Maximi oppimäärä


 
Päivi Sihvola
 
 

Käsi ylös, kuka haluaisi firmansa tai työnantajansa joutuvan kriittisen some-kampanjan kohteeksi! Ei kukaan? Ehkä kannattaisi haluta. Tai ainakaan ei kannattaisi pelätä turhaan.

Päivi Sihvola on Ilmarisen viestinnästä ja henkilöstöstä vastaava johtaja.

Päivi Sihvola on Ilmarisen viestinnästä ja henkilöstöstä vastaava johtaja.

Näitä pohdin, kun istuin eilen torstaina Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin järjestämässä Maximin juhlanäytöksessä.

Ennen elokuvaa Ilmarisen Esko Torsti ja Kämp Groupin Ari Tolppanen pääsivät lavalle kertomaan, kuinka yhden teatterisalin suunnitelmasta sukeutuikin visio laatuelokuvan temppelistä, jossa on kahden vanhan salin lisäksi vielä yksi ihan uusi. Ja ihan sananmukaisesti kaiken tämän päälle tulee Kämpin huoneita pitkäaikaisillekin hotellivieraille.

Ari ja Esko todistivat yhteen ääneen, että ilman debattia ja sparrausta Pelastetaan Maxim -facebook-ryhmän kanssa suunnitelmasta ei olisi tullut näin hyvä. Aika pitkän matkan olimmekin yhdessä kulkeneet sitten viime joulukuun, kun ensimmäisen kerran istuimme saman pöydän ääreen puhumaan Maximin tulevaisuudesta. Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn keksi tälle porukalle sittemmin nimenkin – sehän oli Maxim-opintopiiri!

Mikä oli itselleni maximi-oppimäärä tästä piiristä?

1. Uskaltaudu debattiin. Ei se ole vaarallista, että meillä on erilaisia näkökulmia ja intressejä. Se on vaarallista, jos emme osaa tai halua niistä keskustella.

2. Ole sinnikäs ja rakenna luottamusta. On luonnollista, että aluksi keskusteluja helposti leimaa varautunut tunnelma tai terävä sanailu. Älä silti vetäydy turvaan oman mukavuusalueesi linnakkeeseen. Kun luottamusta ei ole, se pitää rakentaa. Maximin tapauksessa huomasimme pian, että olimme monesta asiasta samaa mieltä.

3. Pidä katse ratkaisuissa. Facebook-kampanja ei todellakaan ole sopimusyhteiskunnan tuote. Siinä ei edetä niin kuin perinteisissä neuvotteluissa, joissa tiedetään osapuolet, heidän mandaattinsa, tavoitteensa ja taktiikkakin on arvattavissa. Some-maailmassa mikään näistä ei ole itsestään selvää tai oikeastaan selvää ollenkaan. Hämmentävintä itselleni oli, että maali tuntui liikkuvan monta kertaa. Tämä on epäilemättä somen luonne: ei voi olla mitään etukäteen fiksattua konkreettista tavoitetta, vaan se tarkentuu sitä mukaa kun uusia ihmisiä ja näkökulmia tulee mukaan keskusteluun. Hillitse siis primitiivireaktiosi (eikö niille mikään kelpaa) ja pidä katse pallossa.

4. Muista erilainen aikakäsitys. Isojen organisaatioiden valmistelurattaat eivät voi pyöriä kovin nopeasti. Erityisesti tämä on totta suurissa rakennushankkeissa, joissa on lukuisia toimijoita ja myös viranomaistahoja. Kansalaiskeskustelussa taas helposti vaaditaan ratkaisuja pöytään nopeasti. Tätä yhtälöä yritimme ratakaista niin, että esittelimme keskeneräisiä suunnitelmia ”opintopiirissä” ja muistutimme mikä kaikki voi estää suunnitelman toteutumisen.

5. Pohdi missä keskustelet. Oli tärkeää aloittaa keskustelut kasvokkain heti, kun Facebook-kampanjan perustanut Lauri Kerola otti meihin yhteyttä. Ainakin tässä tapauksessa tapaamiset toimivat paremmin, kuin yritys käydä vastaavaa dialogia facebook-sivulla. Tämä onkin jokaisen punnittava omalta kohdaltaan: milloin kannattaa mennä mukaan kampanjan sivuilla käytävään keskusteluun ja milloin käyttää muita kanavia. Webissä me valitsimme omat kanavamme ja pyrimme niissä vastaamaan meille esitettyihin kysymyksiin. Jatkossa pohdin tätä: Kukaan ei voi valita sitä areenaa, jossa omia asioita käsitellään – siksi valintamme on, käsitelläänkö asioitamme meidän kanssamme vai ilman meitä.

6. Juhlista yhteisiä onnistumisia. Maximin juhlanäytöksessä meillä opintopiirin jäsenillä kaikilla oli voittajan fiilis. Teemaan sopivasti saimme nähdä Jouko Aaltosen koskettavan uutuuden ”Tunteiden temppelit”, jossa pääosassa ovat ihmiset elokuvateattereiden takana.

Tunteiden temppelissä väreili torstaina toiveikkuus.

Päivi Sihvola
johtaja, viestintä ja henkilöstö
Ilmarinen

Lue myös:

Lehdistötiedote 20.5.2015: Maximiin kolme elokuvasalia ja 40 lisäpaikkaa
Lehdistötiedote 10.9.2015: Rakennustyöt Maximin kiinteistössä tarkoitus aloittaa alkuvuoden aikana

 
Kategoria(t): Eläke. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.