Kaiken takana on toinen ihminen


 
Sanna Pirinen
 
 

”No tämä on varmaan ihan hölmö idea…” ”En minä sellaiseen pysty…”, ”Miten ihmeessä tämäkin sotku selvitetään…”

Kuulostavatko ajatukset tutuilta?

Sanna Pirinen työskentelee Ilmarisessa eläkepalvelupäällikkönä ja on mukana Dialogi - naiset johtajiksi -hankkeessa.

Sanna Pirinen työskentelee Ilmarisessa eläkepalvelupäällikkönä ja on mukana Dialogi – naiset johtajiksi -hankkeessa.

Edellisessä blogissani: ”Oma kehu haisee ruusuilta” pohdin itseensä uskomisen ja itsensä kannustamisen tärkeyttä. Dialogi – Naiset johtajiksi -hanke on saanut minut miettimään, mikä muuta tarvitaan omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Pelkkä oma kehu ei nimittäin aina riitä.

Jokainen on joskus pyöritellyt asioita päässään ja tuntenut, ettei ongelma ratkea sitten millään. Mutta kun on keskustellut asiasta toisen henkilön kanssa, palaset alkavat loksahdella paikoilleen. Usein tähän riittää pelkkä toisen rohkaisu, kannustus tai oikeiden kysymysten kysyminen.

Johtajat, kaikkein korkeimmilla paikoillakin tarvitsevat tukea ja toisia ihmisiä. Ilman työntekijöitään johtaja ei ole mitään, mutta työntekijöiden jälkeen johtajalle tärkeintä on tukihenkilö, mentori. Väitän, ettei yksikään työssään menestynyt johtaja ole pärjännyt ilman jonkinlaista sparraajaa, kannustajaa ja ohjaajaa.

Mentori pystyy tuomaan oman kokemuksensa mukaan keskusteluun, haastamaan näkökulmissa ja kannustamaan omien päämäärien tavoittelussa. Mentorin kanssa voi myös harjoitella ongelmatilanteita ja miettiä ratkaisuvaihtoehtoja puolueettomasti.

Itselläni on ollut työelämän varrella korvaamattomia tukihenkilöitä, sekä työssä, että työpaikan ulkopuolella. Olen saanut kunnian myös toimia mentorina työurallani ja tällä hetkelläkin minulla on erittäin innostunut mentoroitava, jolta saan raikkaita ideoita myös takaisin itselleni. Dialogi – Naiset johtajiksi -hankkeen puitteissa tulemme kokeilemaan myös mielenkiintoista ristiinmentorointia, jossa eri yritysten edustajat mentoroivat toisiaan ja avaavat uusia näkökulmia.

Vaikka suomalaisten rakastamassa laulussa lauletaankin että ”Kaiken takana on nainen”, väitän että työelämässä kaiken takana on kuitenkin mentori. Toivottavasti sinullakin on jo mentori tai toimit itse mentorina.

Jos ei ole, ota mentorointi puheeksi työpaikallasi, koulussasi, harrastuksessasi, kotona tai missä ikinä toimitkin. Lupaan, että se kannattaa. Tulet huomaamaan, että saat paljon enemmän kuin mitä osasti odottaa. Ja nuo alussa luetellut kysymykset eivät enää tunnu niin usein ajankohtaisilta.

Sanna Pirinen
eläkepalvelupäällikkö
Ilmarinen
@SannaPirinen

Mukana Dialogi 2015-hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää naisten mahdollisuuksia työelämässä