Konflikteista kasvua vai konfliktien kasvua?


 
Seppo Mäki
 
 

Voisimmeko uskoa, että konfliktit voivat saada jopa kasvua aikaan? Ainakin on helppo uskoa konfliktien määrän kasvuun yhä vaikeammassa taloustilanteessa, jossa yt:t ovat arkipäivää ja vaikeiden asioiden käsittelyn määrä armotta vain lisääntyy.

Elämässä yksi suurimpia tekijöitä on uskomuksemme. Jotkut sanovat ihmisen uskovan vain sitä mitä hän näkee. Itse olen tullut yhä enemmän siihen tulokseen, että ihminen näkee vain sitä mitä hän uskoo. Voisiko uskomuksen muuttaminen olla käänteen tekevää hankalien asioiden käsittelyn suhteen? Hankalien asioiden välttäminen ei ainakaan tunnu antavan tehokasta ratkaisua. Asiat paisuvat ja tilanteet tulevat yhä monimutkaisemmiksi ja lopulta hankaloituvat siihen pisteeseen, ettei vyyhtiä tahdo saada auki ilman kivuliaita toimenpiteitä.

Seppo Mäki valmentaja, kouluttaja ja sovittelja / IC Insight.

Seppo Mäki, HRD-konsultti, Vidi Oy

Ensin pitäisi kait uskoa mahdollisuuteen ratkaista konflikteja. Niiden ratkaiseminen on täysin mahdollista, mikäli Martti Ahtisaareen on uskominen ja mehän uskomme, eikö niin. Nobel-palkittu rauhan rakentaja sanoo vahvan kokemuksensa pohjalta, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa. Toisaalta hän lisää merkittävän ajatuksen: ”sovittelu on tahdon asia” (Martti Ahtisaaren Nobel- puhe 2008).

Tärkeää on siis uskomus, tahto ja siihen liittyvä ihmisen valinnanvapaus, jotka perustuvat hyödyn näkemiseen. Konfliktien kohtaamisen hyödyn määrittely on tärkeää, sillä miksi ihminen tekisi jotain jonka näkee vain uhkana ja hankalana. Pitää siis määritellä hyöty. Voiko olla olemassa ”konfliktikasvua”, voiko siis konflikti olla väline luoda jotain, joka saa aikaan jopa kasvua? Kyllä, ehdottomasti! Siinä on syy miksi olen itse ihastunut konflikteihin, tai tarkemmin sanottuna niiden tarjoamaan mahdollisuuteen.

Sanon usein konfliktien oleva erittäin hyvää kasvulantaa. Kun tiimi oppii ottamaan puheeksi ja käsittelemään yhdessä menneessä tapahtuneet vastoinkäymiset ja virheet, seuraa oppimista siitä mikä ei toimi ja mikä toimii. Konfliktin kohtaaminen aiheuttaa hetkellisesti tuskaa, mutta sen kohtaamatta jättäminen aiheuttaa vieläkin enemmän tuskaa ilman mitään hyötyä. Kun tiimin kanssa opitaan avoimen ja kunnioittavan dialogin avulla ratkaisemaan konflikti, on opittu sellaista vuorovaikutusta joka mahdollistaa kollektiivisen viisauden käyttöönoton organisaation hyödyksi. Samalla muuten esimieskin pääsee paljon helpommalla ja porukka tuottaa hyviä ratkaisuja, innostuu ja ennen kaikkea sitoutuu itse tuottamiinsa ratkaisuihin.

Miksi aikuisia pitäisi paimentaa, tuomaroida heidän riitojaan ja ratkaista heille ongelmia, kun he aikuisina ovat siihen itse täysin kykeneviä? Pahimmillaan esimies vain joutuu vielä itse syytetyn paikalle. Usein sanotaan, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. En ymmärrä mistä moinen ajatus on syntynyt. En ole koskaan nähnyt asioiden riitelevä. Asiat voivat olla ristiriidassa, mutta niiden pohjalta riitelyn hoitavat käsittääkseni ihmiset. Jos vuorovaikutus toimii, on melkein mikä tahansa asia ratkaistavissa. Monilla, kuten myös usein itsellänikin, on taipumus käyttää enemmän aikaa mahdottomuuden perusteluun kuin mahdollisuuksien etsimiseen. Uskomuksen muuttuessa aukeaa uusia näkökulmia konfliktien luomiin mahdollisuuksiin. Niitä muuten löytyy paljon!

Seppo Mäki
valmentaja, kouluttaja ja sovittelja
Vidi Oy

Tule Ilmarisen työhyvinvointiseminaariin ”Yhteistyö toimivaksi – konflikteista rakentaviin ratkaisuihin” kuulemaan lisää aiheesta. Tutustu myös muihin seminaareihimme!