Valittaminen on voimavara


 
Jouni Vatanen
 
 

Valittaminen on suomalainen hyve. Joko sää on liian kuuma tai liian kylmä. Joko mitään mielenkiintoista ei tapahdu tai siitä syntyy liikaa melua. Joko tarvitsemme maahanmuuttajia tai heitä saapuu liikaa. Pimeyden ja loskasään puutteestakin varmasti valitettaisiin, jos sellainen ihme tapahtuisi.

Jouni Vatanen on tutkija Ilmarisessa.

Jouni Vatanen on tutkija Ilmarisessa.

Hyveestämme huolimatta valittaminen on voimavara, jota hyödynnämme aivan liian vähän. Harva asia nimittäin kehittyy ilman eteenpäin ajavaa voimaa. Valitus on merkittävä voima. Siksi on kysyttävä itseltänsä aina valitusta kuunnellessa kolme tärkeää kysymystä. Miksi, miten ja mitä seuraavaksi? Valittaminen saa uusia ulottuvuuksia, kun pohdimme syitä ja seurauksia aidosti.

Valitukselle on aina syy. Vaikka asiaa ei välttämättä voi parantaa, valitus kannattaa huomioida. Muuten myös ne oikeat valitukset, joiden avulla voimme kehittyä, vaipuvat helposti unholaan. Huomiointi lisää yhteenkuuluvuutta ja kehittää työyhteisöä. Valitus yksin ei paranna maailmaa, mutta suhtautumalla valitukseen oikein, olemme jo askeleen lähempänä maalia. Jos et itse pysty vaikuttamaan valitukseen, kannattaa pohtia, kuka voisi vaikuttaa ja onko asia tärkeä.

Liiallinen valittaminen ei tietenkään ole hyväksi. Jatkuvaan valitukseen kannattaakin puuttua. Yksi keino on kahden kesken käydä asiallinen keskustelu, ja tehdä kysymyksiä. Kysy, onko henkilö itse huomannut valittavansa paljon. Kysy, onko kaikki hyvin. Kerro, että puolen tunnin valittaminen tuhoaa tutkimuksen mukaan aivosoluja. Kerro, että kannattaa pohtia, mistä asioista valittaa, ja niitä oikeasti tärkeitä asioita muuttaa.

Pidetään siis me suomalaiset hyveestämme kiinni ja valitetaan jatkossakin epäkohdista. Pyrkikäämme valittamaan asioista, joihin valituksen vastaanottaja voi jollain tavalla vaikuttaa.

Jouni Vatanen
tutkija
Ilmarinen
@JouniVatanen

 
Kategoria(t): Työelämä, Työhyvinvointi, Työkyky. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Valittaminen on voimavara

  1. se on mielenkiintoista että kirjoitat asioista joista sinulla ei oikeasti ole harmainta hajua! nykypäivän elämästä todenäköisesti kenenkään muun kun oman pienen piiriisi jos kirjoitat noin valittamisesta kovin toivon että oikeasti eläisit muutakin kuin pelkkää akateemikon elämää!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.