Rohkeammin, nopeammin, yhdessä


 
Timo Aro
 
 

Miten kehitetään uusia palveluita uusille asiakkaille? Tyypillisessä liike-elämän systematiikassa käydään kurssi, luetaan kirja tai jopa akateeminen tutkimus. Palkataan konsultti, joka samoilla metodeilla kiertää talosta toiseen. Sitten vain viedään organisaatiossa muutokset ohjeiden mukaisesti läpi. Näin voidaan olla varmoja, että päätöksestä A seuraa toimintaa B ja lopputulos C. Aikaa kului ehkä vuosi-pari. Systemaattista ja selkeää, eikö?

Timo Aro on Ilmarisen asiakkuusjohtaja.

Timo Aro on Ilmarisen asiakkuusjohtaja.

Viime aikoina tämä systemaattisuus on alkanut rapista. Teknologian räjähdysmäinen kehitys pitää huolen siitä, ettei kukaan pysty ennustamaan sitä, mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä. Jos pohdit jotain asiaa vuoden, olet jo myöhässä. Liike-elämä on muuttunut epäsystemaattiseksi eikä kirjojen, kurssien ja konsulttien viisaus enää yksin riitä.

Tämän muutoksen vuoksi Ilmarinen oli ylintä johtoa myöten mukana start-up -tapahtuma Slushissa. Emme olleet vain aistimassa tunnelmaa vaan mukana kahden opiskelijatiimimme kanssa Accenture Digital Innovation Challenge (ADIC15) -kilpailussa. Kilpailussa opiskelijat kehittivät Ilmariselle ja muille yrityksille uudenlaisia digitaalisia palveluita. Totta kai on mainittava, että voittajaksi kilpailussa kruunattiin Ilmarisen Team Innoroar. Strategiamme mukainen tulos eli sinänsä systemaattista, tällä kertaa.

Upea tulos – innovatiivinen digitaalinen palvelu – saavutettiin uudenlaisella lähestymistavalla. Alussa meillä oli ongelma ja kasa täysin puhtaalta pöydältä lähteviä opiskelijoita. Syyskuun lopussa pidetyn Case Dayn aikana opiskelijatiimit kuuntelivat meitä tarkalla korvalla, kyselivät lisätietoja ja ottivat asioista selvää. Olimme hämmästyneitä siitä, miten nopeasti he nappasivat kiinni eläkevakuutusalan akuuteista haasteista. He ymmärsivät sen logiikan, miksi Ilmarinen haluaa auttaa asiakasyrityksiään menestymään ja miksi työkykyongelmiin puuttuminen on merkittävä asia koko yhteiskunnalle. Päivän päätteeksi heillä oli jo valmis konsepti palveluksi!

Me, jotka olemme tottuneet alussa kuvattuun tapaan kehittää, olimme hämmästyneitä! Kuukauden mittaisen coaching-jakson aikana tiimit saivat ammattimaista valmennusta sekä palvelukehityksen prosessista että eläkevakuutustoiminnan sisällöstä. Viime viikolla Slushin lavalla pitchattiin hämmästyttävän loppuun asti mietitty palvelu, joka vakuutti myös Adic-kilpailun tuomariston.

Kun into ja päämäärä yhdistetään systemaattiseen valmennukseen, tulosta syntyy nopeasti. Kysymys kuuluukin – jos nämä opiskelijat voivat sen tehdä, miksi emme mekin? Olemmehan me sentään kokeneita asiantuntijoita.

Kyse on kulttuurista, innostuksesta ja halusta. ADIC-kilpailu ja Slush näyttivät meille, kuinka energinen porukka saa selkeällä ohjeistuksella päivässä aikaan palveluaihiota, jotka aidosti ratkaisevat asiakkaan ongelmia. Näimme myös, miten innostusta voi valmennuksella ylläpitää ja miten isosta kasasta toimintoja hiotaan selkeä, pitkälle suunniteltu digitaalinen palvelu alle kahdessa kuukaudessa.

ADIC-kilpailun kokemuksen jälkeen kysymme itseltämme, miten voimme kasvattaa tuota innostuksen ja päämäärätietoisen työskentelyn kulttuuria organisaatiossamme? Miten otamme myös asiakkaamme ja muut sidosryhmämme mukaan kehittämiseen? Miksi emme voisi toimia aina näin?

Kyllä me voimme. Ja niin me tulemme tekemäänkin. Rohkeammin, nopeammin, yhdessä.

Timo Aro
johtaja, asiakkuudet
Ilmarinen