Lupaus tehdään lunastettavaksi


 
Niina Rajakoski
 
 

Kutinaa vatsan pohjalla… vähän kuin ensitreffit alttarilla. Ei sentään, mutta suuri vastuu kuitenkin. Olen keväästä asti toiminut mentorina Dialogi 2015 -hankkeessa, jonka teemana on naisjohtajuuden edistäminen.

Niina Rajakoski

Niina Rajakoski työskentelee Ilmarisen rakennuttajapäällikkönä ja on mukana Dialogi – naiset johtajiksi -hankkeessa

Hankkeen alussa meille yritysten naistiimeihin kuuluville kerrottiin, että meille on valittu mentoroitavat jotka tapaamme yhteistilaisuudessa. ”Apua!” oli ensimmäinen ajatukseni. Hädissämme kyselimme opastusta mentorointiin – meillä ei ollut kovin selkeää käsitystä mentoroinnista.

Tietenkin takaraivossa soi lempiajatukseni: tämä on nyt sitä kylmään veteen heittämistä − katsotaan pysynkö pinnalla. Epäilin, onko minulla mitään annettavaa? Onneksi saimme sisäisesti hyvän katsauksen mentorointiin ja muutakin selventävää materiaalia. Lisäksi etsin tietoa internetistä. Naistiimin kesken sparrasimme toinen toisiamme – eräänlaista mentorointia sekin.

Kuinkas sitten kävikään?

Ensimmäisessä yhteistilaisuudessa mentoroitavani odotti numeroidulla tuolilla. Totesin heti, että turha jännittää, antaa tilanteen viedä. Mentoroitavani Anna osoittautui fiksuksi, reippaaksi, avoimeksi ja innokkaaksi oppijaksi. Meillä synkkasi alusta asti!

Mietin itseäni tuossa tuolilla – olisinko ollut noin rohkea ja reipas? Ehkä olisin, ehkä en. Mietin myös, kuinka tyytyväinen olisin ollut urani alkutaipaleella, jos olisin saanut tällaista tukea ja apua ”vanhemmalta tieteenharjoittajalta”.

Heti ensi tapaamisen jälkeen päätin, että autan tätä nuorta naista, jos vain suinkin pystyn. Huomasin, että Fempowerin (http://fempower.fi/) sivuilla saatoin tehdä juuri haluamani lupauksen. Lupasin auttaa nuorta naista hänen uransa alussa. Ensimmäisessä keskustelussa oli selvinnyt, että esimerkiksi kesätöiden löytäminen ei ole nykyisin helppoa, vaikka kokemustakin olisi jo kertynyt.

Kesätyöksi en voinut muuttua mutta pohdin muita asioita, joissa voin sparrata. Kysyin Annalta, haluaisiko hän tavata samaa alaa opiskelleita kollegoitani. Pian istuimme jo Ilmarisessa pöydän ääressä ja kollegani kertoivat omista urapoluistaan, koulutuksen tuomista mahdollisuuksista ja työkokemuksestaan. He hoitivat esittelyn hienosti ja kannustivat osaltaan nuorta naista eteenpäin.

Sanoista tekoihin!

Olen saanut mentorointimatkaltani paljon. Tavattuani kaikki Ilmarisen naistiimin mentoroitavat voin sanoa, että mukana on mieletön määrä potentiaalia, rohkeutta ja tulevaisuuden lupauksia. Matkan varrella olen itsekin rohkaistunut, saanut energiaa ja uusia ajattelun aiheita. Olen ollut siellä kuuluisalla epämukavuusalueella, ja tehnyt siitä mukavuusalueen. Olen oppinut uutta ja inspiroitunut. En ole mentoroinnin ammattilainen mutta olen nähnyt mitä se on ja miten siinä voi vaikuttaa.

Mentorointi Annan kanssa jatkuu vielä jonkin aikaa. Mutta lopulta kävi niin, että osastomme tarvitsi digitalisaatioprojekteihin tuntityöläisen: osaavan, pätevän, ahkeran ja oppimishaluisen. Tiesin täsmälleen yhden sellaisen! Hyvä verkosto onkin yksi mentoroinnin arvokkaimmista anneista.

Toivottavasti mahdollisimman moni jo työelämässä vakiintunut pääsisi osallistumaan samanlaisiin hankkeisiin. Entistä enemmän tulisi myös satsata oppilaitosten ja yritysten väliseen yhteistyöhön – kuinka paljon voisimmekaan oppia toisiltamme!

Ja se lupaus – se ei yksin riitä. Se pitää myös lunastaa. Siihen meillä kaikilla on mahdollisuus. Käy sinäkin sivulla www.fempower.fi antamassa omasi.

Niina Rajakoski
rakennuttajapäällikkö
Ilmarinen
@NiinaRajakoski