Onko pakko?


 
Minna Palomurto
 
 

Luentosalissa on odottava tunnelma. Sali on täynnä aloittavia yrittäjiä, jotka kuuntelevat keskittyneesti luentoa YEL-vakuuttamisesta.

Ensimmäinen käsi nousee. ”Onko pakko?”

Kerron, että kyllä on. Lakisääteinen työeläkevakuutus tulee ottaa, jos työskentelee Suomessa. Syntyy pientä liikehdintää.

”Mitä jos nostankin yrityksestä pelkkiä osinkoja?”
”Mitä jos siirrän yritystoiminnan Viroon?”
”Mitä jos en nosta palkkaa työskentelystä?”

Kymmeniä erilaisia keinoja kiertää pakkoa ammutaan ilmaan. Käymme niitä yksitellen läpi. Pelkistä osingoista ei YEL-vakuutusta tarvitse tehdä. Mutta jos yritys vaatii työpanostasi, työskentely pitää aina vakuuttaa. Työ vakuutetaan siinä maassa, missä työ tehdään. Jos ei Suomessa, niin sitten Virossa.

Minna Palomurto,  yhteyspäällikkö

Minna Palomurto,
yhteyspäällikkö

Myöskään palkanmaksu ei kerro yrittäjän työpanoksesta. Työtulo tarkoittaa sitä summaa, jonka maksaisit ulkopuoliselle henkilölle vastaavasta työstä. Sitten vertaat sitä liiketoimintasi laajuuteen ja muihin työpanokseesi vaikuttaviin tekijöihin. Kun yritystoimintasi jatkuu neljä kuukautta ja työtulo ylittää 7 500 euroa vuositasolla, tulee YEL-vakuutus tehdä.

”Mitä hyötyä tästä on minulle?”, kysyy yksi yrittäjistä.

Nyt pääsen itse asiaan. Kerron juurta jaksain, että työntekijöille suurimman osan eläkkeestä maksaa työnantaja, mutta yrittäjä vastaa hommasta itse. YEL on siis vakuutus vanhuuden varalle.

Useampi käsi nousee. ”Vanhuuseläke on melko kaukana meikäläisen vinkkelistä”, toteaa moni.

Harva yrittäjä ajattelee laistavansa vaikkapa liikennevakuutuksesta. Jostain syystä YEL-vakuutuksesta nuristaan kovasti, vaikka vakuutettavana on se kaikkein arvokkain – sinä itse. YEL kattaa turvan myös sairastumisesi tai työkyvyttömyytesi varalle. Ja riippuupa siitä myös yrittäjän vanhempainpäivärahakin. YEL sisältää myös henkivakuutuksen elementtejä: perheesi saa perhe-eläkkeen työtulosi perusteella, jos kuolema korjaa.

Totta kai ymmärrän, että laskujen maksaminen korpeaa – varsinkin aloittelevaa yrittäjää. Mutta hukkaan heitettyä raha ei ole! En kuule kenenkään harmittelevan liikennevakuutustaan, että menee rahat hukkaan, kun en tänäkään vuonna ajanut yhtään kolaria.

Salissa käydään vilkkaasti keskustelua. ”Pakoksi melko kelpo turva”, eräs yleisöstä kuittaa.

– Kiitos kommentista, niin minustakin.

Minna Palomurto
Yhteyspäällikkö
Ilmarinen

Lisätietoa:
Yrittäjän eläkevakuutus
Yrittäjä: YEL-vakuutus tuo turvaa sinulle ja perheellesi
Katso videomme yrittäjän eläkevakuuttamisesta