Kädet multaan ja unta palloon


 
Kati Huoponen
 
 

Kesä on täällä – usko tai älä. Tätä kirjoittaessani sääennusteet lupailevat lähinnä sadetta ja navakkaa tuulta. Rakennusvirastokin epäilemättä pitää lumiaurojaan valmiustilassa.

Kati Huoponen työhyvinvointijohtaja

Kati Huoponen
työhyvinvointijohtaja

Säästä viis, nyt on kesäloman aika! Siis jos ankeassa taloustilanteessa olet onnistunut työpaikkasi säilyttämään tai yrittäjänä ehdit edes lomaa pitää. Vaikka taloustilanne kuinka ahdistaisi, kannattaa kuitenkin yrittää pitää kesäloma. Kesäloma on monelle edelleen se haaveiden hengähdystauko, jonka saavuttaminen antaa mielelle ja ruumille mahdollisuuden levätä. Loma lisää hyvinvointia ja mahdollistaa palautumisen työelämän rasitteista.

Nykyinen työelämä kaipaa tehostamisen ja rutiinisuorittamisen lisäksi aivan erityisesti innovointia ja rohkeaa ajattelua. Luova ajattelu taas vaatii tuoreita aivoja. Lomalla voit ladata henkisiä akkuja ja taas töihin palatessa nähdä työelämän haasteen, murheet ja mahdollisuudet selkeämmin.

Kuten Aku Varamäki kirjoitti Tietotyöläisen onnellisuusloikka –blogissaan: ”Elämä on muutakin kuin työntekoa. Työntekijä, joka rentoutuu vapaa-ajalla, jaksaa työssäkin paremmin. Ole siis hyvä työntekijä ja nauti kesälomastasi hyvässä seurassa ja hyvällä omallatunnolla.”.

Allekirjoitan Akun ajatuksen täysin. Aionkin taas lomalle työntää molemmat käteni syvälle mökkipihan multaan ja keskittyä kasvien hyvinvoinnin ohella huolehtimaan läheisistäni ja itsestäni.

Moni jakaa blogeissaan ohjeita onnistuneeseen lomaan. En aio jäädä Pekkaa pahemmaksi, vaan tässä ovat minun vinkkini, jotka taatusti toimivat (ainakin omalla kohdallani). Saat vapaasti ryöstää ne!

  1. Nuku. Unipankkiin kannattaa aina tehdä talletuksia.
  2. Syö. Kesällä mansikat, vihannekset ja jäätelö ovat parhaimmillaan.
  3. Lue. Jörn Donnerkin tietää, että lukeminen kannattaa aina.
  4. Liiku. Luonto on kesällä kauneimmillaan.
  5. Rentoudu. Älä aseta itsellesi liikaa tavoitteita ja ohjelmaa lomalle. Älä myöskään murehdi työasioita lomalla. Töitä ehtii miettiä taas loman jälkeen.

Koska se on ihan tutkittu juttu, että jatkuva työnteko ei ole eduksi kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Aivoille pitää antaa mahdollisuus rentoutua.

Hyvää kesää!

Kati Huoponen,
työhyvinvointijohtaja
Ilmarinen
@KatiHuoponen