Miksi yhdellä viestillä on tuhat tulkintaa?


 
Vieraskynä: Ilkka Rajala
 
 

Nykyään hukumme informaatioon, ja sosiaalinen media tarjoilee meille loputtomia näkökulmia asioihin. Tiedon määrä ja ristiriitaisuus tekee johtamisesta entistä haastavampaa. Miten luomme yhteisen näkemyksen aikana, jolloin mielipiteitä ja arvoja on yhtä paljon kuin yksilöitäkin?

Mielestäni ratkaisu piilee ajattelun johtamisessa. Siinä on kyse ihmisten ajattelun ymmärtämisestä ja taidosta mukauttaa viesti erilaisille kuulijoille.

Taitava johtaja osaa havainnoida ihmisten arvoja ja näkökulmia sekä ymmärtää, miten nämä taustatekijät vaikuttavat viestin tulkintaan. Tämän tiedon pohjalta hän voi motivoida joukkonsa ajattelua kohti yhteistä suuntaa.

Käytännön keinoja yksilön ajattelun ymmärtämiseen löytyy kielen rakenteen tasolta. Ne paljastavat esimerkiksi sen, motivoidummeko enemmän tavoitteista ja selkeästä suunnasta vai ongelmien ratkaisemisesta ja asioiden välttämisestä. Tämä on vain yksi tapa, jolla kielen rakenne kuvaa käyttäjänsä ajattelutapoja – yhteensä niitä on satoja. Sama tieto kannattaa siis viestiä eri tavalla eri lailla maailmaa hahmottaville ihmisille.

Johtajan on ymmärrettävä, milloin hänen on syytä pitää käyttämänsä kieli yleisempänä ja milloin on tärkeää, että kuulijoilla ei ole mahdollisuutta tulkita viestiä usealla eri tavalla.

Jotta suurelle kuulijajoukolle kohdistettu viesti olisi vaikuttava, se ei saa olla liian yksityiskohtainen. Mahdollisimman monen on voitava kokea se omakseen tulkintojensa kautta. Hieno esimerkki tästä oli tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 3.2.2016. Puhe jätti tarpeeksi tilaa kuulijan mielikuvitukselle, ja juuri siinä piilikin sen nerous.

Voisiko onnistuneella ajattelun johtamisella sekä viestinnällä sitouttaa suomalaiset työskentelemään kohti yhteistä päämäärää? Mielestäni yhtä tärkeää kuin luoda vahva visio Suomelle on luoda onnistunut strategia sen viestimiseksi jokaiselle kansalaiselle. Vain näin saamme enemmistön suomalaisista mukaan talkoisiin.

Ilkka Rajala
Henkinen valmentaja, NLP Akatemia Oy:n perustaja

Etusivu

Ilkka Rajala on kouluttajana Ilmarisen Johda, innosta, vaikuta -valmennuksessa.
Valmennuksia järjestetään Ilmarisen asiakkaille ympäri Suomen, ja niihin voi osallistua myös verkon yli webinaarina.