Kiina yllättää aina!


 
Anna Hyrske
 
 

Vanha kiinalainen sananlasku kuuluu: ”Ollaksesi onnellinen ja tyytyväinen, laske mitä hyvää olet saanut – älä rahojesi määrää.” Kaunis mietelause, mutta kiinalaisessa sijoitusmaailmassa tämä ei ihan pidä paikkaansa, kuten olen täällä Hongkongissa Ilmarisen salkunhoitajana huomannut.

Olen seurannut Kiinan osakemarkkinoita Hongkongista käsin seitsemän kuukautta. Tähän ajanjaksoon mahtuu tapahtumia enemmän kuin monessa markkinassa useaan vuoteen. Esimerkiksi parin päivää sitten paikalliselta osakevälittäjältä tuli aamupäivällä ostosuositus, joka lounastauon jälkeen kääntyikin myyntisuositukseksi! Niin, manner-Kiinassa pörssi pitää keskipäivällä lounastauon, jonka ajaksi pörssi sulkeutuu. Päivään mahtuu siis tavallaan kaksi pörssipäivää, koska aamupäivän ja iltapäivän markkinaliikkeet voivat poiketa radikaalisti toisistaan.

Anna Hyrske on Ilmarisen Hongkongin toimipisteessä työskentelevä salkunhoitaja ja vastuullisen sijoittamisen päällikkö.

Anna Hyrske on Ilmarisen Hongkongin toimipisteessä työskentelevä salkunhoitaja ja vastuullisen sijoittamisen päällikkö.

Yksi selittävä tekijä pörssin poukkoiluun liittyy sijoittajaprofiileihin. Kiinan pörssiä leimaa sekä kansainvälisten sijoittajien puute (vain noin 1–2 prosenttia markkina-arvosta vrt. Helsinki 40–50 prosenttia) että kotimaisten instituutiosijoittajien rajalliset toimintamahdollisuudet. Eri arvioista riippuen kiinalaisten yksityissijoittajien osuus pörssin vaihdosta onkin noin 60–80 prosenttia. Mitä merkitystä sillä on kuka ”kontrolloi” vaihtoa? Eikö kaikkien osakkeenomistajien tavoitteena ole omistuksen arvonnousu? Teoriassa näin varmasti on, mutta käytäntö onkin aivan eri asia.

Alkuvuodesta tehdyn akateemisen tutkimuksen mukaan kiinalainen yksityissijoittaja on naimisissa oleva ”Pertti Perussijoittaja”. Pertillä on lapsi, hän on 38-vuotias ja koulutettu. Pertti ilmoittaa olevansa riskiä kaihtava epäaktiivinen sijoittaja, mutta hän käy kuitenkin kauppaa noin 36 kertaa vuodessa. Pertillä on sijoitussalkussaan ylipaino kiinteistöissä sekä käteisvaroja käytettävissä, jotta hän voi hyötyä markkinaliikkeistä. Yleisesti ottaen osakkeet ovat alle 15 prosenttia kiinalaisen sijoitusvarallisuudesta, ja kokonaisvarallisuudesta osuus on selkeästi alle 10 prosenttia.

Pertti Perussijoittaja on kiinnostunut halvoista osakkeista. Nyt puhutaan absoluuttisesti halvoista senttiosakkeista, eikä niinkään yhtiön fundamentteihin (liiketoiminnan lukuihin) liittyvästä arvostuksesta. Kiinalaista yksityissijoittajaa nimittäin ajaa sijoituspäätöksissään sentimentti (mielikuva, intuitio). Vaikka kohdeyhtiön kertoimet (P/E, P/B, ROE, ROI) olisivat kuinka järjettömiä tahansa, kollektiivisessa ostohuumassa (tai myyntipaniikissa) niillä ei ole mitään merkitystä.

Viimeisen 10 kuukauden aikana nähdyt markkinaliikkeet ovat kertoneet sen, että niin sanotut tylsät yritykset (hyvin johdettu yritys, tasainen kassavirta, hyvä osingonmaksaja ja hyvä tase MUTTA ”pienehkö” kasvu) jäivät nousevassa markkinassa kuin nallit kalliolle. Yksityissijoittajalle kun 10–30 prosentin ”pienehkö” vuosikasvu ei vain riitä. Isojen kasvulupausten ja hyvän tarinan siivittämänä sijoittajalauma haluaa päästä kiinni nopeaan voittoon. Tässä sijoittamistyylissä lyhyt aika tarkoittaa aamupäivää ja pitkäaikainen näkemys lounastauon jälkeistä aikaa. Huominen on sitten huomenna ja sitä pohditaan erikseen.

Näin saadaan aikaiseksi pieniä yksittäisiä kuplia, kun yhtiöt keksivät uusia strategioita lähes viikoittain pitääkseen yllä sijoittajien kiinnostusta. Todellinen hitti ennen kesäkuun kurssisukelluksia oli ”peer-to-peer financing” eli vertaislainaus, sitä ennen nettipankki ja sitä ennen nettikauppa. Unohtamatta tietenkään reformi-sanaa, jonka mainitsemalla sai markkinoilla positiivista huomiota, oli tiedotteen aiheena oikeasti mikä tahansa!

Valitettavasti minulla ei ole kristallipalloa, jonka avulla osaisin ennustaa Kiinan osakemarkkinan tulevaisuutta. Kiinan talous on kuitenkin maailmantaloudessa merkittävä tekijä, joten Ilmarisen kaltaisen sijoittajan kannattaa seurata Kiinan markkinoita. Kiinan ja koko Aasian talouksien tuntemisesta ja ymmärtämisestä on hyötyä Ilmarisen sijoitustoiminnalle. Ja vaikka Kiinan suureen ja laajaan pörssiin mahtuu kaikenlaista viheltäjää, siellä on myös hyvin johdettuja, kansainvälisesti erittäin vertailukelpoisia yrityksiä. Näiden yhtiöiden joukossa löytyy mielenkiintoisia mahdollisuuksia pitkäjänteiselle sijoittajalle. Kiina yllättää aina!

Anna Hyrske
Kirjoittaja on Ilmarisen Hongkongin toimipisteessä työskentelevä salkunhoitaja ja vastuullisen sijoittamisen päällikkö.