Tietotyöläisen onnellisuusloikka


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

Pääministerimme on peräänkuuluttanut tuottavuusloikkaa. Hallitus uskoo tuottavuuden parantuvan työaikaa lisäämällä. Minä uskon, että tuottavuus lisääntyy onnellisuutta lisäämällä, sillä onnelliset työntekijät ovat tutkitusti tuottavimpia.

Ja uskokaa minua, kun sanon, että meillä on varaa parantaa molempia, paljon! Näihin muutoksiin ei tarvita hallituksen tai työnantajan lupaa, mutta auttaa, jos työnantaja on päiväunille suopea.

Aku_Varamaki

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä sekä toimistonomadi

Näin otat onnellisuusloikan työssäsi (ja olet samalla tuottavampi)

1. Unta palloon!
Suomalaisten tulevaisuuden hyvinvointi riippuu kyvystämme innovoida uutta, mutta kansakuntana sinnittelemme päivästä ja vuodesta toiseen aivan liian lyhyillä yöunilla eli käytännöllisesti katsoen työkyvyttöminä. Suurin osa meistä tarvitse 7-9 tuntia laadukasta unta, mutta liian harva nukkuu riittävästi.

Uni on täysin kriittisessä roolissa Suomen tuottavuusloikassa, mutta suhtaudumme siihen järkyttävällä välinpitämättömyydellä. Väsyneenä kykenemme keskinkertaiseen ajatteluun ja taannumme toteuttamaan vanhoja kaavoja. Saman tehtävän tekemiseen menee kauemmin kuin levänneenä ja virheiden määrä lisääntyy. Ja kyllähän me myös tiedämme, miten paljon helpompaa elämä on, kun on nukkunut yönsä hyvin.

Huolehdi siis riittävästä unen saannista. Joskus väsymys iskee hyvistä yöunista huolimatta kesken päivän. Ota nokoset ja jatka, kun olet taas virkeä. Väsyneenä junnaaminen ei vaan kannata. Eli Suomi, nyt HERÄTYS! Ei kun NUKKUMAAN!

2. Aloita palaverikapina!
Turhat palaverit ovat suurinta ajanhukkaa, mitä suomalaisissa yrityksissä harjoitetaan. Monilla työpaikoilla istutaan kaiket päivät kokouksissa, eikä lopulta saada aikaan mitään, koska kukaan ei ehdi tekemään oikeita töitä. Usein varsinainen työnteko alkaa vasta päivän kokousputken jälkeen, jolloin yksikään aivosolu ei ole enää hereillä.

Tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia palavereista on turhia. Aloitetaan palaverikapina! Jos saat kutsun palaveriin, jossa ei ole tavoitetta tai agendaa, älä mene. Keskustele sen sijaan työpaikallasi siitä, miten palaverikäytäntöjä voisi kehittää.

Vara kalenteristasi aikaa ajattelutyön tekemiseen ja pidä siitä kiinni. Varaa välillä kokonaisia päiviä, jolloin sinulla ei ole yhtään kokousta. Saat uppoutua töihisi ja pääset kokemaan työn imua.

3. Kuppi mokkaa hyvässä seurassa
Kiihkeätempoisessa työelämässä monista hyvistä rutiineista on pikku hiljaa luovuttu. Yksi näistä on vanha kunnon yhteinen kahvitauko. Ehkä kahvitauko on alkanut tuntua vanhanaikaiselta, kun kofeiiniannoksen voi kulauttaa take away -mukista kurkkuun autossa, työpisteellä tai jopa kävellessä?

Minun havaintoni useilla työpaikoilla kiertäneenä office nomadina kuitenkin on, että kahvitauot ovat työyhteisön liima. Työyhteisöissä, joissa juodaan yhdessä kahvia, on mukavampaa. Tauot paitsi rytmittävät työntekoa, niillä myös jaetaan tehokkaasti tärkeää työhön liittyvää hiljaista tietoa ja puhutaan myös muusta kuin työstä. Tehottomalta tuntuva tauko onkin tärkeä juttu oman jaksamisen, työpaikan sosiaalisten suhteiden ja sisäisen viestinnän kannalta.

4. Vaihda maisemaa
Teknologia mahdollistaa työn tekemisen lähes missä vaan, mutta jostain syystä kulutamme silti aikaamme aamuruuhkissa mennäksemme istumaan joka päivä samalle työpisteelle.

Uudet ideat ja ajatukset vaativat erilaisten maailmojen törmäytyksiä ja verkostoitumista. Mitä jos menisit tekemään töitä asiakkaan tai yhteistyökumppanin tiloihin? Tapaat eri ihmisiä kuin normaalisti ja saat uusia näkökulmia omaan työhösi. Lupaan, että maailmasi avartuu ja opit uutta. Jopa maisemanvaihdos oman talon sisällä voi virkistää ja tutustut uusiin ihmisiin.

5. Hikoile ja liiku
Tee hyvä ihminen melkein mitä tahansa, mutta älä ainakaan istu. Istuminen tappaa!

Liikunta sen sijaan vaikuttaa oppimiseen ja kognitiivisiin taitoihin positiivisesti. Hyvässä fyysisessä kunnossa jaksaa myös henkisesti paremmin.

Sovi töissä kävelypalavereita. Kävellessä ongelmanratkaisukyky paranee, ajattelu tehostuu ja ajatukset suuntautuvat kuin luonnostaan tulevaisuuteen. Etenkin kesäaikaan ulkona on jopa miellyttävää!

6. Ole lempeä itsellesi
Moni työelämän kohtuuttomilta tuntuvista odotuksista on lopulta omien korviemme välissä. Usein vaadimme itseltämme enemmän kuin muilta. Miksi? Muista, että virheitä sattuu ja niistä voi oppia. Ihan kaikkea ei aina tarvitse tehdä. Sinun työsi ei mittaa sinun arvoasi ihmisenä.

Elämä on muutakin kuin työntekoa. Työntekijä, joka rentoutuu vapaa-ajalla, jaksaa työssäkin paremmin. Ole siis hyvä työntekijä ja nauti kesälomastasi hyvässä seurassa ja hyvällä omallatunnolla. Syksyllä olet taas tuottavampi.

Kivaa kesää!

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä (www.enthusiast.fi) sekä toimistonomadi (www.officenomad.org). Tätä kirjoitusta varten Aku sai ideoita isäntäyrityksensä Työterveyslaitoksen aivotutkijoilta Satu Pakariselta ja Minna Huotilaiselta.

Kuva: Mirkku Merimaa