentely 70-vuotiaana ei myöskään vaikuta jo maksussa olevan eläkkeeseen. Ansiotulojen kokonaisverotus eläkkeen rinnalla kannattaa tarkistaa verottajalta. T. Sami / Ilmarinen

  2. Jäin eläkkeelle 65 vuotiaana. Toukokuussa täytän 68 vuotta. Olen tehnyt töitä taloyhtiölle eläkkeelle jäämiseeen jälkeen tähän päivään asti. Miten toimin eläkeen saamiseksi kyseiseltä ajalta? Onko taloyhtiön tulot aiemmiltä vuosilta huomioitu nykyisessä eläkkeessä kun jäin eläkkeelle varsinaisesta työpaikastani? Sivutyötä olen tehnyt vuosia ja jatkuu eläkkeelle jäämisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *