Onko mekkosi alesta, naisjohtaja?


 
Sini Kivihuhta
 
 

Ilmarinen on mukana vuoden 2015 Dialogi-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää naisten mahdollisuuksia työelämässä. Ilmarisessa haluamme tehdä naisia johtajina näkyviksi ja luoda konkreettisia tekoja naisten uran edistämiseksi.  Muun muassa.

Sini Kivihuhta on Ilmarisen eläkevakuutustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

Sini Kivihuhta on Ilmarisen eläkevakuutustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

Aihe kiinnostaa minua, koska olen itsekin naisjohtaja.  Omalla urallani olen eri uravaiheiden kautta edennyt tilapäisestä esittelijästä varatoimitusjohtajaksi.

Dialogi-hankkeella oli viime viikolla tilaisuus Aalto Yliopiston opiskelijoille ja mukana oleville yrityksille. Siellä esiteltiin naisten urakehitykseen liittyviä tilastoja, kuultiin hyvät uratarinat ja käytiin vilkasta keskustelua siitä, miten asiat voisivat muuttua. Tilastoanalyysin lohduton lopputulos nimittäin oli, että muutos ei tapahdu itsestään naisten koulutustason noustessa. Nuorten tilanne ei ole muuttunut paremmaksi, ja naisten osuus ylimmässä johdossa jumittaa paikoillaan ja laskeekin välillä.

Mikään ei siis muutu jollemme muuta jotain.

Vilkkain keskustelu käytiin siitä, miksi naiset ”piiloutuvat tukifunktioihin”. Kun naisia on vähitellen tullut valituksi suurten yritysten johtotehtäviin, heistä suuri osa on henkilöstö- viestintä- tai lakiasiainjohtajia. Tästä annettiin tuleville naisjohtajille selvää palautetta: älkää jääkö lymyilemään tukitehtäviin vaan pyrkikää kunnolla tulosvastuuseen!

Omalla urallani olen tätä neuvoa tavallaan noudattanut. Olen Ilmarisen johtoryhmässä, ja vedän yhtiön palvelutuotantoa: eläkkeet, vakuutukset ja asiakaspalvelu.  Aiemmin vastasin myynnistä ja asiakassuhteista. Kahdesti urani aikana olen valinnut linjavastuun asiantuntija- tai kehittämistehtävän sijaan. Muistan kyllä valinnan paikat ja omat motiivinikin: en vain halunnut joutua sivuun päätöksenteosta. Olin ehkä epätyypillinen sukupuoleni edustaja siinä, että aukot asioiden hallinnassa eivät minua hidastaneet. Arvelin ihan oikein, että jonkun on minua pakko opettaa, jos olen päätöksentekijänä linjassa.

Neuvossa on siis pointtia, ainakin oman kokemukseni valossa. Olisi kuitenkin virhe vähätellä niitä saavutuksia, joita naiset ovat saaneet aikaan edetessään suurten yritysten ylimpään johtoon tukifunktioiden johtajina.

Ensinnäkään ei ole fiksua, että arvostetut asemat muuttuvat vähemmän tärkeiksi sillä hetkellä kun naiset niihin pääsevät. Itsensä vähättely ja antautuminen toisten ”rankattavaksi” on epäitsenäistä ja typerää. Etten sanoisi neitimäistä.

Pidä niin tärkeä asia kuin oma arvosi omissa käsissäsi, tyttö! Jos mekkosi on kaunis, se on onnistunut ja hyvännäköinen – miksi sinun pitäisi korostaa, kuinka monta sesonkia sitten sen poimit alennustangosta?

Toisekseen, tämän päivän tukifunktio voi olla huomisen kovaa ydintä. Digitalisaation edetessä moni perinteinen tuotantotoimiala tarvitsee yhä enemmän muutoksen johtamista, työn merkitystä, vuorovaikutusta ja viestintää.  Monimutkaistuvassa maailmassa moni bisnes on riippuvainen siitä, kuinka hyvin osaamme ennakoida toimintaympäristön muutoksia, kuten regulaation muuttamaa pelikenttää. Itse asiassa koko tuotannosta jää jäljelle aika vähän. Kun jäljellä ovat muutos, merkitys, kommunikaatio, ihmiset ja brändi, mikä silloin on tukifunktio?

Emme me tarvitse naisjohtajia ensisijaisesti siksi, että tasa-arvo on oikein. Me tarvitsemme erilaisia ihmisiä kyetäksemme tekemään paremmin. Yksioikoinen ja kapea näkemys pätevyydestä rajaa potentiaalin pieneksi ja ajattelun suppeaksi. Ei meidän kannata haikailla jatkoa seitsemän veljeksen sarjalle vaan kutsua kehiin Venla ja Kaisa.

Älä sinäkään, tuleva naisjohtaja, suostu ajattelemaan kuten muut. Arvosta itsenäisesti omia saavutuksiasi: valitsin näin, koska halusin oppia tämänkin asian. Ensin ensimmäinen askel, sitten seuraava askel, onnistun!