Vetovoimainen ja elävä kaupunkikeskusta – miten se syntyy?


 
Esko Torsti
 
 

Meillä kaikilla on varmasti oma ajatuksemme siitä, millainen on tämän päivän ihanteellinen elävä kaupunkikeskusta. Arvaisin, että useimmilla mielikuvaan liittyy runsaasti ihmisiä ja auringonpaistetta – ehkä katukahviloita ja jäätelökioskeja. Helsingin ydin on parhaimmillaan juuri tällainen, ja kun haavekuvaan liitetään vielä hyppysellinen elävää musiikkia, niin kuva alkaa olla täydellinen.

Esko Torsti johtaja, listaamattomat sijoitukset

Esko Torsti
johtaja, listaamattomat sijoitukset

Mutta ihmismassojen ja tunnelman lisäksi tarvitaan vielä yksi tarveaine: nimittäin itse kaupunki. Elävä kaupunkikeskusta tarvitsee arvoisensa puitteet: huolellisesti suunnitellun ja rakennetun ympäristön, ruutukaavan ja puistikoita.

Oma elinympäristömme herättää meissä tunteita ja synnyttää keskustelua, usein kiivastakin ajatusten vaihtoa. Jokaisella ajalla on omat mieltymyksensä, ja ihmisen intohimo kokeilla uutta on ajoittain välittynyt rakentamisen suunnitteluun – ja joskus myös toteutuksiin. Aikansa kuva on mm. Helsingin Itä-Pasila, jossa autot ja ihmiset sijoitettiin omille tasoilleen. Betonielementtien sekaan ripoteltiin viherkasveja ja puita.

Oma taustansa on myös Helsingin asematunnelilla. Ilmeisesti räntäsateeseen ja märkiin kenkiin kyllästynyt arkkitehti ajatteli sijoittaa ihmiset maan alle, jossa olosuhteet ovat kutakuinkin vakioidut vuoden ympäri.

Ilmarinen on merkittävä kiinteistöomistaja Helsingin keskustassa. Noin 40 prosenttia Ilmarisen yli kolmen miljardin euron arvoisista suorista kiinteistösijoituksista sijaitsee pääkaupunkimme ytimessä. Tätä kautta yhtiöllämme on keskeinen rooli myös rakennetun kaupunkikuvan luomisessa, kun ylläpidämme ja kehitämme näyttävää kiinteistöomaisuuttamme. Jos istahdat Espan puiston penkille Runebergin patsaan kohdalle, puistokäytävän takana siintää Ilmarisen kiinteistösalkun ydinomistus, Kämpin kortteli. Läheisessä korttelissa, kävelykadun laidalla kohoaa julkiseksi puheenaiheeksikin noussut elokuvateatteri Maxim, jolla on nyt ja tulevaisuudessa keskeinen rooli Helsingin kaupunkikuvassa ja kaupunkilaisten kokemusmaailmassa. On kaikkien – eikä vähiten kiinteistöomistajan – etu, että keskusta kivitaloineen, puistoineen sekä kulttuurikohteineen pysyy vetovoimaisena ja ihmisvirtoja houkuttelevana!

Dynaaminen ja ajanmukainen kaupunkikeskusta vaatii kuitenkin rakennetun ympäristön jatkuvaa kehittämistä. Ilman kiinteistöjen käytön jatkuvaa arviointia ja parantamista kaupunkikeskustat ovat vähitellen vaarassa näivettyä. Asukkaat ja matkailijat kaipaavat monipuolisia palveluita, ja meidän kiinteistöjen omistajien on huolehdittava siitä, että nämä toiveet muuttuvat todeksi. Kiinteistötoimijoiden näkökulmasta ihmiset paitsi Helsingissä, myös eri puolilla Suomea haluavat yhä enemmän laadukkaita keskustapalveluita. Parhaimmillaan nykyaikaiset palvelut on istutettu luontevasti vanhaan ympäristöön – tämä on Ilmarisenkin pyrkimys, mitä tulee omistamiimme arvokiinteistöihin.

Kaupunkien ytimet vetävät ihmisiä puoleensa olosuhteista riippumatta. Talvinen räntäsade ja pimeys ovat mahtava tekosyy vetäytyä tunnelmalliseen elokuvateatteriin. Kevättä lupaileva kirkas taivas ja auringon lämpö taas houkuttelevat tutulle terassille. Keskusta elää aina.

Esko Torsti
johtaja, listaamattomat sijoitukset, vt. sijoitusjohtaja

Lue myös arvokiinteistöistä kertova artikkeli Ilmarisen uutishuoneessa: Uusi kohtaa vanhan