Syö, nuku, liiku, tauota – jaksat paremmin!


 
Kati Huoponen
 
 

Työelämä antaa paljon, mutta myös houkuttelee meitä välillä työskentelemään yli voimavarojemme. Erityisen lujilla ovat yrittäjät, joilla työpäivä usein venyy ja vastuunjakajia ei löydy. Jaksaminen on monin tavoin koetuksella.

Kati Huoponen työhyvinvointijohtaja

Kati Huoponen on Ilmarisen työhyvinvointijohtaja

Tänä päivänä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää. Vaikka työ ja elinympäristömme ovat muuttuneet hurjaan tahtiin, ihminen ei. Olemme pysyneet kutakuinkin samanlaisena vuosisatoja. Elimistömme reagoi edelleen samoihin kuormitustekijöihin: fyysiseen tai psyykkiseen uhkaan, ravinnon puutteeseen, unen ja levon vähyyteen ja ääriolosuhteisiin.

Tue siis jaksamisistasi ja pidä nämä yksinkertaiset asiat mielessä. Mitään uutta nämä eivät ole, mutta ajoittain ne tuppaavat unohtumaan itse kultakin.

Syö. Syö säännöllisesti terveellinen aamupala, lounas ja illallinen päivittäin. Muista myös välipalat – ne pitävät verensokerisi tasapainossa. Ja vaikka olisi kuinka kiire, älä luovu lounaastasi: se auttaa sinua jaksamaan työpäivän läpi. Ehkä huomaat, että lounaan (ja välipalan!) syötyäsi sinulla on paukkuja vielä työpäivän jälkeenkin.

Nuku. Riittävä uni varmistaa aivojen ja oman hyvinvoinnin. Nukkuminen on ihanaa, mutta monen yöunet jäävät lisäksi alle tarvittavan 7–8 tuntia. Stressi näkyy helposti univaikeuksina. Esimerkiksi Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi joka neljäs naisyrittäjä kärsii päivittäin vähintään kahden tunnin univajeesta. Joka viidennellä on lisäksi päivittäin tai lähes päivittäin unettomuusoireita.

Liiku. Liikunta tukee jaksamista ja auttaa palautumaan. Se laukaisee myös stressiä. Säännöllisellä liikunnalla on merkittävät terveysvaikutukset. Hyväkuntoisena sinulla riittää energiaa työpäivän haasteisiin huomattavasti paremmin. Hyvä fyysinen kunto ennaltaehkäisee myös mm. syksyn flunssatartuntoja.

Tauota työtä. Usko tai älä, työn tauottaminen kesken työpäivän tukee jaksamisesta ja unta. Tauottamisessa yksinkertaisesti kyse on siitä, että saatuasi tietyn työn loppuun, pidät pienen tauon ennen jatkamista seuraavaan. Kävele vaikka taukohuoneeseen ja siemaile hetki teetä. Jos et pidä taukoja työssäsi, kokeile sitä nyt! Saatat ehkä ihmetellä, kuinka paljon muutaman minuutinkin tauko voi tehostaa keskittymistäsi seuraavaan tehtävään.

Ennakoi ja suunnittele ajankäyttöäsi ja aikataulusi paitsi päiväkohtaisesti, myös viikko ja kuukausitasolla. Etsi rauhaa ja keskity yhteen asiaan kerrallaan.

Tee kohtuullisesti työtä ja varaa aikaa myös levolle. Pidä kiinni vapaa-ajasta ja lomista – siitä, että pääset irtautumaan töistä.

Ylläpidä sosiaalisia suhteita. Ihminenkin kaipaa lajitovereitaan. Kaikenlainen sosiaalinen kanssakäyminen lisää mielen hyvinvointia. Sosiaaliset verkostot tai niiden puuttuminen – perhe, ystävä- ja tuttavapiiri, työkaverit, naapurit, harrastusryhmät ja muut yhteisöt – vaikuttavat monin tavoin terveyteemme. Muiden ihmisten antama apu ja tuki kohentavat terveyttä kaikissa elämänvaiheissa. Sosiaalisesti toimeliaat ihmiset voivat paremmin kuin vähemmän aktiiviset.

Yksinkertaisimmillaan näiden viiden neuvon noudattaminen voi itsessään auttaa sinua jaksamaan paremmin ja todennäköisesti myös lyhentämään työpäivääsi. Olet energisempi ja saat vähässäkin ajassa enemmän aikaan.

Energistä syksyä toivotellen,

Kati Huoponen
Työhyvinvointijohtaja
Ilmarinen
@Kati Huoponen