Hormonit hyrrää – työelämässäkin!


 
Sanna Pirinen
 
 

On vuosi 2025 ja olen astumassa työpaikan ovesta sisään. Tänä aamuna ovi ei aukeakaan, vaan monitori kertoo minulle, että on parempi jäädä kotiin. Ovella tehty pikatesti mittaa, että kortisolia, stressihormonia on veressäni liikaa. Oma osaamiseni ei ole parhaimmillaan.

Utopiaako? Ehkä ei sittenkään.

Sanna Pirinen työskentelee Ilmarisessa eläkepalvelupäällikkönä ja on mukana Dialogi - naiset johtajiksi -hankkeessa.

Sanna Pirinen työskentelee Ilmarisessa eläkepalvelupäällikkönä ja on mukana Dialogi – naiset johtajiksi -hankkeessa.

Osallistuin viime torstaina Dialogi 2015-Naiset johtajiksi hankkeen koulutukseen, jonka järjestäjänä toimi Aalto yliopiston Aalto Excutive Education. Koulutuksessa saimme kuulla paljon stressitilanteen vaikutuksesta aivotoimintaamme.

Etelä-Afrikkalaisen Ben Nothnagelin koulutus alkoi helpolla testillä. Me, viisikymmentä naista kuulimme yksinkertaisen tarinan englanninkielellä, jonka jälkeen meiltä kysyttiin 10 helppoa kysymystä. Nopealla aikataululla toteutetussa testissä kouluttajamme loi kiireen tuntua huutelemalla ”Valmis-valmis-valmis”, sitä mukaan kun kukin sai vastauksensa valmiiksi. Lopputuloksena tämä fiksu naisporukka sai keskimäärin testistä 3/10 vastausta oikein.

Tällainen pieni oikeiden vastausten määrä on kuulemma normaalia kaikissa ryhmissä. Miksikö? Tulos on suoraa seurausta kortisolin ja toisaalta testosteroni-hormonin määrästä veressä. Taustalla vaikuttavat toki myös asenteemme, tunteemme ja aikaisemmat kokemukset.

Kortisolilla on uskomaton vaikutus. Jos sitä on veressä liikaa, aivotoiminta häiriintyy emmekä saa käyttöömme olemassa olevaa osaamista ja potentiaalia. Sen enempää analyyttinen kuin tunteellinenkaan älymme ei toimi, eivätkä tietomme ja taitomme ole aivojemme käytettävissä. Ainoa mitä muistamme tällaisessa tilanteessa kunnolla, on aiemmat kokemuksemme. Testosteroni taas neutralisoi stressin vaikutusta. Jos veressä on testosteronia se vaikuttaa mm. haluun kilpailla, tuntea itsensä voimakkaaksi ja kyvykkääksi.

Stressitilanteitahan työelämässä riittää, joten mitä voimme tehdä? Emme kai voi menettää osaamistamme joka kerta, kun tulee kiire?

Työnantaja voi vaikuttaa tilanteeseen paljon. Haitallisen stressin välttämiseksi pitäisi työympäristöstä pyrkiä luomaan mahdollisimman lämmin ja turvallinen. Ilmapiiriin ei pitäisi kuulua arvostelua tai epävarmuutta. Erityisen tärkeä huomio tämä on esimiehille.

Stressihormooneita voi vähentää myös itse, tietoisilla harjoituksilla. Stressitilanteen syntyessä kysy itseltäsi: pitäisikö minun olla tässä tilanteessa stressaantunut tai suuttunut? Jo asian pohtiminen yleensä vähentää stressiä. Jos vastaus on myöntävä, niin totta kai saa edelleen olla suuttunut, mutta tällöin tunnetilasta tulee tiedotettu. Ja silloin alkaa jo luonnostaan pohtia, miten tunnetta voisi vähentää. Tavaksi muodostuneesta stressaamisesta voi tällaisilla harjoituksilla päästä lähes kokonaan eroon.

Potentiaalin löytämiseksi myös priorisointi on tärkeää. Nothnagel neuvoi, että meidän tulisi valita elämässämme ne asiat, jotka koemme itsellemme tärkeiksi. Niissä tulisi keskittyä täysillä hetkessä elämiseen. Tärkeällä perheillallisella kannattaa siis tietoisesti päättää, että sulkee kännykän ja keskittyy rakkaimpiinsa. Kun toistaa tätä tarpeeksi kauan, siitä tulee tapa.

Kuulemma länsinaapurissamme Ruotsissa tätä hetkessä elämistä opetetaan jo koulussa. En voi olla ajattelematta, millainen vaikutus sillä voisi olla kilpailukykymme kasvuun. Jos meistä jokainen saisi kaiken osaamisensa vapautettua käyttöönsä ja eläisimme täysillä hetkessä, mihin meistä olisikaan!

Ehkäpä alussa mainitsemaani mittaria ei ihan yritysten alaoville tule, mutta varmasti stressihormonin mittaamisesta tulee tulevaisuudessa arkipäivää. Kuulemamme harjoitukset ovat hyvä lisä arjen tilanteisiin. Hyvänä täydennyksenä toimii vanha – maalaisjärkeen perustuva – kansanviisaus: Turha stressata asioista, mihin et itse voi vaikuttaa.

Vielä yksi oma vinkkini kaikille stressin vähentämiseksi: mene metsään! Metsässä tai luonnossa kävely tutkitusti vähentää stressiä jo ihan muutamassa minuutissa. Sunnuntai-iltapäivä meneekin siis läheisten kanssa metsässä reippaillen ja ei, en vastaa kännykkään!

Sanna Pirinen
Eläkepalvelupäällikkö, Ilmarinen
Mukana
Dialogi 2015-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää naisten mahdollisuuksia työelämässä

 
Kategoria(t): Johtaminen, Työelämä, Työhyvinvointi. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Hormonit hyrrää – työelämässäkin!

  1. Benin valmennukseen osallistuneena suhtautuisin kriittisesti tämän henkilön oppeihin, jotka asettuvat valitettavasti käytännössä huuhaa-sektorille. Valmennuksessa Ben kuvasi minulle useaan kertaan, kuinka näkee ihmisistä muutamassa sekunnissa, millaisia persoonia he ovat. Erittäin kiusallista seurata, kun lakimies pyrkii esittämään keittiöpsykologia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.