Polje itsesi kuntoon ja auta samalla maailmaa!


 
Vieraskynä: Anna Laurinsilta
 
 

Tähän aikaan vuodesta istuminen raitiovaunussa alkaa ahdistaa. Katselen ensimmäisiä kadulla kaksipyöräisellä viilettäviä huimapäitä, ja kaipaan heidän joukkoonsa.

Pyöräilykauteni määrittyy kahdesta tärkeästä tapahtumasta. Se alkaa aina toukokuun alussa, jolloin Kilometrikisa pyörähtää käyntiin. Pyrin jatkamaan pyöräilyä aina Nälkäpäivä-keräykseen asti eli syyskuun loppupuolelle.

Osallistun Kilometrikisaan, koska se on hauskaa ja helppoa. Pyöräilisin joka tapauksessa, mutta Kilometrikisa tuo pyöräilyyn mielekkään päämäärän ja reisiin lisäpuhtia. Polkemalla autan, koska osallistun myös Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktioon. Jokaisesta pyöräilemästäni 25 kilometristä työnantajani lahjoittaa yhden euron kehitysyhteistyöhön. Ja koska työskentelen itse Punaisella Ristillä, tiedän, että rahat myös menevät perille.

Apua autettavien ehdoilla
Viime vuonna Ketjureaktioon osallistui 157 pyöräilevää yritys- ja kaverijoukkuetta. Joukkueet polkivat yhteensä yli 75 000 euroa! Muun muassa Ilmarinen ja Accenture ovat olleet mukana jo monena vuonna useammankin joukkueen voimin.

Rahoilla tuettiin terveyshankkeita mm. Keniassa. Tänä vuonna tuotot menevät Punaisen Ristin terveyshankkeiden tukemiseen muun muassa Somaliassa ja Norsunluurannikolla. Näiden hankkeiden idea ja kantava voima on se, että ne on suunniteltu yhdessä paikallisten kanssa. Emme vie yhteisöihin mitään sellaista, mitä niissä ei aidosti tarvita.

Usein tehokkainta auttamista on paikallisten Punaisen Ristin vapaaehtoisten kouluttaminen. He levittävät tietoa, taitoa ja apua eteenpäin omiin yhteisöihinsä.

Norsunluurannikolla yhtenä osa-alueena on äitien ja lapsien terveys. Äideille annetaan tietoa rokotusten, rintaruokinnan ja raskausajan terveystarkastusten tärkeydestä. Toinen tärkeä tavoite on auttaa perheitä rakentamaan itselleen vessa. Esimerkiksi Bondokoun alueella Koillis-Norsunluurannikolla sijaitsevassa Gbokoren kylässä ei ennen Punaisen Ristin hanketta ollut yhtään vessaa.

Nyt sellainen on lähes jokaisessa kotitaloudessa. Tänä vuonna toiminta alkaa kahdeksassa uudessa kylässä – osaksi Ketjureaktion tuotoilla.

Hengissä kouluikäiseksi asti
Suomalaisten näkökulmasta nämä ovat yksinkertaisia perusasioita. Kyse on hygieniasta, käsien pesemisestä, puhtaasta vedestä ja ruoan suojaamisesta esimerkiksi kärpäsiltä. Silti monissa maissa alle viisivuotiaiden lasten yleisin kuolinsyy on edelleen ripuli. Jotta nämä lapset voivat käydä koulua ja päästä elämässään eteenpäin, heidän on ensin selvittävä hengissä kouluikäisiksi.

Pyöräillessäni ajattelen usein näitä kehitysmaiden vapaaehtoisia. He vievät avun perille usein juuri polkupyörällä.

Ehkä heillekin pyöräily on liikkumisen ohella myös tapa pitää yllä sosiaalisia kontakteja. Itse olen tutustunut moneen uuteen työntekijäämme juuri Punaisen Ristin pukuhuoneessa.
Siinä on kolmas hyvä syy osallistua Kilometrikisaan.

Anna Laurinsilta
varainhankintapäällikkö
Suomen Punainen Risti

Ilmarinen osallistuu myös tänä vuonna Kilometrikisaan ja Ketjureaktioon.