Eläkeraha suomen kasvua vauhdittamaan


 
Timo Ritakallio
 
 

Hallituksen ohjelmassa on erittäin tervetullut uusi avaus, joka tekee mahdolliseksi eläkevarojen käyttämisen entistä joustavammin myös kasvuyrityksiin. Tämä tapahtuu siten, että hallitus perustaa yhteistyössä työeläkeyhteisöjen kanssa Kasvurahastojen Rahasto III:n.

Timo Ritakallio on Ilmarisen toimitusjohtaja.

Timo Ritakallio on Ilmarisen toimitusjohtaja.

Ilmarinen on tähänkin asti ollut työeläkeyhtiöistä se, joka on eniten satsannut kasvurahastoihin – mm. Teollisuussijoituksen hallinnoiman Kasvurahastojen rahaston kautta. Mahdollisuuksiamme kasvuyritysten rahoittamiseen on rajoittanut se, että aloittelevien yritysten liiketoiminnan riskit ovat suuremmat kuin vakiintuneilla yrityksillä. Jo lakikin edellyttää meitä sijoittamaan tuottavasti ja turvaavasti, mikä rajoittaa monella saralla sijoitusmahdollisuuksiamme.

Hallitusohjelmassa kasvuyritysten rahoittamiseen liittyviä ongelmia on mielestäni ratkaistu fiksusti. Ratkaisu perustuu siihen, että verottaja voittaa silloinkin kun aloitteleva yritys hyytyy – ei kasva tai lopettaa. Verotulojen takia valtion kannattaa tukea aloittelevia yrityksiä, vaikka niiden taloudellinen tulos alussa olisikin vaatimaton. Eläkesijoittaja taas saa tuottoja vain silloin, kun yritys kasvaa ja kannattaa. Valtion ja eläkesijoittajan edut ovat siis epäsymmetriset.

Kun hallitusohjelmassa nyt kaavaillaan uutta rahastomuotoa kasvuyrityksille, on perusteltua, että sijoitusten tuotot peilaavat valtion ja sijoittajien näkökulmien epäsymmetriaa. Valtion kannalta tärkeää on työllistää ja luoda veropohjaa – sijoittajien kannalta taas tuotto on keskeisessä roolissa.

Me Ilmarisessa haluamme edistää suomalaista työtä ja olla mukana luomassa lisää työpaikkoja. Aivan erityisen kiehtovaa on olla mukana kokonaan uuden ja innovatiivisen yritystoiminnan synnyttämisessä ja samalla tehdä järkevää ja tuottoisaa sijoitustoimintaa. Siihen meillä on nyt avautumassa uusi mahdollisuus.

Timo Ritakallio
toimitusjohtaja, Ilmarinen