Eläke on naisten juttu!


 
Sini Kivihuhta
 
 

Suomessa on 18 000 kahdeksankymppistä naista, vuosimallia 1935. Hyvä malli, sinä vuonna on syntynyt myös äitini Irma, joka juhli syntymäpäiväänsä tammikuussa.

Nyt kahdeksankymmentä täyttävät seniorikansalaiset olivat nelivuotiaita, kun talvisota alkoi. Osa heistä − myös äitini Irma − oli sotalapsena, evakkona tai muuten sodan jaloissa. He olivat vielä lapsia, kun Suomen jälleenrakennus alkoi ja maa täyttyi pikkulapsista. Nyt he ovat olleet jo pitkään eläkkeellä.

Sini Kivihuhta on Ilmarisen eläkevakuutustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

Sini Kivihuhta on Ilmarisen eläkevakuutustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

Ilmarinen selvitti puhelinhaastattelulla, mitä 80-vuotiaille eläkkeensaajille kuuluu. Yllättävän monet olivat elämäänsä tyytyväisiä. Eläkekin riitti − mitä isompi, sitä paremmin. Kyselyn toteuttanut Norstat haastatteli kaikkiaan 500 kasikymppistä, joten mistään muutamasta ohikulkijasta ei ollut kysymys. Olimme itse asiassa vähän hämmästyneistä, koska olimme rutiininomaisesti odottaneet, että tulokset olisivat olleet mollivoittoisemmat. On tietysti selvää, että puhelinkyselyyn vastaavat vain hiukan hyväkuntoisemmat, mutta sittenkin! Nämä 1935 vuosimallin seniorit ovat tyytyväisiä, säästäväisiä, toimintakykyisiä, sosiaalisia ja aktiivisia. Suurin osa ei kokenut itseään yksinäiseksi.

Kyselyssämme tyytyväisyys korostui erityisesti naisilla. He kokevat saavansa paljon elinvoimaa perheestä ja suvusta, ystävistä ja liikunnasta. Nämä pommisuojissa istuneet pikkutytöt jatkoivat elämäänsä suurten ikäluokkien lapsenlikkoina, opettajina ja jälleenrakentajina, tekivät pitkän, 37-vuoden työuran ja rakentavat edelleen: sosiaalisia suhteita ja hyvää elämää.

On oikein ja tarpeellista, että tunnistamme yhteiskuntamme ongelmia, ihmisten vaikeuksia ja huolehdimme toisistamme. Joskus kuitenkin tuntuu, että erilaisten ryhmien asioita ajetaan kilpailemalla siitä, kenellä on kaikkein kurjinta. Sitä kilpailua ei kukaan vakavissaan halua voittaa. Taustalla onkin toinen kisa siitä, minne yhteiskuntamme resursseja jaetaan. Tässä kilpailussa surkeat tarinat ja yksinäisyys ovat kovia pelimerkkejä. On hienoa että joku uskaltaa kertoa olevansa tyytyväinen elämäänsä, eikä pelkää sen vuoksi menettävänsä mitään.

Tämän päivän työssä olevat naiset ovat sota-ajan Irmaan nähden aivan toisenlaisessa asemassa. Meillä on mahdollisuus rakentaa eläketurvaamme pitkällä työuralla ja eläke karttuu jokaisesta ansaitsemastamme eurosta. Perheen ja työelämän yhdistämisen mahdollisuudet ovat parantuneet, terveydestä ja työhyvinvoinnista huolehditaan yhä paremmin. Mitä todennäköisimmin me tulemme olemaan historiamme virkeimpiä ja vauraimpia kasikymppisiä.

Naistenpäivänä on oikea hetki kiittää ja kumartaa sota-ajan sitkeille naisille, jotka ovat olleet mukana rakentamassa maastamme yhtä maailman parhaista. Ja muistuttaa meitä työssäkäyviäkin siitä, että vanhuus voi olla (ja todennäköisesti onkin) ihan hyvää aikaa!

Hyvä tytöt, hyvää naistenpäivää! Hyvää naistenpäivää, äiti Irma!

Sini Kivihuhta
eläkevakuutuksista vastaava varatoimitusjohtaja
Ilmarinen

Naistenpäivää vietetään sunnuntaina 8. maaliskuuta.