360 astetta naisnäkökulmaa


 
Sanna Pirinen
 
 

Suomessa Juha-nimiset miehet johtavat useammin pörssiyhtiöitä kuin naiset. Jäin pyörittelemään tätä faktaa päässäni ja päätin virittää ystäväpiirissäni keskustelua siitä, miksi naisjohtajia on edelleen niin vähän. Keskusteluun osallistui naispuolisia ystäviäni eri aloilta.

sanna_pirinen

Eläkepäällikkö Sanna Pirinen on mukana naisten urakehitystä edistävässä Dialogi 2015 -hankkeessa.

Ei mennyt kauaakaan, kun kommentteja alkoi vilistä. Aiheen pureksimisessa lähdettiin liikenteeseen kasvatuksesta. Tyttöjä kasvatetaan olemaan vaatimattomia ja monesti itsevarmuus ja rohkeus nähdään negatiivisena asiana. Poikia taas kannustetaan, he saavat mahtailla ja kehuskella tekemisillään. Myös perusasiat kuten palkkatasa-arvo tuli esiin: saman palkka miehelle ja naiselle samasta työstä on ensisijainen asia, mikä pitää saada hoidettua.

Oppilaitoksilla ja rekrytoijilla on naisten mahdollisuuksien edistämisessä iso rooli. Tyttöjen vahvuuksien löytäminen ja niissä tukeminen on asia, mihin pitäisi kiinnittää huomioita koulutusohjelmissa. Headhunterit ja rekrytoijat pitäisi myös saada ajattelemaan työnhakijoita yhä enemmän kyvykkyyksien mukaan, sukupuoleen katsomatta.

Naisten urakehityksessä suurin vaikutus on yrityksillä ja työnantajilla. Huomiota tulisi kiinnittää naisten rohkaisemiseen ja kykyjen esiin saattamiseen ja tukemiseen. Hyviä käytännön keinoja tähän ovat vaikkapa mentorointi ja työkierto. Samoin tärkeää on joustojen lisääminen yrityksissä, jotta työ ja perhe-elämä olisi aidosti mahdollista yhdistää.

Tarvitsemme muutosta myös ajatteluun, että menestyäkseen naisen pitää olla uraohjus, ansaita paikkansa todistelemalla ja tekemällä suurempi määrä työtä kuin miehet. Ikuinen todistelu on sen verran raskasta, että moni nainen ei jaksa käydä tuota polkua, vaikka kykyjä riittäisi. Tällaisen ilmapiirin luonnissa monessa yrityksessä pitäisi katsoa peiliin.

Unohtamatta tärkeintä, meitä naisia itse. Meidän tulee lopettaa itsemme vähättely viimeistään tänään. Asenne ratkaisee, ei sukupuoli. Työelämän ja asenteiden muuttaminen lähtee meistä itsestämme!

Tee sinäkin pieni askel jo vaikkapa äitienpäivänä ja aloita keskustelu aiheesta naapurisi, perheenjäsenesi, ystäväsi tai työkaverisi kanssa. Keksikää yksi keino, mitä Sinä voit tehdä, jotta työelämä olisi yhdenvertainen. Edistämällä keskustelua edistämme yhdessä sekä tasa-arvoa että parempaa työelämää.

Kohta yhtiöiden johdossa Jaanat ja Juliat ovat arkipäivää. Työelämä saadaan monimuotoisemmaksi, kun työntekijä saa olla oma itsensä ja hänen kykyjään tuetaan, nimestä huolimatta.

Sanna Pirinen
eläkepalvelupäällikkö, Ilmarinen
Mukana Dialogi 2015-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää naisten mahdollisuuksia työelämässä

 
Kategoria(t): Ilmarinen, Johtaminen, Työelämä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

3 vastausta artikkeliin: “360 astetta naisnäkökulmaa

  1. Sanot: ”Myös perusasiat kuten palkkatasa-arvo tuli esiin: saman palkka miehelle ja naiselle samasta työstä on ensisijainen asia, mikä pitää saada hoidettua.”
    Ilmeisesti muualla kuin Ilmarisessa tämä asia on jo hoidettu. Tasa-arvolain mukaan näin tulee toimia ja työnantajalla on näyttövelvollisuus toimia näin. Eikä tästä tuke valituksia montakkan vuodessa tasa-arvovaltuutetun toimistoon ja niistäkin iso osa miehiltä.

    Koko valtakunnan laajuisestikin asia on kunnossa. Vuonna 2013 työlliset miehet tekivät 2 203 024 000 tuntia ja naiset 1 760 649 000 tuntia (Tilastokeskus Työvoimatutkimus, Taulukot, Työvoimatutkimuksen aikasarjataulukot, 065). Vuonna 2013 työlliset miehet saivat työtuloja (palkka-, elinkeino- ja maataloustulot yhteensä) 48 078 437 000 euroa ja naiset 36 387 129 000 euroa (Tilastokeskus: Veronalaiset tulot, Taulukot, Veronalaiset tulot 2013, 4). Työllisten miesten keskituntipalkka oli 21,82 euroa ja naisten 20,67 eli naiset saivat 94,72 % miesten työtuloista.
    Näissä luvuissa on mukana yrittäjät, osa-aikatyöntekijät, tulot ylitöistä ja palkka sivutoimesta. Ylityölisät ovat noissa luvuissa mukana korotettuina tuntipalkkoina, mutta työtunnit vain yksinkertaisina tunteina.
    Jos on tasa-arvon mukaista, että ylitöistä maksetaan korotettua palkkaa ja että esimerkiksi yötyöstä maksetaan yötyölisää, ei tuossa 5 % erossa ole mitään tasa-arvon vastaista.

  2. Kiitos Pauli ilahduttavasta kommentistasi! Hienoa että asiasta on positiivista faktaa tiedossa. Tämä palkkatasa-arvon toteutumattomuuden tunne oli ystävien kanssa keskusteluissa monella mielessä eli tällainen mielikuva on. Mutta hienoa jos tässä asiassa on edistytty tilastojenkin valossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.