Kuka Kiinan venettä keikuttaa?


 
Anna Hyrske
 
 

Kiinan osakemarkkinaa voi hyvällä omallatunnolla kutsua keikkuvaksi veneeksi. Katsantokannasta riippuen markkina voi olla useampi kymmenjalkainen Princess-huvivene tai sittem soutuvene, josta puuttuu toinen airo. Tällä hetkellä veneen ulkonäköä on haasteellista kuvailla, koska se tuntuu pysähtyneen tiheään sumuun. Veneestä ulospääsy ei ole helppoa, koska ihmiset yrittävät kauhoa eri suuntiin. Se kuitenkin tuntuu veneeltä, jota keinuttaa enemmän kyydissä olijat kuin ulkopuoliset luonnonvoimat. Ja nyt nämä itse aiheutetut aallot lyövät myös muita veneitä päin heittäen myrskyvettä sisään.

Mitä keinumiselle voi tehdä?
Vaihtoehtoja lienee kaksi: hypätä kyydistä pois tai kestää hammasta purren isotkin liikkeet. Osa sijoittajista onkin päättänyt hypätä veneestä ainakin hetkellisesti pois. Kiinan osakemarkkinassa on ollut historiallisesti alhainen ulkomainen omistajapohja: vain reilu 3% A-markkinasta on ollut ulkomaisessa omistuksessa (per 30.9.2015). Viimeaikaiset liikkeet eivät taida kasvattaa ulkomaisten sijoittajien luottamusta markkinaan. Toisaalta täytyy muistaa ettei Kiinan markkinaan kannata tulla pikavoitot silmissä kiiluen, vaikka niihinkin on löytynyt mahdollisuuksia.

Anna Hyrske on Ilmarisen Hongkongin toimipisteessä työskentelevä salkunhoitaja ja vastuullisen sijoittamisen päällikkö.

Anna Hyrske on Ilmarisen Hongkongin toimipisteessä työskentelevä salkunhoitaja ja vastuullisen sijoittamisen päällikkö.

Kiinaan tarvitaan pitkäjänteistä lähestymistapaa ja todellista halua tehdä kotiläksynsä kunnolla, sillä yli 4 000 nimeen mahtuu jos jonkinlaista vetten päällä kävelijää, vesihiihtäjää tai wakeboardaajaa – unohtamatta Pirjo Perussoutajaa. Kaikesta tästä mylläkästä huolimatta Kiinasta löytyy edelleen niitä ”tylsiä” eli hyvää kassavirtaa tuottavia, hyvää osinkoa maksavia, laadukkaasti johdettuja ja hyvin kasvavia yhtiöitä. Nämä eivät kuitenkaan kotimaista vähittäissijoittajaa kiinnosta, koska yhtiöltä puuttuu se megamakea, superkasvuun perustuva ”Tarina”.

Ketä syyttää merisairaudesta?
En missään tapauksessa väitä etteikö osa markkinamyllerryksen aiheuttamasta merisairaudesta ole ihan aiheellista ja etteikö vene jatkaisi hieman keinumistaan, vaikka veneessä olijat rauhoittuisivat. Kiina tulee kokemaan muutaman puhurin ja aallon, mutta nyt tapahtunut keikutus on mielenkiintoinen, koska reaalitaloudessa ei ole tapahtunut mitään sellaista viimeisen vuoden aikana, jolla pelkästään voisi selittää nämä valtavat liikkeet. Ja liikkeillä tarkoitan siis sekä viime vuoden massiivista rallia ylös, sitä seurannutta alamäkeä, uutta ylämäkeä ja tämän vuoden jyrkkää, jyrkkää alamäkeä.

Osakemarkkina ja reaalitalous ovat erkaantuneet toisistaan, ja globaalille sijoittajalle tässä vaiheessa onkin relevantimpaa seurata reaalitalouden kehitystä osakemarkkinakehityksen sijaan. Tietenkin reaalitalouden luvut ovat olleet hieman huonompia, mutta miten tämän vuoden aikana tulleet luvut poikkeavat viime vuoden vastaavista? Esimerkiksi joulukuun vähittäismyyntiluvut olivat linjassa marraskuun lukujen kanssa ja pitää ottaa huomioon, että marraskuussa oli todella iso kuluttajille suunnattu shoppailujuhla eikä joulu ole Manner-Kiinassa merkittävä kulutusjuhla.

Kiinalaiset keskittävät joulun sijaan kulutustaan kiinalaiseen uuteen vuoteen, joka tänä vuonna osuu helmikuun alkuun. Silloin toivotetaan hyvästit pässeille ja otetaan apinat vastaan. Täytyy toivoa, että kiinalaisten kuunkiertoon perustuvat merkit pitävät paikkansa ja apinan vuodesta olisi merkkinsä mukaan tulossa viisas ja älykäs eikä itseensä kääntynyt flegmaattinen vuohipukki*.

Anna Hyrske
@AnnaHyrske

Kirjoittaja on Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö ja salkunhoitaja. Hän on asunut Hongkongissa vuoden 2015 alusta lähtien.

* Riippuen käännöksestä apinan vuotta edeltää vuohen/pässin/lampaan vuosi. Merkkinä lammas on taiteellinen, intuitiivinen ja ystävällinen, mutta asioiden mennessä pieleen saattaa lammas sulkeutua itseensä.