Kärsitkö loman jälkeisestä hapannaamasyndroomasta?


 
Riikka Lehto
 
 

Elokuu on saapunut ja isolla osalla meistä suomalaisista lomat alkavat olla takanapäin. Samalla koittaa paluu arjen töihin ja rytmiin. Miltä arki maistuu? Onko mieli korkealla vai näytätkö hapanta naamaa työpisteelläsi? Rentouttavan loman jälkeen on mukava palata töihin hymy huulilla, varsinkin jos omassa työssä ja työyhteisössä on kaikki kunnossa. Älä kuitenkaan ole huolissasi, jos tunnet vähän jännitystä mahanpohjassa – pieni jännitys on aivan normaalia työhön paluun yhteydessä.

Riikka Lehto, työhyvinvointipäällikkö

Riikka Lehto, työhyvinvointipäällikkö

Loma lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja antaa mahdollisuuden palautua työelämän rasitteista. Irtiotto työelämästä loman ajaksi auttaa sinua jaksamaan paremmin työssäsi. Lomalta paluu on taas oma taiteenlajinsa. Kun saavut ensimmäisenä loman jälkeisenä päivänä töihin ja pyyhit pölyt tietokoneen näppäimistöltä, saatat huomata, että salasanasi on unohtunut ja kaikki tärkeät työpaperit ovat kadoksissa. Kylmä hiki kertyy otsallesi kun muistat, että sen syksyn tärkeimmän projektin suunnittelu pitäisi olla jo hyvässä vauhdissa… Voi olla, että tässä vaiheessa joku kutsuisi ilmettäsi varsin happameksi.

Hiekkainen ranta, lintujen laulu ja kiireettömät aamut tuntuvat nyt vain kaukaiselta muistolta. Toisaalta olet myös onnistunut lomailussasi! Olet unohtanut työasiat ja levännyt − niin kuin asiaan kuuluukin.

Lomaltapaluuahdistukseen liittyy ajatus kesän lipumisesta kohti syksyä sekä työelämän vaatimasta elämänrytmin muutoksesta. Lomalla otetaan rennosti, vietetään laatuaikaa läheisten kanssa, valvotaan myöhään ja nukutaan pitkään. Nopea rytmin vaihdos lomailusta työarkeen herättää meissä kaikissa jonkin reaktion. Useimmiten rytmin vaihdoksen vaikutukset ovat kuitenkin hallittavia ja menevät nopeasti ohi.

Joillekin ihmisille loman pitäminen pienemmissä jaksoissa sopii paremmin, koska lyhyemmän loman jälkeen ei muutos takaisin työelämän vaatimuksiin ole niin raju. Loman lähestyessä loppuaan kannattaa venähtämään päässyttä unirytmiä kääntää kohti arkiaamujen vaatimuksia. Myös omia ajatuksia voi hiljalleen suunnata töihin juuri ennen loman loppua, jotta henkinen valmistautuminen työelämään olisi helpompaa.

Kohtele itseäsi lempeästi!

Ensimmäisenä päivänä töissä voit olla armollinen itsellesi. Ensimmäiselle työviikollekaan ei kannata ehkä ladata koko syksyn vaikeimpia työtehtäviä. Et voi kuitenkaan ratkaista kaikki ongelmia kerralla, eikä se täysi sähköpostilaatikkokaan karkaa mihinkään. Muista myös, että todennäköisesti työtoverisi ja yhteistyökumppanisi ovat saman tilanteen edessä ja tarjoavat vertaistukea.

Jos työssä tuntuu olo ahdistavalta vielä muutaman viikon jälkeen, on luultavaa että kaikki ei ollut työssäsi reilassa ennen lomalle jäämistä. Tällöin kannattaa miettiä kunnolla työsi luonnetta ja esimerkiksi koko työyhteisön toimivuutta. Hyviä keskustelukumppaneita ahdistuksen purkamisessa voivat olla oman pomon ja työtovereiden lisäksi esimerkiksi työterveyshuollon ammattilaiset.

Pieni ”stressaaminen” ennen lomalta paluuta voi olla myös hyvä asia: se auttaa sinua virittäytymään työtunnelmaan. Monille parasta työhön paluussa on taas tuttujen työkavereiden näkeminen tauon jälkeen. Loman suoma irtautuminen työrutiineista auttaa myös näkemään työelämässä metsän puilta: uuden ideointi on paljon helpompaa levännein ja tuorein silmin! Ehkä voisit myös tuoda mukanasi töihin loman tuoman hyvän fiiliksen ja keksimäsi keinot rentoutumiseen?

Siis hymyä huuleen: vielä on kesää jäljellä, voit töissä saada mahdollisuuksia kehittää uutta ja samalla itseäsi ja tuleva loma tuntuu taas lomalta työskentelyn jälkeen.

Energistä syksyä kaikille!

Riikka Lehto
työhyvinvointipäällikkö

Ilmarinen