Henkilöstöstä kilpailukykyä myös taantumassa


 
Kati Huoponen
 
 

Henkilöstö luo yrityksen kilpailukyvyn, totesi enemmistö Ilmarisen Työhyvinvoinnin Pulssi 2014 –kyselyyn vastanneista henkilöstöpäättäjistä. Heidän mielipiteeseensä on helppo yhtyä, kun pohdin asiaa Ilmarisen työhyvinvointipalveluiden asiantuntijoiden käytännön kokemusten kautta.

Ilmarinen selvitti syksyllä toteutetulla verkkokyselyllä, mikä on henkilöstöpäättäjien käsitys työhyvinvoinnin tilasta yrityksissään ja miten taantuma on vaikuttanut henkilöstön hyvinvointiin. Kyselyn tulosten mukaan taantuma on vähentänyt henkilöstön työhyvinvointia valtaosassa (75 %) yrityksistä jonkin verran tai merkittävästi.

KatiHuoponenIlmarinen

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja

Motivoitunut, vahvan osaamisen omaava ja hyvässä vireessä oleva henkilöstö saa kuitenkin ihmeitä aikaiseksi kovien työpaineidenkin alla. Tärkeintä on huolehtia siitä, että motivaatiota latistavat tekijät häädetään pois ja jaksamista tuetaan oikealla ja riittävällä tavalla.

Samaisen kyselyn mukaan työhyvinvoinnin tila yrityksissä on keskimäärin hyvällä tasolla taantumasta huolimatta. Tätä mieltä ovat myös Ilmarisen työhyvinvointipäälliköt. Yrityksissä on sopeuduttu tiukkaan tilanteeseen ja tunnelma ei ole enää niin ankea kuin aikaisemmin.

Henkilöstön hyvinvoinnin tärkeyden hahmottaneet yritykset tekevät panostuksia työkyvyn kehittämiseen edelleen mutta kustannustietoisesti. Toisaalta on kuitenkin todettava monen yrityksen syövän tehokkuuttaan näinä haasteellisina aikoina, kun henkilöstön hyvinvoinnin ja työn tuottavuuden välistä linkkiä ei ole oivallettu. Työhyvinvoinnilla ja yrityksen taloudellisella menestyksellä on todistettu ja laskettavissa oleva yhteys.

Esimies kuitenkin kantaa vastuun alaisistaan. Niinhän minäkin teen! Mutta onnekseni yhtä itsestään selvänä alaiseni pitävät, että myös heillä on vastuu itsestään ja tiiminsä onnistumisista. Henkilöstöpäättäjien mukaan monissa yrityksissä työyhteisötaitojen ja tiimityön kehittäminen onkin lähiaikojen ykkösteema ja työkaluja kaivataan myös oman hyvinvoinnin johtamiseen.

Henkilöstön hyvinvoinnin kehittämistoimenpiteet painottuvat luonnollisesti yrityksissä tehtävän työn luonteen ja riskitekijöiden mukaan. Mausteita ja höysteitä on monenlaisia. Me olemme jo vuosien ajan lisänneet omia aineksiamme menestyvän yrityksen työhyvinvointireseptiin. Tämä resepti koostuu ainakin seuraavista osasista:

  •  Ylimmän johdon sitoutuminen on tärkeää – muuten kehittäminen jää puuhastelun tasolle
  • Henkilöstöjohtamisen käytäntöjen on oltava riittävän kypsällä tasolla – pelkät työpahoinvointia poistavat toimenpiteet eivät riitä.
  •  Laita ensin perusasiat kuntoon. Sammuta tulipalot työkyvyttömyysriskien saralla ja rakenna riskiä ennaltaehkäisevät prosessit kuntoon.
  •  Yrityksen prosessien, esimiestoiminnan ja toimintakulttuurin kehittäminen on linkitettävä yrityksen strategiaan. Näin varmistetaan strategisten tavoitteiden toteutumisen.
  •  Monitaitoisuuden kehittäminen tuo joustavuutta resursseihin. Tämä mahdollistaa toiminnan jatkumisen, jos vaikka yritys joutuisi vähentämään henkilöstöä.
  •  Ota ihmeessä henkilöstö mukaan toiminnan kehittämiseen – he ovat oman työnsä parhaat osaajat!

Minä ja muut Ilmarisen työhyvinvoinnin ammattilaiset uskomme vahvasti, että työhyvinvointi ei ole sattumaa, vaan sen on oltava tavoitteellista, suunnitelmallista ja mitattavaa. Hyvinvoiva työntekijä viihtyy työssään, jaksaa paremmin ja tekee tuottavampaa työtä – myös taantuman aikana.

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja
Ilmarinen

 

 

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Henkilöstöstä kilpailukykyä myös taantumassa

  1. Resepti on mielestäni yksinkertainen ja tullut varmasti kaikille muutosjohtamiseen edes vähänkään tutustuneille selväksi. Miksi sitä ei vaan voida ottaa käytäntöön? Eihän se edes maksa mitään, päin vastoin varmasti lisää tuottavuutta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.