Oma kehu haisee ruusuilta


 
Sanna Pirinen
 
 

Milloin olet viimeksi kuullut kehuja itsestäsi, itseltäsi? Tai milloin viimeksi olet ottanut vastaan positiivista palautetta nöyristelemättä? Hienoa, jos siitä ei ole kauaa!

Dialogi 2015 Naiset johtajiksi -hankkeessa mukana oleminen sai minut jälleen pohtimaan, mikä varsinkin meitä naisia joskus estää pääsemästä kohti unelmiamme tai tavoitteitamme työelämässä. Viimeksi luotasin tätä ongelmaa eri näkökulmista blogissani 360 astetta naisnäkökulmaa.

Ongelmana monella meistä naisista on puute itseemme uskomisessa ja eteenpäin puskemisessa. Pelkäämme epäonnistumista. Ja auta armias, jos sen joskus teemme! Silloin ensimmäinen ajatus usein on: ”Nyt se on loppu, en voi yrittää uudelleen enää koskaan, kasvot on menetetty.”

Mutta onko näin? Onko kasvot tosiaan menetetty? Ja hittojakos siinä! ”Eteen ja ylös”, kehottaa Elastinenkin meitä biisissään. sanna_pirinen

Monesti miehet ovat jo poikina ollessaan saaneet kannustushuutoja, jos sattuvat mokaamaan vaikka jalkapallopelissä. Kenttien laidalta vanhemmat ja valmentaja hihkuvat pojan kaatuessa: ”Ylös ylös vaan, anna mennä!”. Ja poika nousee ja yrittää kahta kauheammin.

Väitän, että erilainen asenne kasvatuksessa ja kannustuksessa lapsuudesta asti vaikuttaa merkittävästi siihen, että naiset luovuttavat joskus helpommin ja vähättelevät saavutuksiaan.

Monesti me naiset ehkä odotamme, että joku muu kannustaa ja kehuu meitä ennen kuin voimme uskoa itseemme (ja kannustusten jälkeenkin vähättelemme saamiamme kehuja!). Se on hyvin riskialtista tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Toki on ihanaa, jos voi työskennellä kannustavassa työympäristössä. Minulla sellainen on, ja pyrin myös itse esimiestyössäni aina huomioimaan hyvät työt kiitoksin. Mutta kyllä yksi tärkeimmistä tekijöistä unelmien saavuttamisessa on usko itseen ja itsensä kannustaminen.

Jos teet jonkun hyvän jutun ja pääset tavoitteessasi eteenpäin, niin pysähdy ja sano itsellesi: ”Hiton hyvä homma mitä saitkaan aikaan!” Ja jos epäonnistut jossain, niin mitä sitten? Yllätys-yllätys: niin kaikki muutkin epäonnistuvat joskus. Ja elämä jatkuu. Tylsäähän se olisi, jos kaikki menisi kerralla putkeen: ei olisi haastetta eikä ponnisteltavaa.

Kun saat kiitoksen tai kehun, ota se vastaan iloisena. Olet sen ansainnut. Ja vaikka se ei meidän kulttuurissa kovin kivalta ehkä alussa tunnu, niin kehu itseäsi ainakin kerran päivässä! Ei se oma kehu haise kuin korkeintaan ruusuilta.

Sanna Pirinen
Eläkepalvelupäällikkö, Ilmarinen
Mukana Dialogi 2015-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää naisten mahdollisuuksia työelämässä