Monimuotoinen työelämä vaatii tekoja


 
Sanna Pirinen
 
 

Muuttuiko maailma vuonna 2015 naisten uria tukevammaksi ja monimuotoistuiko työelämä?

Sanna Pirinen työskentelee Ilmarisessa eläkepalvelupäällikkönä ja on mukana Dialogi - naiset johtajiksi -hankkeessa.

Sanna Pirinen työskentelee Ilmarisessa eläkepalvelupäällikkönä ja on mukana Dialogi – naiset johtajiksi -hankkeessa.

Dialogi 2015 − naiset johtajiksi -hanke lähenee loppuaan. Saimme aikaan upeita asioita, konkreettisia tekoja, joiden ansiosta työelämä on hiukan monimuotoisempi ja naisen tie huipulle taas hitusen sileämpi.

Olen itse ollut mukana hankkeessa Ilmarisen kuusihenkisessä naistiimissä. Olemme kirjoittaneet aiheesta sekä sisäisiä että ulkoisia blogeja. Olemme mentoroineet innokkaita Aalto Yliopiston opiskelijoita, jotka tekivät meille lisäksi hyödyllisen yrityskuvatutkimuksen. Myös ristiinmentorointi Dialogissa mukana olevien yritysten kesken on alkanut.

Olemme osallistuneet moniin koulutuksiin sekä pitäneet sekä sisäisiä että ulkoisia vuoropuheluita. Niissä on pohdittu naisten urien haasteita ja mahdollisuuksia, kuultu upeita uratarinoita, herätelty keskusteluja ja ravisteltu ennakkoluuloja.

Ilmarisen tavoitteena oli myös omistajana edistää naisten nousemista yhtiöiden hallituksiin. Tätä työtä olemme tehneet säännönmukaisesti. Meillä on myös sisäinen naisverkosto, joka sai alkunsa hankkeen myötä. Naisille ja miehille avoin verkosto kokoontuu silloin tällöin keskustelemaan ja kuulemaan tärkeistä monimuotoisuutta edistävistä teemoista.

Naisjohtajuus-teema on niin meidän, kuin mukana olevien yritysten ja opiskelijoiden aktiivisten toimijoiden myötä saanut paljon julkisuutta mediassa. Naisten urien edistämiseksi on annettu yli 1100 julkista lupausta fempower-nettisivuilla.

Paljon on tapahtunut mutta työ jatkuu. Asiat eivät muutu vuodessa, eikä ehkä useassa kymmenessäkään, Naisten osuus ylimmässä johdossa kun on Suomessa edelleen suhteellisen alhaisella tasolla (24% vuonna 2013, olemme koko maailmassa sijalla 27.). Jokainen teko monimuotoisuuden edistämiseksi on kuitenkin hatunnoston arvoinen asia. Viimeiset tutkimustuloksetkin kertovat, että monimuotoisissa yrityksissä tehdään parempaa tulosta.

Matka naisjohtajuuteen on jokaisen huipulle tähtäävän naisen käytävä myös itse. Ilmarisen ensimmäisessä naisverkoston tapaamisessa meidän omat naisjohtajamme kertoivat omasta tiestään ja antoivat kullanarvoisia vinkkejä menestyksen tielle. Tässä Sinin, Hillevin, Leenan, Tiinan ja Barbaran kymmenen käskyä menestyksen tielle:

  1. Löydä oma juttusi ja tee sitä intohimolla!
  2. Unohda arkuus! Rohkeasti oman mukavuusalueen ulkopuolelle.
  3. Ole sopeutumiskykyinen ja valmis muutokseen.
  4. Ole aktiivinen, kiinnostu asioista monipuolisesti
  5. Ole oma itsesi.
  6. Tee ahkerasti töitä.
  7. Älä yritä kaikkea samaan aikaan.
  8. Kehitä itseäsi jatkuvasti.
  9. Kiitä itse itseäsi
  10. Älä lannistu! 

Monimuotoisuuden lisäämiseen tarvitaan paitsi naisia, myös miehiä – meitä kaikkia. Toimitusjohtajamme Timo Ritakallio on miehenä pitänyt tätä tärkeää hanketta esillä monessa yhteydessä. Ilmarisen naistiimi haluaakin sanoa isot kiitokset Timolle ja meidän naisjohtajillemme, jotka näyttävät mallia ja ovat jakaneet kokemuksiaan matkan varrella. Ja kiitos että olemme saaneet olla mukana tässä merkittävässä hankkeessa.

Dialogi 2015 päättyy mutta työelämän monimuotoisuuden edistämisen matka jatkuu!

Sanna Pirinen
eläkepalvelupäällikkö

Ilmarinen
@SannaPirinen