Eläköön laiskuus!


 
Jouni Vatanen
 
 

Tunnustan sen. Olen laiska. Moni istuttaa keväisin kasveja, pesee ikkunoita ja tekee muuta hyödyllistä. Sillä aikaa minä poika luen kirjoja pölyisten ikkunoiden takana ja unelmoin.

Laiskuus on tärkeää. Usein parhaat ajatukset tulevat silloin, kun niitä vähiten odottaa. Esimerkiksi eräs työkaverini sai parhaat ideansa silmät puolitangossa Kotikatua katsellessa. Omia ajatuksiani virkistää parhaiten lyhyt jaloittelu tai muu lihasten aktivointi. Juhana Vartiaisen vartin torkut sopivassa paikassa lisäävät myös luovuutta.

Jouni Vatanen, tutkija

Jouni Vatanen, tutkija

Monipuolisuus on suurin rikkaus niin yksilön kuin työyhteisön näkökulmasta. Siksi työyhteisöiden tulisi koostua eritaustaisista ihmisistä. Sama monipuolisuus pätee myös työhön. Ajattelua vaativissa tehtävissä on hyvä nousta ylös ja liikkua. Fyysistä työtä tekevien on puolestaan hyvä välillä pysähtyä ja harrastaa aivojumppaa. Niin liikkuessa, unelmoidessa kuin torkkuessa tulee älynvälähdyksiä, jotka on usein järkevä merkitä heti muistiin. Monipuolisuus pätee myös uutteruuteen ja laiskuuteen. Tarvitsemme niitä molempia.

Tunnistatko olevasi enemmän taipuvainen laiskuuteen vai uutteruuteen? Suosittelen laiskoille eri asioita kuin uutterille.

Vinkit laiskoille

Jos olet laiska, niin aseta itsellesi selkeät tavoitteet ja aikarajat. Muuten vaarana on, että työtehosi laskee ja laiskuudestasi tulee ongelma. Jos työsi on erittäin helppoa ja saavutat aina tavoiteaikataulusi, niin haasta itsesi ja etsi lisää tekemistä. Mene rohkeasti mukavuusalueesi ulkopuolelle. Saat pienen harjoittelun jälkeen samassa ajassa tehtyä myös lisätyön. Älä pelkää, sinulle jää riittävästi aikaa unelmointiin ja suunnitteluun.

Vinkit uutterille

Jos olet jatkuvasti ylikierroksilla, hidasta työtahtiasi ja saat enemmän aikaan. Käytä suunnitteluun enemmän paukkuja. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten turha hätäily johtaa saman asian tekemiseen moneen kertaan. Seuraavalla kerralla saat tekemäsi asian kerralla kuntoon. Varaa myös aikaa luovalle ajattelulle ja työnantajasi kiittää sinua.

Kesäloma on hyvää aikaa treenata hidastamista. Toki myös tavoitteita voi asettaa esim. ikkunoiden pölyisyysasteen mukaan. Olen laiska, joten otan omasta neuvostani vaarin: lopetan hetkeksi unelmoinnin ja keskityn olennaiseen. Menen pesemään ikkunat.

Jouni Vatanen
tutkija
Ilmarinen
@JouniVatanen