Onko yrittäjällä varaa lomailla?


 
Jukka Welling
 
 

Kesän tulo tuo mieleen monia asioita, joista yksi nousee ylitse muiden – kesäloma! Loma on mielessä jo paljon ennen varsinaista h-hetkeä; suunnitellaan matkoja, mökkireissuja, pihatöitä ja niin edelleen. Tekemistä on niin paljon, että puhutaan jopa lomastressistä.

welling_jukkaOnko yrittäjällä kuitenkaan varaa pitää lomaa? Monella yrittäjällä kesä on yritystoiminnan kannalta vuoden vilkkainta aikaa ja tuntuu, että ei ole mahdollista olla pois töistä. Yksinyrittäjän täytyisi sulkea yritys loman ajaksi. Aloittavalla yrittäjällä loma voi tuntua jopa kaukaiselta haaveelta.

Yrittäjät panostavat nykyään omaan jaksamiseensa, mutta loma jää silti usein lyhyeksi. Yrittäjän keskimääräisen kesäloman pituus on kaksi viikkoa, mikä on selvästi lyhyempi kuin palkansaajilla. Kymmenen prosenttia yrittäjistä ei pidä kesälomaa lainkaan. On kuitenkin tärkeää pitää kiinni lomasta, vaikka se jäisikin lyhyeksi. Nykytekniikka myös mahdollistaa joillekin loman ja työn yhdistämisen. Nämä mahdollisuudet kannattaa myös hyödyntää. Kesällä on paljon miellyttävämpää hoitaa asioita ja vastata sähköposteihin mökin laiturilla kuin työpaikalla.

Yrittäjän mahdollisuuksia lomaan pitäisi mielestäni parantaa esimerkiksi kehittämällä pienyrittäjien sijaispalveluja, jotka mahdollistavat yrittäjille loman pitämisen myös silloin, kun itse yritystoimintaa ei voi keskeyttää loman ajaksi. Joskus loma-ajan raivaaminen yrittäjän kiireiseen arkeen voi kuitenkin tuntua vaikealta. Päätöksen loman pitämisestä tekee kuitenkin aina yrittäjä itse.

Mielestäni yrittäjällä ei ole varaa jättää lomaa pitämättä. Jos loma ei onnistu kesällä, se kannattaa pitää jonain muuna aikana. Pitkällä jänteellä loma tuo itsensä takaisin moninkertaisesti. Tämä on myös kansantaloudellisesti tärkeää, sillä yrittäjävetoiset yritykset ovat merkittäviä työllistäjiä. Hyvinvoiva yrittäjä on omistautunut ja innovatiivinen. Jos yrittäjän moottori alkaa piiputtaa, koko yritystoiminta kärsii. Jaksamisen kannalta on parasta välillä vetää henkeä ja ladata akut täyteen. Tutkimusten mukaan parhaiten jaksavat yrittäjät, jotka viettävät riittävästi vapaa-aikaa ja juhlistavat onnistumisia.

Lomasta kannattaa siis pitää kiinni ja nauttia siitä ihan omalla tavalla. Tyyli on vapaa!

Jukka Welling
Yhteysjohtaja
Ilmarinen

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Onko yrittäjällä varaa lomailla?

  1. yrittäjä, ei omasta aloitteesta

    32€/tunti ison toimijan alihankkijana ei tosiaan riitä kattamaan viikkoakaan lomaa saati siltä ajalta saamatonta laskutusta. Pakolliset kohtuuttoman suuret vakuutukset ja verot vievät kärjen yrittämiseltä. Siksi en ole kyennyt pitämään lomaa viimeiseen viiteen vuoteen…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.