Vanhempainvapaalta uusi suunta uralle


 
Vieraskynä: Aku Varamäki
 
 

Terveisiä äitiyslomalta! Vauvan kanssa höpsöttely on ihanaa aikaa ja äitiysloma hyvää tekevää vaihtelua reilun kymmenen kiihkeän työvuoden jälkeen. Samalla äitiysloma herättää vähän ristiriitaisiakin tunteita: yrittäjänä minua mietityttää, kuinka kauan töistä uskaltaa olla pois? Samaa miettinee moni äitiyslomalainen, vaikka työpaikka olisikin valmiina odottamassa.

Siinä missä pitkät vanhempainvapaat ja kotihoidon tuelle jääminen ovat ehdottomasti naisten urakehitystä haittaava asia, äitiyslomalla voi olla myös uran kannalta positiivisia vaikutuksia.

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä sekä toimistonomadi

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä sekä toimistonomadi

Kun työt loppuvat ja vauva-arki alkaa, on äidillä mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja muita samassa elämäntilanteessa olevia äitejä, ainakin, jos lapsenhoidolta jää aikaa ja energiaa. Tästä tarpeesta on saanut alkunsa myös kovalla vauhdilla kasvava Mothers in Business –verkosto, joka yhdistää urasuuntautuneet pienten lasten äidit. MiB tarjoaa paitsi äitien (ja isien!) kaipaamaa seuraa, myös muita älyllisiä virikkeitä luentojen ja tapaamisten muodossa. MiB:n tapahtumiin myös lapset ovat tervetulleita.

Kysyin verkoston jäseniltä millaisia positiivisia vaikutuksia vanhempainvapailla on ollut urakehitykseen, ja sainkin kuulla paljon ilahduttavia tarinoita.

Vanhempainvapaa ei suinkaan ollut piste urakehitykselle, vaan jopa päinvastoin. Kun lapsen syntymän myötä sai karistettua vanhat vastuut harteiltaan, oli töihin palatessa valmis aivan uudenlaisiin ja myös vaativampiin tehtäviin.

Jotkut mammat työnantaja oli houkutellut vapailta takaisin töihin jopa suunniteltua aiemmin, ja moni äiti oli saanut äitiyslomalla kipinän hakea uusiin töihin.

Lapsen syntymä saa (pakottaa) miettimään, miten työ ja perhe jatkossa sovitetaan yhteen. Joillain pohdinta valitettavasti johti työpaikan vaihdokseen, koska vanha työ ei joustanut uudessa elämäntilanteessa. Tällaisen aivovuodon salliminen on työnantajan puolelta maailmanluokan hölmöilyä, kun asian voisi hoitaa sopimalla joustavammista työn tekemisen tavoista.

Moni äiti kertoikin ryhtyneensä yrittäjäksi. Yrittäjyys mahdollistaa paitsi oman osaamisen monipuolisen hyödyntämisen, myös joustavammat työajat tai lapsen hoitamisen kotona pidempään. Tämä on myös oma kokemukseni. Kaksikuiseni kulkee hyvin mukana työtapaamisissa ja työt ovat mukavaa vaihtelua vauva-arjelle – etenkin silloin, kun töitä voi tehdä vauvan nukkuessa ja takana on hyvin nukuttu yö.

Joskus äitiysloma voi myös osaltaan pätevöittää uuteen ammattiin – Näin kävi Liisalle, joka auttaa nykyään vanhempia lasten univaikeuksissa.

Oli irtioton syynä sitten lapsen syntymä tai maailmanympärysmatka, uskon, että välillä töistä irtautumalla elämään ja työhön saa tarvittavaa perspektiiviä, joka auttaa tekemään itselle hyviä valintoja. Irtiotto työstä saattaa olla myös potku eteenpäin uralla.

Pitäisikö miesten sitten olla kateellisia naisille uraa vauhdittavista vanhempainvapaista? Ehkä, sillä sama ilmiö näyttäisi toimivan myös toisin päin: naiset kertoivat, että myös heidän miehilleen oli tarjottu miehen pitämän vanhempainvapaan jälkeen uusia, haastavampia tehtäviä.

Aku Varamäki
@akuvaramaki

Aku Varamäki on konsultti, kouluttaja ja yrittäjä (www.enthusiast.fi) sekä toimistonomadi (www.officenomad.org).

Lue myös miehinen näkökulma aiheeseen: Mitä lapseni opettivat minulle työelämästä?

Kuva: Mirkku Merimaa

 
Kategoria(t): Eläke. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Vanhempainvapaalta uusi suunta uralle

 1. Useamman lapsen äiti

  Hyvä kirjoitus Aku, kiitos! 🙂

  Usein puhutaan etenkin hoitovapaan ja kotihoidon tuelle jäämisen olevan urakehityksen kannalta haitallista. Itse korkeasti koulutettuna, akateemisena ammattilaisena olin aikoinaan 5 vuotta yhteen menoon vanhempainvapaalla + sillä paljon parjatulla hoitovapaalla.

  Sain kuulla paljon kommentteja ja lukea mediasta miten naiset syrjäytyvät ja putoavat kelkasta äitiysloman ja etenkin hoitovapaan aikana.

  Itselläni ei ollut ollenkaan tällaista kokemusta. Paitsi että tämä aika opetti hurjasti organisointi-, johtamis- ym. työelämän kannalta hyödyllisiä taitoja, se tarjosi myös mahdollisuuden oppia uutta ja olla mukana kehityksessä aivan eri tavalla kuin hektisessä työelämässä ja sen oravanpyörässä mukana ollessa.

  Some ja verkko ovat tuoneet kaikki mahdollisuudet kaikkien ulottuville. Kotona, verkkarit jalassa saatoin kotiäitinäkin seurata livenä kansainvälisiä alani konferensseja ja tapahtumia ja olla niissä mukana mm. Twitterin kautta kommentoimalla, kun lapset nukkuivat päiväunia. Olin yhtä tasavertainen ja aktiivinen kuin muutkin osallistujat, riippumatta siitä, että olin kotona hoitovapaalla. Saatoin lukea, opiskella ja olla monissa projekteissa mukana. Olin somessa aktiivinen ja sain muutamia haastattelupyyntöjä ja jopa yhden työtarjouksenkin tämän ansiosta hoitovapaani aikana.

  Kun palasin vuosien jälkeen hoitovapaalta työelämään olin kehittynyt hurjasti paitsi ihmisenä äitiyden myötä, myös ammatillisesti. Minulle oli selvää mitä haluan ja mihin suuntaan haluan lähteä. Minulla oli siihen myös hyvät eväät, koska hoitovapaa-aika oli tarjonnut mahdollisuuden oppia uutta, verkostoitua ja olla monessa mukana.

  Sanoisin, että yleisesti mediassa esillä oleva näkemys siitä, että vanhempainvapaa haittaa urakehitystä, on monella tapaa vanhentunut ja perustuu johonkin fordilaisen/esiteollisen ajan näkemykseen, jonka mukaan kotona oleva vanhempi vain istuu passiivisena neljän seinän sisällä ilman mitään kontakteja ulkomaailmaan. Maailma on kuitenkin noista ajoista muuttunut hurjasti ja some + verkko ovat demokratisoineet kaikki mahdollisuudet kaikkien ulottuville tasavertaisesti. Sanoisin, että on enemmänkin asenteesta ja taidoista kiinni, osaako ja haluaako hyödyntää näitä mahdollisuuksia vai ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.