Elämää hiuskarvan varassa


 
Niina Rajakoski
 
 

Olet varmaan joskus miettinyt, kuinka kamalaa olisi menettää terveys? Olen itse nähnyt hyvin läheltä, että kun terveyden menettää, niin silloin menettää sen kaikkein arvokkaimman ja tärkeimmän asian. Olenkin todennut näiden kokemusten jälkeen, että itse suojelen omaa ja muiden terveyttä niin hyvin kuin vain voin. Ja niillä keinoin, jotka minulle on annettu.

Niina Rajakoski on Ilmarisen rakennuttajapäällikkö.

Niina Rajakoski on Ilmarisen rakennuttajapäällikkö.

Työskentelen rakennusalalla, jossa voi sattua ja tapahtua, jos et itse huolehdi työympäristösi tai omasta työturvallisuudestasi. Olemmekin määritelleet Ilmarisen urakkasopimuksiin korkeat työturvallisuusvaatimukset. Voin sanoa todella syvällä rintaäänellä, että Ilmarisen työmailla työturvallisuus on erittäin hyvällä tasolla.

Työturvallisuudesta on puhuttu jo pitkään. Yksikin tapaturma on silti aina liikaa. Kuulostaa ihan hirveältä, että joku menettää terveytensä tai elämänsä omasta tai ympäristönsä laiminlyönnistä. Tässäkin asiassa asenteella on erittäin suuri merkitys. Asenne, jolla varmistetaan niin oma kuin muidenkin turvallinen työskentely.

Enää ei kuule, niin usein kuin joskus aikaisemmin, työmaalla mutinaa siitä, että miksi minun pitää käyttää kypärää, hiostavia työvaatteita, suojalaseja tai epämukavia kenkiä. Turvallisuutta tuottavat välineet ovat kehittyneet, ainakin osittain, miellyttävämmiksi. Myönnän turhamaisuuteni: ei minuakaan niin kauheasti miellytä laittaa kypärää päähän, sillä kampaukseni littaantuu. Tiedostan kuitenkin sen, että oman itseni kannalta minun on siirrettävä turhamaisuuteni narikkaan, ja terveydelleni on ensisijaisen tärkeää pukeutua juuri noihin vaadittuihin turvavarusteisiin. Minun on rakennuttajana ja tilaajana noudatettava kuuliaisesti työmaan ohjeistuksia ja sääntöjä. Kuinka minä voisin olla muuta kuin malliesimerkki työmaalla työskenteleville?

Välillä työmaalla elämä on oikeasti hiuskarvan varassa, mikäli kuiluja tai muita aukkoja ei ole merkitty tai suojattu. Lisäksi maanrakennustöissä kaivantojen sortumisriski on todella iso vaaran paikka, ellei niitä ole suunniteltu ja toteutettu äärimmäisen hyvin. Myös esimerkiksi raskas konekalusto aiheuttaa riskejä.

Jokaisella rakennustyömaalla työskentelevän ja käyvän on myös muistettava oma vastuu liikkuessaan työmaalla. Mikäli joku meistä huomaa epäkohdan, niin siitä on heti kerrottava ja raportoitava eteenpäin. On aina muistettava pitää huolta työkaverista, joka seuraavaksi tulee tekemään työtänsä samassa paikassa. Kenelläkään meistä ei saa olla tippaakaan ”hälläväliä-asennetta”, vaan asenteen on oltava täydellisesti kohdallaan.

Paljon hyvää, jotain kehitettävääkin

Rakennusliikkeet ovat tarttuneet jo vuosia sitten tähänkin kysymykseen. Ja hienosti ovat tarttuneetkin; työturvallisuudessa halutaan olla ykkösiä. Nykyään työmaille ei pääse, ellei ole mm. suorittanut  työturvallisuuskorttia, pukeutunut työmaan ohjeistuksen mukaiseen varustukseen ja saanut kohdekohtaista perehdytystä. Työmaista pidetään vuosittain mm työturvallisuuskilpailuja, yritykset pitävät työturvallisuuteen teemapäiviä, ja työmailla näkee kylttejä, joissa lukee miten monta päivää on selviydytty ilman tapaturmia. Näin halutaan varmistaa, että juuri tämä työmaa on turvallinen ja terveellinen työpaikka.

Mutta kyllä meillä on vielä kehitettävääkin. Ainakin jakamisen kulttuuria tulisi lisätä, eli kun löydämme hyviä työturvallisuusideoita ja -käytäntöjä työmaillamme, niin ne tulisi jakaa myös muille projekteille ja yrityksille.

Työmailla jokaisen ketjun osan on siis huolehdittava ja varmistettava työturvallisuus parhaaseen mahdolliseen tasoon. Mitään ei saa jättää sattuman varaan. Meidän jokaisen pitää huolehtia omasta ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Kenelläkään ei ole varaa hoitaa työturvallisuutta ”vasurilla”. Meidän on välitettävä ja tarvittaessa puututtava asioihin, eikä saa hiljaa hyväksyä epäkohtia. Tai ajatella, etten saa tai voi puuttua tuohon. Työturvallisuutta voidaan viedä eteenpäin positiivisella sparrauksella ja auttamalla sekä kertomalla hyviä tarinoita.

Olisikos mahdollista tehdä täysin turvallinen rakennustyömaa, jossa jokaisen yksilön elämä on ykkösenä? Uskon, että näin on jo usealla työmaalla.

Turvallista työpäivää – meille kaikille!

Niina Rajakoski
rakennuttajapäällikkö
Ilmarinen