Vuorovaikutu, kuuntele ja kehitä uutta


 
Pekka Puustinen
 
 

Monet ovat kuulleet nobelisti Albert Einsteinin sanomaksi väitetyn lauseen ”emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne”. Tämä filosofia on kunnanhimoisen kehitysihmisen tärkein työkalu, olipa lause todellisuudessa Einsteinin sanoma tai ei.

Jos haluaa kehittää uutta, on haettava inspiraatiota omien seinien ulkopuolelta. Näin toimin myös minä Ilmarisen kehitysjohtajana. Juuri siksi tätä varhaisaamun Pendolinossa kirjoittamaani kirjoitusta rytmittää kuulokkeissani Dalindèo-yhtyeen Kallio-albumi ja samasta syystä junan pöydällä edessäni lepää Wired-lehti sulassa sovussa Työeläke-lehden kanssa.

Pekka Puustinen

Pekka Puustinen työskentelee Ilmarisessa asiakaskokemuksesta ja yrityskulttuurista vastaavana kehitysjohtajana. Hän on tullut tunnetuksi myös tutkijana, tietokirjailijana, opettajana ja finanssisektorin ravistelijana.

Uuden kehittäminen vaatii ennen kaikkea uusien asioiden havainnointia ja kokemista, uudenlaista tietoisuuden tasoa. Aivot toimivat jokseenkin siten, että ihminen havainnoi nimenomaan niitä asioita joita ajattelee. Ylipistomaailmassa ärsytin opiskelijoitani heittämällä väitteitä tyyliin ”kämppäsi sisutuksessa on valtavasti punaista”. En tietysti ollut käynyt kyseisissä asunnoissa ja useimmiten spontaani vastaus tähän oli ”eipä ole”. Seuraavalla luentokerralla opiskelijat saattoivat kuitenkin todeta ”aivan totta, huoneessani on punaisia kirjoja/tuoleja/kahvikuppeja, joihin en ollut kiinnittänyt aiemmin huomiota”. Sama ilmiö, uuden havainnointi vanhassa maailmassa, tapahtuu kun ostat uudet kengät, auton tai saat lapsen. Yhtäkkiä näetkin niitä kaikkialla.

Toinen tärkeä tapa hypätä ulos rajoittuneesta ajattelusta on kuunnella puhumisen sijaan. Kuuntelu on itselleni vaikeaa, se on nöyrästi sanottava. Koska se on heikkouteni, pyrin kuunteluun nykyisin tietoisesti. Kuuntelemalla muita oppii valtavasti enemmän kuin puhumalla ulos omia jo sisäistettyjä ajatuksia. Kreikkalaisfilosofi Epiktetos totesikin jo antiikin aikana meillä olevan kaksi korvaa ja yhden suun, jotta voisimme kuunnella kaksi verroin puhumiseen nähden. Vuorovaikutus tarkoittaa vuoroittaista vaikuttamista, mutta myös vaikuttumista muiden ajatuksista.

Aistien ärsyttäminen uudella ja kuunteleminen ovat uuden luomisen edellytys myös yrityksissä. Yrityksethän eivät oikeastaan ole juuri muuta kuin ihmisten toimintaa ja ajattelua. Esimerkiksi uuden strategian toteuttaminen vaatii aina uusia tekoja ja uudet teot vastaavasti vaativat uutta puhetta ja ajattelua.

Tämä koskee myös Ilmarista. Lähikuukausina me uudistamme kehitystoimintaamme merkittävästi. Avoimesta, ketterästä ja demokraattisesta tavasta kehittää palveluitamme tulee osa arkeamme. Tämä tuo yrityskulttuuriimme myös vauhtia ja moderneja toimintatapoja. Tästä prosessista kirjoitin jo viime blogissani ”Innovointi avoimeksi”.

Hyvänä sparraajana Ilmarisen uudelle ajattelulle tuo tänä vuonna aloitettu yhteistyö Accenturen ja Slushin kanssa digitaalisten palveluiden ADIC-innovaatiokilpailussa. Kilpailussa meille ennestään tuntemattomat opiskelijatiimit luovat uudenlaisia näkymiä ja konsepteja Ilmarisen digitaaliseen palveluun.

Kun aikaisemmassa työssäni pyrin oppimaan yrityksiltä avatakseni opiskelijoilleni uusia näkymiä, niin nykyisessä työssäni pyrin oppimaan opiskelijoilta tapoja nähdä yrityselämä hieman erilaisin silmin. Minä ja opiskelijat olemme viettäneet monta hetkeä toisiamme sparraten ja alan olla vakuuttunut, että tiimimme pärjäävät hyvin Slushin finaalissa. Opiskelijat tarvitsevat toki tukeamme, mutta kohtaamiset ovat erityisen tärkeitä inspiroimaan meitä Ilmarisessa näkemään eläkevakuuttaminen uudessa valossa.

Tunnelmia yhteisestä työskentelystämme voit kurkata oheiselta videolta sekä Instagram-tililtämme Ilmarinen_digital. Tervetuloa mukaan matkalle kohti Ilmarisen digitaalista tulevaisuutta!

Aika näyttää, miten tiimimme pärjäävät Slushissa ja mitä opiskelijayhteistyöstä viime kädessä jää elämään. Uskon, että Slushin jälkimainingeissa olemme sisäistäneet ainakin seuraavat asiat: 1) organisaatiomme ulkopuolella – erityisesti asiakaillamme (jotka meidät omistavat) – on valtavasti toimintaamme eteenpäin vievää osaamista, josta meidän tulee vuorovaikuttua 2) näemme asiakasomistajiemme arjen uudella tavalla sen sijaan, että palvelua tarkastellaan organisaation sisäisten prosessien kautta ja 3) ymmärrämme että valtava määrä omaa osaamistamme on siirrettävissä digitaalisin palveluin asiakasomistajiemme arkeen. Nämä kolme oppia sopivat mihin tahansa organisaation. Ei muuta kuin ärsyttämään aisteja ympäröivästä maailmasta ja vuorovaikuttumaan!

Pekka Puustinen
kehitysjohtaja, asiakaskokemus ja yrityskulttuuri
Ilmarinen