Kukaan ei tee mitään yksin, kiitokset kuuluvat kaikille


 
Katja Atsar
 
 

Kiittäminen on työhyvinvoinnin ytimessä. Se on se todellinen, suurin ja tärkein motivaattori tehdä asioita ja ylittää itsensä. Positiivinen palaute vahvistaa. Me kaikki haluamme tulla nähdyksi ja kuulluiksi, kiittäminen on keino kertoa, että näin on tapahtunut. Positiivinen huomioiminen ei kuitenkaan tule meiltä aivan itsestään. Vaarojen ja virheiden huomaaminen on syvällä genetiikassamme, mutta hyvien asioiden huomaamista ja positiivisen palautteen antamista täytyy tietoisesti kehittää. Harjoitus alkaa kuitenkin nopeasti vaikuttaa ja jo pian huomaamme, että ympärillämme on valtavasti hyviä tyyppejä tekemässä hienoja asioita. Kukaan ei tee mitään yksin, mahdollistajia on ympärillä aina suuri joukko.

Katja Atsar työhyvinvointipäällikkö

Katja Atsar
työhyvinvointipäällikkö

Kiitoksen hyvä ja yllättävä puoli on se, että kiittäjä saa usein siitä vielä kiitettyäkin enemmän mielihyvää. On mukavaa nähdä, miten innostavasti kiitos vaikuttaa. Kiitetty puolestaan näkee kiittäjän entistä positiivisemmassa valossa ja vaikka tämä ei olisikaan kiittämistä ohjaava tekijä, niin taustalla vaikuttava altruismi aiheuttaa hyvän olon tuntemuksia.

Koulutusteni yhteydessä olen huomannut, että suomalaiset pohtivat usein, voiko kiittämistä ja positiivista palautetta antaa liikaa. En usko, että vaara on kovin suuri, sen verran lapsenkengissä kiittämisen kulttuuri Suomessa on. Kun kiittäminen saadaan juurrutetuksi osaksi työtapoja synnytetään samalla avointa keskustelukulttuuria, jossa voidaan tarpeen tulle puhua myös kiittämisen sopivasta määrästä ja roolista.

Mikä sitten on kiittämisen esteenä, miksi olemme siinä heikoilla? Pääasiallinen este saattaa olla kateus. Usein ajatellaan, että yhden kiitos on toiselta pois. Ja jostakusta voi jopa tuntua siltä, että kiittäessään sitä tulee samalla myöntäneeksi, että on itse toista heikompi jossakin asiassa. Onkin tärkeää oppia antamaan kiitosta myös itselleen. Silloin vapautuu huomioimaan myös muiden onnistumisia. Kateus on turhaa myös siksi, että työtoverin menestyminen lisää suoraan myös omaa markkina-arvoa. Lisäksi on äärimmäisen antoisaa saada tehdä töitä lahjakkaiden ihmisten kanssa.

Positiivisesta ilmapiiristä ja kiittämisen kulttuurin luomisesta on vastuussa koko työyhteisö, jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, millaiseksi työyhteisön henki muotoutuu. Uudenlaisen toimintamallin lanseeraamisessa johto on luonnollisesti avainroolissa, mutta yhteisön kaikki jäsenet osallistuvat hyvän yhteishengen synnyttämiseen ja vaalimiseen.

Kun kiitokseen ja positiiviseen palautteeseen perustuvaa kulttuuria lähdetään lanseeraamaan, kannattaa kokeilla yhteisölle sopivia keinoja. Sellaisia voi olla esimerkiksi sähköinen ympäristö, jonne kiitoksia kerätään tai ruokalaan asennettu ilmoitustaulu, jolle kuka tahansa voi jättää kiitoksensa tarralapulla. Uuden toimintakulttuurin näkyväksi tekeminen on tärkeää. Toisaalta kaikkein parhaimmalta tuntuu kuulla kiittävä palaute huhupuheena. Se ilahduttaa valtavasti

Katja Atsar
työhyvinvointipäällikkö
Ilmarinen

Kirjoitus on luettavissa myös Suomen parhaat kontakti -sivustolla.

– Hyvä työelämä syntyy hyvästä yhteistyöstä. Kenen kanssa sinulla on ollut ilo tehdä erityisen hyvää yhteistyötä? Suomen parhaat kontaktit kerää yhteen hyvät tekijät ja vahvistaa työhyvinvointia yli organisaatiorajojen. Kiitä hyvää tyyppiä ja jaa työniloa edelleen!

www.suomenparhaatkontaktit.fi

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

9 vastausta artikkeliin: “Kukaan ei tee mitään yksin, kiitokset kuuluvat kaikille

 1. Kissa kiitoksella elää. Positiivinen palaute ja/tai kehuminen hyvin suoritetusta työstä on täysin eri asia kuin kiittäminen. Kiittämisellä osoitetaan että ollaan vastaanotettu jotain toiselta pyyteettömästi ja henkilökohtaisesti. Ja tämä kuitataan kiittämisellä.

  Työntekijät sen sijaan tekevät työtä saadakseen siitä rahaa. Eivät siksi että saisivat kiitoksen. Ei kukaan suorita työtehtäviään henkilökohtaisena palveluksena työtehtävän antajaa kohtaan.

  Jos annat itse ostamasi kakun jollekin yllätyksenä hänen tulee kiittää sinua. Mikäli joku on antanut sinulle tehtävän ja rahaa kakkua varten ja menet ja ostat sen ja viet sen hänelle, hänen ei tarvitse kiittää sinua. Tai ainakin se on todella tyhmää.

 2. Olet varmasti todella fiksu ja hyvä ihminen. Kunnioitan osaamistasi. Mutta älä nyt ***** soikoon yritä selittää että on kiitos tapa palkita työntejöitä. Sanan ´kiitos´ etymologia on täysin toisenlainen.

 3. Kirjoitukseksi kiittämisestä on todella hyvä. Itse sait sen kirjoittamisesta varmaan paljon kiitoksia. Olisi ihmeellistä jos joku maksaisi siitä sinulle rahaa. Luotan kuitenkin siihen että kirjoitit sen vain saadaksesi kiitoksia, et siksi että joku olisi asiasta sinulle maksanut.

 4. ´Toisaalta kaikkein parhaimmalta tuntuu kuulla kiittävä palaute huhupuheena. Se ilahduttaa valtavasti´ …No eipä kuule ilahduta eikä tunnu parhaimmalta. Jos ei tule rahaa asian tiimoilta, niin ei tunnu kovinkaan parhaalta. Älä ainakaan yritä kertoa juttujasi minkään yrityksen johdolle.

 5. Mehän voisimme lähettää Kreikaan ison kasan kiitoksia! Se varmaan auttaisi heitä. Valitettavasti maailma ei ole koskaan pyörinyt kiitoksien varassa. Eikä maailma valitettevasti tule ikinä pyörimään pelkällä kiittämisellä. Oravannahat ja kulta ovat asioita jotka motivoivat ihmisiä. Kiittäminen sensijaan ei. Pätee ihan alas asti. Työntekijät haluavat rahaa, eivät kiitokisia.

  Koko suomi tulee menemään alas, sille emme voi mitään. Mutta toinentoisiaan kiitely ei tule auttamaan asiaa.

 6. Onneksi kiittelijät putosivat pois hallituksesta. Tulemme kohtaamaan kovia aikoja. Kiitoksien jakeleminen ei tule kuitenkaan koskaan ratkaisemaan asioita. ….

 7. Tulemme olemaan äärimmäisten rankkojen aikojen edessä. Huoltosuhde tulee olemaan kestämätön, säästöt tulevat olemaan kovia ja se tulee vaikuttamaan kaikkiin. Ainoa asia mikä on varmaa on se että työntekijöiden palkitseminen ´kiitoksilla´ ei yksinkertaisesti toimi.

  Mark my words: toinentoistemme kiittely ei johda mihinkään, eikä sillä tehdä tulosta tai kasvua. Käteen tulee menemään, mutta jos joskus noustaan se ei tapahdu kiitelemällä tai anteeksipyytelemällä. Maailmassa on tiettyjä realiteetteja jotka ovat aina voimassa. Osa ihmisistä tiedostaa tämän, osa ei.

  Kiitoksien jakeleminen ei kasvata kenenkään tilipussia tai ostovoimaa.

 8. Vielä kerran on pakko kommentoida kiitoksista se että ne ovat käteviä ja näppäriä niiden jakelijoille. Eivät maksa mitään eivätkä kuluta resursseja. Niitä tulee suusta niin paljon kuin vaan jaksaa suoltaa.

  ..valitettava kääntöpuoli on se että vastaanottava osapuoli tekee niillä tasan yhtäpaljon. Eli ei yhtään mitään. Kiittämisen arvo on pyöreä nolla sekä antajalle että saajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.