Haluaisitko kuntoutua vertikaaliviljelijäksi?


 
Tuire Hakonen
 
 

Voisitko ryhtyä tulevaisuudessa vertikaaliviljelijäksi tai kädentekijäksi? Tai kukaties nanohyönteisten hoitajaksi? Työelämän muutos tuo mukanaan täysin uusia ammatteja, jotka täytyy myös huomioida työeläkekuntouksessa.

Moni meistä viettää ansaittuja kesälomia eri työtehtävistä. Joskus työtä pitää kuitenkin vaihtaa – vaikkapa sen takia, ettei oma terveydentila enää mahdollista työskentelyä tutuissa työtehtävissä. Ilmarisessa on tälläkin hetkellä liikkeellä kolmisentuhatta kuntoutustapausta, joissa mietitään vaihtoehtoja työssä jatkamiseksi. Viime vuonna annoimme yli 5 000 erilaista kuntoutusetuuspäätöstä.

Tuire Hakonen, osastopäällikkö

Tuire Hakonen, osastopäällikkö

Kun itse kuntoutusasiantuntijan uralla aikanaan aloitin, kuntoutuksen tavoitteena oli usein sijoittuminen kevyisiin konttorihommiin: insinööri- tai merkonomiopintojen kautta vakituiseen toimistotyöhön. Mutta minkä alan ammattilaisia kuntoutamme vaikkapa kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä?

Työelämä on muuttunut paljon: työyhteisöissämme on eri kansallisuuksia, toimintatapoja, ajatussuuntia ja jatkuvaa muutosta. Tietotekniikka muokkaa hurjaa vauhtia aikaisempia työtehtäviä, tekee osan niistä tarpeettomiksi ja synnyttää uusia.

Tietotyöorganisaatiot ja -ammatit lisääntyvät. Töiden sisältöjen ja osaamisvaatimusten muutosten lisäksi tietotekniikka mahdollistaa yhä joustavamman työn tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta. Luovuutta, ongelmanratkaisua ja innovaatioiden tuottamista korostava asiantuntijatyö korostuu tietotyössä. Samalla myös kuntoutukseen hakeutumisessa voi korostua esimerkiksi istumatyön aiheuttamat haitat.

Monet perinteiset suorittavan työn tehtävät ovat vähentyneet ja hoivatyön tarve lisääntyy. Työsuhteet ovat usein määräaikaisia, yrittäjäpohjaisia ja työtehtävät vaihtuvat monta kertaa uran aikana.

Kuntoutusasiantuntijoiltamme saatetaan kysyä, mihin nyt kannattaa kouluttautua? Mikä ala työllistää paljon ihmisiä vielä muutaman vuodenkin päästä? Tämäpä onkin haastava kysymys!

Vuosia sitten meille saapui kuntoutushakemus, jolla haettiin tukea personal trainer -koulutukseen. Siis että niin kuin mihin, mietimme silloin? Nykyään tämä ammatti on tunnustettu ja varsin suosittu.

Taloussanomat selvitti taannoin asiantuntijoilta, mitä uusia ammatteja teknologian muutos tuo tullessaan. Artikkelissa kerrotaan 16 ammatista, joita et ole osannut kuvitellakaan.

Mitä me työeläkekuntoutuksen ammattilaiset ajattelisimme, jos saisimme nyt kuntoutussuunnitelman avaruushissikuljettajan ammattiin, energia-arkkitehdiksi tai mikrobimaalariksi? Alun pienen nikottelun jälkeen epäilemättä myös nämä ammatit voivat muodostua varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi.

Fakta on, että työelämä muuttuu ja kehittyy. Työpaikkoja kuolee ja uusia tulee tilalle. Minkälaisia, se jää osin nähtäväksi. Meidän kannattaa yksilöinä pitää osaamisestamme ja itsestämme huolta ja luottaa siihen, että elämä kantaa. Paikoilleen ei kannata pysähtyä.

Tuire Hakonen
osastopäällikkö, työkyvyn arviointi- ja kuntoutusosasto
Ilmarinen