Liian ruusuinen yrittäjätarina?


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

”Jos perheen perustaminen on käynyt mielessä, niin kannattaa kyllä aika tarkkaan miettiä tätä yrittäjäksi ryhtymistä.” Näillä sanoilla minua neuvottiin reilu vuosi sitten Helsingin kaupungin yrittäjäneuvonnassa. Päätin silti yrittää ja yritykseni (www.enthusiast.fi) täytti tällä viikolla vuoden. Ja vaikka esikoislapsi (hyvää tarkoittavista neuvoista huolimatta!) syntyy ensi kuussa, en voisi olla tyytyväisempi päätökseeni. Kerronpa Yrittäjän päivän kunniaksi miksi.

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä sekä toimistonomadi

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä sekä toimistonomadi

Yrittäminen on ihanaa!

Minä rakastan työtäni. Ei, jokainen päivä ei ole superinspiroiva eivätkä kaikki tehtävät ole mielenkiintoisia. Herään kuitenkin joka aamu töihin tyytyväisenä. Saan tehdä työtä, jossa voin käyttää osaamistani monipuolisesti, oppia koko ajan uutta ja työskennellä osaavien ja innostavien ihmisten kanssa. Olen saanut kokeilla erilaisia juttuja ja etsiskellä uusia polkuja ilman painetta tuloksista tai onnistumisista. Saan siis myös leikkiä ja seikkailla! Välillä näistä kokeiluista on syntynyt jotain järkevää eli uutta bisnestä, välillä taas ei, mutta hauskaa on ollut. Asiakkaiden luottamus, hyvä yhteistyö ja uudet haasteet palkitsevat ja innostavat.

Vapaus tehdä töitä fiksusti

Toisin kuin julkisesta keskustelusta päätellen voisi luulla, meitäkin yrittäjiä on, joiden ensisijainen tavoite yrittäjänä ei ole rikastua ja kasvaa. Yrittäjyys on mahdollisuus luoda itse työpaikkansa juuri sellaiseksi kuin sen itse haluamme. Minulle ja kaltaisilleni tärkeintä on työn mielekkyys ja tasapaino elämässä, vaikka toki minäkin haluan reilun korvauksen työstäni.

Parasta työssäni onkin mahdollisuus keskittyä asioihin. Teen töitä vähemmän kuin ennen, mutta tuntuu, että käytän aikani fiksummin.

Yrittäjäksi ryhtymisessä ei minun tapauksessani kuitenkaan ollut kyse leppoistamisesta. Päinvastoin, minä vihaan koko leppoistus-sanaa! Ei ihminen työhön kuole, vaan merkityksettömyyteen!

Merkitystä työstäni ei ole viimeisen vuoden aikana puuttunut. Paitsi että työprojektit ovat olleet kivoja, en ole esimerkiksi ollut yhdessäkään turhassa palaverissa. Vaikka joskus töitä on paljon, ne joustavat. Nyt raskausaikana olen voinut jäädä kotiin päiväunille, jos olen väsynyt, ja silti tehdä töitä täysipainoisesti itseäni kuunnellen. Merkityksellisyyttä tuo paitsi työn sisältö myös työn tekemisen tavat ja mahdollisuus vaikuttaa niihin itse.

Varmuus töistä

Suomessa on tapana jankata kyllästymiseen asti siitä, miten yrittäminen on epävarmaa. Toki, mutta antakaas kun kerron: palkkatöissä on nykyään vieläkin epävarmempaa!

Edustan sukupolvea, jolle määräaikaiset työsuhteet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Olen itsekin urallani päässyt nauttimaan vakituisista työsuhteista ja niiden eduista. Nyt yrittäjänä tilanteeni on ensimmäistä kertaa omissa käsissäni. Vaikka näkyvyys on heikko, minusta itsestäni riippuu, mihin tilanteeni kehittyy. Kiivaammat ja rennommat jaksot sitä paitsi rytmittävät työtä mukavasti ja auttavat jaksamaan.

Suomi on hyvä maa yrittää

Myönnettäköön, että yrittäjäntaipaleeni on ollut ehkä poikkeuksellisen ruusuinen. On ollut hyvä vuosi. Osaamiselleni on ollut enemmän kysyntää, kuin mitä olen pystynyt tarjoamaan, eikä minun ole tarvinnut taistella viranomaisten kanssa Byroslavian lupaviidakoissa.

Yrityksen perustaminen ei ehkä ollut yhtä mutkatonta tai nopeaa kuin Virossa, mutta ei se vaikeaakaan ollut. Laitoin paperit menemään ja starttiraha alkoi juosta.

Siinä missä olen kiitollinen yhteiskunnan tuesta yrittäjyyden alkutaipaleella, näen paljon kehityskohtia, joilla yrittäjyyteen voitaisiin aidosti kannustaa. Tukia merkittävämpänä pidän yrittäjän sosiaaliturvan parantamista. Täytyy olla vähän hullu, että jättäytyy vapaaehtoisesti sosiaaliturvan ulkopuolelle! Ei sen niin pitäisi mennä. Työllistämisen ja kasvun esteitä yrityksissä olisi varaa raivata: etenkin työllistämisen riskit mikroyrityksissä pitäisi minimoida.

Ja se tärkein, asenne. Entäpä jos yritysneuvoja olisikin vuosi sitten sanonut: ”Missä muualla yrittäjä-äiti voi jäädä äitiys- ja vanhempainvapaalle kuin Suomessa? Go for it!” Se olisi se suurin muutos, jonka haluaisin nähdä.

Ihanaa Yrittäjän päivää kaikille!

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä (www.enthusiast.fi) sekä toimistonomadi (www.officenomad.org).

Kuva: Mirkku Merimaa