Toimistonomadin viisi oppia


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

Olen työskennellyt kohta vuoden toimistonomadina. Nomadina yhden naisen yritykseni on siirtynyt joka kuukausi uuteen organisaatioon. Työpisteen, wifin ja työkavereiden vastineeksi olen tuonut työyhteisöön osaamiseni ja ajatukseni.

Vuodessa olen nähnyt kahdeksan erilaista organisaatiokulttuuria ja tutustunut lukemattomiin ihmisiin. Se on ollut antoisaa eikä lainkaan niin rasittavaa, kun moni kuvittelee. Listasin tähän viisi asiaa, jotka olen oppinut vuoden aikana.

1. Työtä voi tehdä missä vaan
Teknologia on jo pitkään mahdollistanut työn tekemisen missä vain, mutta asenteet ja uskomukset hidastavat kehitystä. Fyysisesti liikkumattoman työPAIKAN merkitystä perustellaan yhteistyöllä ja tiedon liikkumisella. Tieto liikkuu kuitenkin pilvessä, somessa ja chateissa ja kun työkavereiden kanssa ei istu joka päivä samassa tilassa, tapaamiset täytyy sopia. Tiivistä yhteistyötä tekevälle tämä ei välttämättä sovi, mutta oma kokemukseni on, että kun tapaamisista täytyy erikseen sopia, ne pysyvät tavoitteellisina ja mielekkäinä. En ole kuluneen vuoden aikana istunut yhdessäkään turhassa palaverissa. Kuinka moni voi sanoa samaa?

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä sekä toimistonomadi

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä sekä toimistonomadi

2. Maisemanvaihdos tekee hyvää
Moni ihmettelee, miten joka kuukausi voi jaksaa vaihtaa työyhteisöä. Pitääkö olla supersosiaalinen yksilö? Pohdin tätä aluksi paljon itsekin. Tajusin pian, että esimerkiksi putkimies saattaa vaihtaa työpaikkaa päivittäin, eli eihän yhdessä paikassa työskentely ole mikään itsestäänselvyys. Maisemanvaihdos ei ole rasittavaa, päinvastoin! Työtä voi tehdä monella tavalla. Kuukaudessa ehtii tutustuta uusiin työkavereihin. Uusiin ihmisiin tutustuminen antaa uusia näkökulmia ja oivalluksia omaan työhön.

Yksi maisemanvaihdoksen hyvistä puolista on verkostojen karttuminen: joistain entisistä isäntäyrityksistä on tullut minulle asiakkaita, joillekin olen osannut suositella verkostoistani uutta viestintätoimistoa. Tällaista verkostoitumista yli organisaatio- ja toimialarajojen tarvittaisiin Suomen kaltaisessa pienessä maassa lisää!

3. Kevyet kantamukset pitävät myös mielen kevyenä
Office nomadin toimistoarsenaali koostuu minun tapauksessani läppäristä ja kuulokkeista. Talvisaikaan mukanani on kulkenut pari villasukkia. Näillä varusteilla pärjää kuukauden.

Omasta rakkaasta työhuoneesta tulee monelle vuosien varrella varasto ja kammio, jonne eristäydytään vuorovaikutukselta. Kun toimistoa vaihtaa joka kuukausi, kaikki turha karsiutuu ja digitalisoituu. On vapauttavaa, kun tavaraa ei ole, ja lopulta on hyvin vähän tavaraa, jota työssä oikeasti tarvitsee.

4. Vaali hyviä suhteita
Työkaverit ovat työpaikan suola ja he ovat minullekin olleet se syy, miksi olen ryhtynyt office nomadiksi. On kiva lähteä aamulla ihmisten ilmoille ja syödä lounasta työkavereiden kanssa.

Työpaikalle pitäisikin tulla ennen kaikkea ihmisten ja yhteistyön takia. Sen sijaan rauhalliseen vetäytymiseen ja keskittyneeseen suorittamiseen voivat sopia paremmin ihan muut paikat.

Parhailla työpaikoilla on pieniä, yhteisöllisyyttä tukevia käytäntöjä, kuten yhteiset aamukahvit ja lounastauot. Näistä hetkistä ja rutiineista kannattaa pitää kiinni kaiken kiireen keskelläkin. Niiden merkitys työpaikan ilmapiirille on valtava.

5. Jokaiselle on oma tapa tehdä töitä
Vuosi toimistonomadina on ollut keino löytää itselle sopivia tapoja tehdä töitä ja tarkkailla työelämää. Se on ollut kiinnostava tutkimusmatka erilaisiin organisaatiokulttuureihin, ja vuoden mittaan on tullut tehtyä isoja ja pieniä havaintoja siitä, millainen työn tekemisen tapa sopii minulle.

Valitettavasti moni organisaatio ei aktiivisesti kannusta tällaisiin kokeiluihin, mutta mahdollisuus on silti kaikille olemassa. Kannattaa olla aktiivinen, kyseenalaistaa työn tekemisen tapoja, kokeilla erilaisia juttuja ja poimia ne käytännöt, jotka toimivat. Töissä vietetään niin iso osa päivästä, että ei ole yhdentekevää missä sen viettää, kenen seurassa ja mitä tehden.

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä (www.enthusiast.fi) sekä toimistonomadi (www.officenomad.org).

Kuva: Mirkku Merimaa