Kuntoutuksen hittituote työkokeilu toimii hyvin


 
Tuire Hakonen
 
 

Työkokeilu on Ilmarisen tukemaa ammatillista kuntoutusta. Työkokeilu on ollu työeläkekuntoutuksen käytetyin kuntoutusmuoto, suorastaan hittituote! Siksi onkin kiinnostavaa kuulla tuoretta tietoa työkokeilun toimimisesta työssä jatkamisen keinona.

Riku Huhtala Satakunnan ammattikorkeakoulusta tutki juuri julkaistussa opinnäytetyössään työantajien näkemyksiä Ilmarisen työkokeilussa olleiden kuntoutujien kokeilujen onnistumisesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten kuntoutuja oli suoriutunut hänelle annetuista tehtävistä, oliko työkokeilu sujunut suunnitelmien mukaisesti, mikä vaikutus oli kuntoutujan terveydentilalla ja miten kuntoutujan ominaisuudet vaikuttivat työssä suoriutumiseen.

Tuire Hakonen, osastopäällikkö

Tuire Hakonen, osastopäällikkö

Tutkimusaineisto koostui Ilmarisen työantajilta keräämistä lähes tuhannesta työpaikkakuntoutusta koskevasta palautteesta. Vastaajista kaksi kolmasosaa arvioi työkokeilun sujuneen suunnitellusti, kun taas kolmanneksen mielestä työkokeilu ei sujunut odotetun mukaisesti. Syitä työkokeilun epäonnistumiseen löytyi useita: työkokeilu keskeytyi ennenaikaisesti, kuntoutujalla oli ongelmia työajan asteittaisessa nostamisessa tai kuntoutujalla oli toistuvia sairauspoissaoloja. Terveydelliset ongelmat olivat usein sekä vaikuttavana tekijänä kuntoutuksen keskeytyksissä että myös esteenä työajan pidentämisessä.

Huhtalan tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että kuntoutujan oma motivaatio on keskeinen tekijä kuntoutuksen onnistumisessa. Kuntoutujan motivaatioon voi vaikuttaa moni asia: kokeiltavan työn laatu, työnkuvan monipuolisuus ja sopivuus terveydentilalle, tapa miten työyhteisö ottaa kuntoutujan vastaan, kuntoutuksen oikea-aikaisuus, kuntoutujan aikaisemmat kokemukset ja halu jatkaa työssä eläköitymisen sijaan sekä työllistymisnäkymät. Motivaation puuttuessa on todennäköistä, ettei kuntoutus edes käynnisty tai se keskeytyy ennenaikaisesti.

Suunnitelman mukaisesti edenneiden työkokeilujen osuus on tässä tutkimuksessa hyvä. Tulos tarkoittaa mielestäni sitä, että työkokeilu on ajoitettu kuntoutujan toipumisen kannalta oikeaan hetkeen. Onnistuneissa työkokeiluissa kuntoutujalla on myös vahva motivaatio työhön paluuseen, työkokeilu on suunniteltu kunkin kuntoutujan tilanne huomioiden, työtehtävät ovat sopivia sekä työpaikalla on tuettu ja seurattu työkokeilun sujumista.

Ainahan kaikki ei mene kuin suunnitellaan, mikä myös tässä tutkimuksessakin tulee esille. Työkokeilun aikainen seuranta ja suunnitelman täsmennys sekä tarvittavat korjausliikkeet ovat tärkeitä tehtäviä työkokeilun aikana. Sovimme aina työkokeilun alkaessa yhteyshenkilön sekä Ilmarisesta että työpaikalta (yleensä esimies). Työantajan yhteyshenkilön tehtävänä on työkokeilun seuraaminen, arviointi ja koko työyhteisön valmentaminen kuntoutujalle sopivaksi. Seurannassa on usein mukana myös työterveyshuollon edustaja, varsinkin jos kuntoutujalla on paljon sairauspoissaoloja. Yhteistyöllä saadaan työkokeilun aikana toteutettua tarpeellisia muutoksia esim. työajassa tai työtehtävissä. Joskus tarvitaan myös lisäaikaa työkokeilun kestoon.

Useimmiten lopputulos on hyvä: tutkitusti yli 70 prosenttia Ilmarisen työkokeilussa olleista työllistyy työkokeilupaikkaan!

Tuire Hakonen
osastopäällikkö, työkyvyn arviointi- ja kuntoutusosasto
Ilmarinen

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Kuntoutuksen hittituote työkokeilu toimii hyvin

  1. Suunnitelman mukaisesti edenneiden työkokeilujen osuus on tässä tutkimuksessa hyvä. Tulos tarkoittaa mielestäni sitä, että työkokeilu on ajoitettu kuntoutujan toipumisen kannalta oikeaan hetkeen.(lainattu opinnäyte työstä)
    Vastaus Kaikissa tapauksissa ei ole potilaan tilaa huomioitu laisinkaan. Sairaus on mennyt huonompaan suuntaan ja sairauksia tullut lisää. Silti tarjotaan ammatillista kuntoutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.