Rohkeat suomalaiset heittäytyjät


 
Sini Kivihuhta
 
 

Joka neljäs suomalainen on eläkkeellä. Siis 1,5 miljoonaa ihmistä. Periaatteessa meidän jokaisen perheeseen tai lähipiiriin kuuluu yksi tai useampi eläkeläinen. Kun vuosittain alkaa 70 000 uutta eläkettä, voi varmaan arvata, että sadat tuhannet suunnittelevat lähivuosina ottavansa tuon askeleen, jäävänsä eläkkeelle.

Sini Kivihuhta on Ilmarisen varatoimitusjohtaja, joka vastaa eläkevakuutustoiminnasta ja it:stä

Sini Kivihuhta on Ilmarisen eläkevakuutustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

Ja mitäs kummaa siinä. Kakkukahvit, kehut ja kukat ja sitten vain nauttimaan palkkaa elämäntyöstä. Golden girls ja Teräsmiehet, lapsenlapset, kolmas ikä, harrastukset. Ensin go go –vaihe, sitten slow go –vaihe ja sitten hitaasti se no go –vaihe.

Ovat ne vain rohkeita ihmisiä, nuo eläkkeelle jäävät. Eläketurvakeskuksen kesällä julkaiseman tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista uskoo tai luottaa, että eläkkeestä saa kohtuullisen toimeentulon. Loput eivät usko, eivätkä luota.

Täytyy se sitten olla valtava iloinen yllätys, kun odotuksista huolimatta eläke silti ilmestyy omalle tilille. ”Hain eläkettä ihan vain hasardina” on varmaan tavallisesti kuultu sankaritarina iltanuotiolla. Ja mikä loppuhuipennus: eläke tuli kuin tulikin, vieläpä ilman mitään uuvuttavaa oikeustaistelua. Kyllä meidän mummi yllättyi kivasti. Sieltä 180 miljardin rahakasasta ammennettiin pienelle ihmisellekin. Etenkin kun mummi ei ollut epäluottamuksen fiiliksistään huolimatta ryhtynyt säästämään rahaa ikävämpiä vaihtoehtoja varten.

Samanlainen positiivinen kokemus syntyy varmaan siitä, kun omasta epäuskosta huolimatta lähiomaiset näyttävät selviävän toimeentulostaan eläkkeellä, joutumatta useinkaan kääntymään lastensa puoleen. Taitaa olla niinkin, että eläkeläiset voivat jopa taloudellisesti auttaa nuorempiaan − ainakin joidenkin kyselytutkimusten mukaan. Eläkkeet ovat nimittäin niin monen suuruisia, eläke voi olla iso tai pieni. Eläkkeen määrään vaikuttaa työuran pituus ja ansiotaso.

Luottamus on kummallinen sana. Jos kysyttäessä vastaat, ettet luota, mutta toimit kuitenkin kuin luottaisit, kumpi on totta? Varmaan luotat kevätjäähän, jos lähdet sille hiihtämään. On kai eri asia vannoa luottamusta eläkejärjestelmään – ikään kuin olla sen puolestapuhuja – kuin käytännössä elää niin kuin se kuitenkin toimisi. Luotako lähikauppiaaseen? Kyllä kai, kun käyt siellä. Luotako pankkijärjestelmään? Kyllä kai kun pidät rahojasi tilillä. Entäs Euroopan Unioniin?

Kotona miehen kanssa olemme sopineet, että rakkaus on tekoja. Emme tee kyselytutkimuksia, saati pistokokeita. Teot puhuvat, kaunista kieltään.

Sini Kivihuhta
varatoimitusjohtaja
Ilmarinen

P.S. Ja eläkeuudistuksessakin moni asia säilyy entisellään, kuten vaikkapa se periaate, että eläkkeen määrä riippuu työurasta ja palkkatasosta. Osa-aikaiselle eläkkeellekin pääsee edelleen, vieläpä vähän joustavammin kuin ennen.

Katso eläkearviosi tai hae eläkettä rohkeasti netissä! http://www.ilmarinen.fi/henkiloasiakas/tietoa-elakkeista/