Kaikki työttömät puhelinmyyjiksi?


 
Otto Järvinen
 
 

Julkisuudessa keskustellaan kiivaasti Suomea riivaavan työttömyyden hoidosta ja työttömyysetuuksien muuttamisesta entistä vastikkeellisemmiksi. On esitetty, että työtä tulisi ottaa myös oman alan ulkopuolelta, jopa pienemmällä palkalla kuin työttömyysetuus on. Hallituksen esitystä kritisoivat poliitikot ja median edustajat laukovat: ”kaikki koulutetutkin pakotetaan puhelinmyyjiksi”. Myyjänä on silmiinpistävää, että samassa keskustelussa leimataan sujuvasti ja systemaattisesti kokonainen ammattikunta – myyjät.

Seuraavana päivänä puhutaankin taas sujuvasti kuinka Suomi ja työllisyys saadaan nousuun cleantechilla, terveysteknologialla, mobiilipeleillä tai uusilla metsäteollisuuden tuotteilla. Mietin, että kukahan nämä tuotteet sitten Suomeen ja maailmalle myisi. Matkustaisiko joku Suomeen niitä ostamaan?

Moni ajattelee, että myynti on kauheaa. Myönnän, itsekin ajattelin näin. Vastavalmistuneena, sanavalmiina kauppatieteiden maisterina halusin kuitenkin erottautua suuresta talous- ja henkilöstöhallinnon, pankki- ja vakuutusneuvojien sekä analyytikkojen joukosta. Ajattelin, että turha minun on mennä johonkin organisaation lokeroon tekemään mitään ennen kuin todella tiedän, miten ja keneltä raha yritykseen tulee. Hakiessani myyntitehtäviin, myin ensin itseni yritykselle korostamalla keskustelevaa tyyliäni ja haluani olla asiakkaalle hyödyksi. Minä uskon, että vaikka yrityksessä olisi satoja työntekijöitä, myyjät eivät jää huomaamatta. Motivaatio myyntiin kasvaa kummasti, kun johtoryhmästä asti saa tunnustusta hyvin tehdystä työstä.

Haluan korostaa, että myynnissä ei ole mitään vastenmielistä tai kauheaa sillä edellytyksellä, että itse uskot myyntitarinaasi ja asiakas aidosti hyötyy tuotteestasi tai palvelustasi. Asiakas hyötyy, kun hän säästää välittömästi rahaa, tehostaa toimintaansa pitkällä tähtäimellä, tai kasvattaa myyntiään.

Kaikessa myynnissä tulee varmasti turpiin, mutta siitä ei kannata välittää. Kovin moni ei rakasta myyjiä tai myynnin kohteeksi joutumista. Ammattitaitoinen myyjä ei ota koskaan itseensä, sillä hän tietää, että hänellä oli asiakasta hyödyttävää tarjottavaa. Myynnissä on mielenkiintoista huomata, kuinka asiakkaan pään voi kääntää myyntiprosessin aikana jopa niin, että parhaassa tapauksessa hän on lopulta enemmän kuin tyytyväinen ostopäätökseensä. Loistava asiakaskokemus varmistetaan Ilmarisessa sillä, että ostopäätöksenkään jälkeen myyjä ei katoa, vaan tarjoaa jatkuvaa tukea asiakkaalle.

Jos minulta kysytään, jokainen suomalainen voisi kokeilla myyntiä edes hetken. Kaikkien olisi hyvä nähdä ja ymmärtää, kuinka raha tulee sisään taloon ja kuka on palkkasi maksaja. Soisin kaikille tunteen myynnissä onnistumisesta. Onnistumisten jälkeen myyntiä haluaakin tehdä lisää ja lisää, neuvottelutaidot kehittyvät ja tilipussin koko kasvaa.

Otto Järvinen
@otto_jarvinen, p. 050 570 9164
Kirjoittaja on syksyllä 2015 Ilmarisessa aloittanut myyjä, puhelinmyyjä.

PS. Mikäli sinua vielä pelottaa edes kokeilla myyntiä, katso myynnin 10 teesiäni LinkedInistä.

 
Kategoria(t): Ilmarinen, Palvelu, Työelämä
Avainsana(t): , , .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

31 vastausta artikkeliin: “Kaikki työttömät puhelinmyyjiksi?

 1. Kotitalouksille suunnattu puhelinmyynti on lähinnä kotirauhan rikkomista ja tulisi ehdottomasti kieltää.
  Kotitalouksille suunnatun puhelinmyynnin kohteina on huolestuttavissa määrin iäkkäät kansalaiset, jolloin huijaamisen riski kasvaa.

  • Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että myynnin pitää olla aina eettistä ja myyjän on varmistettava, että ostaja ymmärtää mitä on ostamassa. Mielestäni kotitalouksille kaupataan myös aivan asiallisia tuotteita tai palveluita. En pistä pahaksi, jos joku ottaisi minuun yhteyttä edullisemman sähkö-, vakuutus-, teleoperaattori-, maksutv- tai muun sopimuksen vuoksi. En ole myöskään täysin vastaan, mikäli joku ottaisi yhteyttä tuotteen tai palvelun tiimoilta, jonka kuluttaja en tällä hetkellä ole. Tällöin vastuu myynnistä siirtyy entistä vahvemmin myyjälle, osaako hän kertoa asiansa ja keskustella kanssani vai lukeeko hän vain paperista.

   • Samaa mieltä, kyllä (puhelin-)myyjistä on enemmän hyötyä kuin haittaa ollut ainakin minulle. Elämä olisi hankalaa jos ei kukaan myisi tai markkinoisi mitään ja pitäisi etsiä kaikki palvelut kiven alta.

   • Asiallisia ajatuksia. Itsellä kokemus puhelinmyynnistä on seuraava: 3 viikkoa kärsimystä Soneran tietoliikenneliittymiä myyden, jonka jälkeen irtisanouduin. Niskaan huohottavat, painostavat esimiehet aiheuttivat pahaa henkeä koko lafkassa.

    Toisaalta taas itse olen puhelinmyyjältä saanut hyvän tarjouksen sähköliittymästä (jonka tilasinkin). Tietoliikennetuotteita on koitettu monesti kaupata, mutta koska myyjät eivät ole jostain syystä kertaakaan tienneet tuotteen teknisiä yksityiskohtia – eivät siis ole tienneet myymänsä tuotteen ominaisuuksia – niin DSL-liittymä on jäänyt tilaamatta.

   • Myyjistä voi olla enemmän hyötyä, esimerkiksi myymälän myyjistä, jotka eivät tule tyrkyttämään tuotteita, vaan myyvät, kun niitä mennään hakemaan. Samoin verkkokauppoista voi etsiä ja tilata haluamiaan tuotteita, paljon hyödyllisempää kuin se, että joku soittaa ja yrittää saada ostamaan jotakin ostajan kannalta satunnaista tuotetta.

 2. Ihan vinkiksi: Seuratkaa itsemurhatilastoja sitten kun nämä ”puhelinmyyjiksi” pakottamiset realisoituvat.
  On satavarmaa että sielä on jokunen kymmenen tuhatta yksilöä, jotka ovat pitkäaikaistyöttöminä päätyneet henkisesti veitsenterälle.
  Itsetunto on myös ajettu alas työttömyyden aikana istuttamalla nöyryyttävillä ”kursseilla”, joilla jopa piirrätetään omakuvansa sikapossuna, kuten itselleni kävi omalla työttömyysjaksollani.

  • Olen samaa mieltä, että myyntityö voi olla ikävää, mikäli esimerkiksi tuote, perehdytys, asiakasryhmät ja/tai palkkaus eivät ole kunnossa. En kannata ajatusta siitä, että kaikki pakotetaan myymään pelkällä provisiolla jonninjoutavaa ikäihmisille. Tällä kirjoituksella halusin rohkaista ihmisiä siinä, että myynti voi olla myös hauskaa ja sitä kannattaa edes kokeilla.

 3. Valitettavasti asiatonta puhelinmyyntiä ei ole pelkästään kotitalouksille suunnattu. Yrityksille kaupataan näkyvyyttä surkeissa luetteloissa, vaikka yhteystiedot tulevat näkyviin ilman erillistä maksua paljon paremmissa luettelopalveluissa. Yksi harvoista yhteydenotoista CV-netin kautta oli luultavasti tällaisesta firmasta, joka haki puhelinmyyjiä Espanjaan kauppamaan yrityksille ”näkyvyyttä”.

  • Olen samaa mieltä kanssasi. Jos meinataan myyntiyritys perustaa tai myyjiä rekrytoida, tulisi tuotteen tai palvelun olla kunnossa. Asiakkaan tulisi aina aidosti hyötyä ostamastaan tuotteesta tai palvelusta.

 4. Hyvä teksti Otto. Myyntityössä on paljon hyviä puolia kun sen osaa eli esim se että tuloksilla on vaan väliä. Palkka tulee enemmän ttuloksesta ajankäytöstä ja monesti tämä tuo hyviä vapauksia siten että jos on hyvä ja haluaa niin voi olla tilanteessa jolloin palkka on hyvä mutta työ aika matala. Myyntityö myös sopii hyvin opiskelun rinnalle. Myyntityössä on mahdollisuuksia kenelle vain ja Myyntityöhön pääsee kuka vain. Suomessa on paljon työttömiä joita ei vain kiinnosta sen vertaa panostaa. Hyvää myyjää kuitenkin kunnioittaa niin asiakkaat kuin myös kollegat koska sieltä tulee raha . Parhaat myyjät ajattelee itseään konsultteina, he ovat auttamassa asiakasta saamaan parhaan ratkaisun. Parhaat myyjät ovat rehellisiä sekä innostuneita. Tärkein taito myynnissä on taito kuunnella ja ymmärtää asiakasta kun hän puhuu. Paras myyjä antaa asiakkaan loistaa.

  • Juurikin näin. Jos negatiivinen mielikuva myyjä -nimestä mietityttää, voi mieltää myyjät konsultteina, jotka kertovat asiakkaalle siitä, mitä hyötyä hän saisi ostaessaan tämän tuotteen tai palvelun. Kiitos palautteesta Ville!

 5. Ongelma on se, että nykysysteemi ei oikein kannusta työttömiä kokeilemaan sellaisia töitä, joissa menestyminen ei ole varmaa. Jos työtön X menee esim. provisiopalkkaiseen puhelinmyyntiin ja huomaa, ettei se olekaan hänen juttunsa, niin irtisanoutuminen aiheuttaa karenssin.

  • Hyvä pointti Talvikki! Nykyään monet puhuvatkin siitä, että sosiaaliturvajärjestelmämme ei sovellu nykyiseen maailmaan, jossa työsuhteet ovat pirtsaleisia ja vielä jopa useilta eri toimialoilta. Auttaisikohan hallituksen esittämä työkokeilu myös tähän asiaan. Sen lisäksi, että työnhakijat pystyisivät näyttämään osaamistaan työnantajalle myös työnhakijat saisivat mahdollisuuden kokea miltä uudentyyppinen työ tuntuu.

   • Tarkoitatko ehdotusta ”työnäytteestä”, mahdollisuudesta tehdä työtä monta kuukautta palkatta? Sehän tekisi työn aloittajan aseman vielä huonommaksi, kun epävarman provisiopalkan sijaan ei olisi palkkaa ollenkaan.

   • Ymmärtääkseni hallituksen esityksen mukaan yritykselle työnäytettä antaessaan henkilö olisi työttömyystuen piirissä. Ajatukseni oli, että tämä voisi toimia myös toisin päin. Henkilö voisi halutessaan kokeilla määrätyn ajan miltä tuntuu tarjottu työ vieraalla alalla (esim. myyntialalla) saaden ajalta palkkaa tai työttömyysetuutta. Tässä tietysti voi tulla ongelmia siinä, että osa kieltäytyy jatkamasta työntekoa palkallisena hyvin sujuneen työkokeilun jälkeenkin. Tosin vapaamatkustajia aina on.

 6. Joo, ei ne ”nyt kaikki joutuu puhelinmyyjiksi” kommentoijat selvästikään arvosta myyntiä tai ymmärrä sen tärkeyttä. Lisäksi heidän pelkonsa on turha, miksi kukaan palkkaisi myyjäksi ketään joka ei:

  – halua myyjäksi
  – ole kelvannut muillekaan työnantajille moneen vuoteen?

 7. Mä olen ihan ”vapaaehtoisesti” puhelintyössä ja joka päivä tekee mieli lavastaa oma kuolema. Niin paskaa se on. Sitten kun siihen vielä PAKOTETTAIS. EI RIITTÄIS LAVASTAMINEN.

  • Minä en tiedä puhelinmyyntityöstä myyjänä mutta langan toisessa päässä olosta sitäkin enemmän. Olen miettinyt miten kohteliaasti voin kieltäytyä. Onko se lyömällä luurin korvaan oitis vai suorittaa estely sanoin pitkän puhelun ajan. On P-mäistä kun soittajaa vastaa ei ole mitään, mutta ostettavaa asiaa vastaan sitäkin enemmän. On perin vaikeaa lyödä tuntemattomalle luuri korvaan ja sanoa ”haista paska”. Kun toinen yrittää ansaita leipänsä. Väitän , ettäsäälistä soittajaa kohtaan ostetaan, 50% myynnista ei tarvetta tavaraan vaan siitä syystä että on kohtelias eikä läimäytä luuria korvaan oitis. Tällä vastaajan kohteliaisuudella myydään hyvin paljon.

   • Kieltäytyminen voi olla vaikeata, jos myyjä vain luukuttaa eikä anna sanavuoroa. Tällöin sanon ainakin itse suoraan, ei kiitos. Jos taas myyjä osaa asiansa ja hänen kanssaan voi käydä aitoa keskustelua, kieltäytyminen on helpompaa ja sen voi perustella myyjälle. Voi ollakin, että kuluttajapuolella osa kaupoista syntyykin siitä, että ostaja haluaa olla kohtelias. Yrityspuolella tämä lie harvinaisempaa. Väitän, että siellä päätökset ovat paljon rationaalisempia kuin kuluttajapuolella, jossa ostaminen voi tapahtua enemmän mielijohteesta ja tunnepohjalta.

 8. Teen btob puhelinmyyntityötä. Se ei todellakaan sovi kaikille eikä sitä voi tehdä vastantahtoisesti. Pitää haluta myydä ja luottaa työntantajaan ja tuotteeseen. Olen hyvä työssäni ja tuotan palkkani työnantajalleni – välillä niukemmin välillä reilummin. En ole ensimmäisessä myyntityöpaikassa, ja sekä niissä edellisessä että tässä on korkeat myyntitavoitteet ja muut mitattavat kuten kontaktimäärät ja asiakkaan kanssa puhelimessa käytetty aika ja näistä yhteensä laskettavat tehokkuusluvat ”hitrates”.
  Matka työttömästä tehokkaaksi puhelinmyyjäksi on hyvin, hyvin pitkä.
  Puhelinmyynti on kuninkuuslaji, joka vaatii myynti- ja tuoteosaamista, tilannetajua ja turnauskestävyyttä, ja siinä voi ja pitääkin kehittyä koko ajan. Sanon ammattini aina kysyttäessä, joskus kysymättäkin, ja nillittäjiä kehotan kokeilemaan – sitten tietäisi kannattaako mussuttaa. Kaiken mitä näet ympärilläsi on joku myynyt! Businesspuolella meilläkin tapaa ajoittain ihan aitoa ja oikeaa keskustelukulttuuria, luurit ja hävyttömyydet eivät siihen kuulu. Kuluttajapuolen luuriin en lähde, perusteluja tuolla ketjussa on jo riittämiin.

  • Kiitos kattavasta kommentista, olen kaikin puoli samaa mieltä kanssasi. Ei sovi todellakaan kaikille loppuviimein, mutta kehotan kaikkia kokeilemaan. Ennakkoluulot ja oletettu luurikammo voivat osoittautuakin vääriksi, kun myyntityön makuun todella päästään.

   • Kokeilemaan pääsee varsinkin asiattomiin puhelinmyyntiyrityksiin. Yhteen aikaan Westerfield-tuotteita myyvän Talking Peoplen myyjät oli määrätty sanomaan myyntipuhelun alussa, etteivät he ole myymässä mitään. Ilmaista näytettä väitettiin tarjottavan. Kuitenkaan näytettä ei voinut tilata tekemättä samalla maksullista ja tuotteisiin nähden kallista kestotilausta.

   • Viimeksi markkinointipuhelun minulle soittanut Talking People Finland Oy:n työntekijä ei enää sanonut, ettei ole myymässä mitään, ja myös yrityksen nimi Talking People mainittiin. Käytettävä nimike ei olekaan enää Westerfield vaan Mylando. Nimike vaikuttaa siltä, että sillä olisi haettu samankaltaisuutta suosittuun verkkokauppaan Zalandoon. Ensimmäisen tuotelähetyksen saa edelleen maksutta, mutta jos tilausta ei huomaa riittävän ajoissa irtisanoa, tilausta ei voikaan peruuttaa kuuteen kuukauteen. Vaikuttaa siltä, että yrittäjä laskee aika paljon sen varaan, että on paljon tilaajia, jotka eivät ehdi irtisanoa tilauksia ennen puolen vuoden jakson alkamista.

 9. Olisi erittäin epäkohteliasta oikeita myyjiä ja varsinkin myyjän ammattia kohtaan laittaa työttömiä puhelinmyyjiksi. Puhelinmyyjän homma on erittäin tärkeä kokemus myyjäksi ja asiakastyöhön hakeutuvalle, mutta ei helvetissä ikinä kuuna päivänä siitä pidä tehdä ”joka pojan ja tytön hommaa”.

  Myyjän pitää olla ammattilainen. Sen lisäksi myyjän pitää olla ihmisenä siihen hommaan sopiva. Tämän lisäksi pitää olla oikea työntantaja ja juuri oikeat myytävät tuotteet sille ammattimaiselle myyjälle. Kun saa b2b-myyntipuheluita pari päivässä ja b2c-myyntipuheluita 3-5 päivässä ei paljoa hampaita naurata. Noista puheluista harva on ammattimaiselta myyjältä tuleva puhelu.

  Suomi kaipaa lisää ammattimaisia myyjiä ja suuren harvennuksen (tai jopa poiston) amatöörimyyjien osastoon.

  • Varmasti olet oikeassa siinä, että kaikki eivät ammattiin sovellu. Uskon kuitenkin, että turhaan tällä hetkellä liian moni pelkää myyntityötä tai muusta syystä ei siihen hakeudu, ”korkeakoulutettuna minä en mihinkään myyntityöhön mene”.

 10. Olen nähnyt lähiaikoina ainakin Konalassa ja Haagassa Helsingissä työpaikkailmoituskylttejä, luultavasti luvattu pystytettyjä . Kyltissä lukee: ”PAIKALLINEN YRITYS LAAJENTAA! ETSITKÖ TÖITÄ? ME ETSIMME SINUA! 1800€/KK…” Yritys siis laajentaa, mutta yrityksen nimeä ei mainita kyltissä. Yhteystietona on puhelinnumero ja etunimi, todellinen tai keksitty. Myöskään työtehtävää ei mainita, mutta aavistan, että se on puhelinmyyntiä.

  • ”PAIKALLINEN YRITYS LAAJENTAA!” ei sittenkään taida olla ainakaan pelkästään puhelinmyyntiä, vaan Kirby-pölynimurien kotimyyntiä. Golden Opportunity hakee myös ”ajanvaraajia”, joiden työ saattaa olla aika pitkälti puhelinmyyntiä.

   • Edelleen näkyy eri puolilla kaupunkia luultavasti luvatta asetettuja kylttejä, joilla haetaan nähtävästi Kirby-imurien myyjiä. Golden Opportunity Finland Oy ilmoittaa myös TE-palveluiden Avoimet työpaikat -palvelussa: ”Yrityksemme maahantuo ja myy laadukkaita amerikkalaisia puhdistusjärjestelmiä Uudenmaan alueella.” Toisessa ilmoituksessa, jossa haetaan ”myyntiedustajaa”, lukee ”ei siis puhelinmyyntiä”, toisessa taas haetaan ”ajanvaraajaa”, jossa ilmeisesti täytyy puhelimitse saada ihmisiä ottamaan vastaan ”myyntiedustaja” kotikäynnille.

 11. Voi että miten todellisesta maailmasta vieraantunut voi ihminen olla. Sinua tietysti kiinnostaa myyntityö, kun sinä olet KAUPPAtieteiden maisteri, etnologian maisterille puhelinmyynti ei varmaan niin sopisikaan, tuliko tällainen mieleen? Vastikkeellinen sosiaaliturva on ajatyksena mainio, mielikuvissa pitkäaikaistyöttömiä aktivoidaan lähtemään kotoa ja laiskat sosiaalipummit laitetaan ruotuun, mutta oikeassa elämässä vastikkeellinen sosiaaliturva tarkoittaa vaikeassa tilanteessa olevan ihmisen orjuuttamista nälkäkuolemalla uhkailemisella, sekä sitä, että yritykset saavat laskea palkan miten alas tahansa koska sosiaaliturva kattaa loput. Suomessa on työttömiä kymmenkertaisesti työpaikkoihin nähden, työttömät eivät tarvitse aktivointia tai orjatöitä, he tarvitsevat oikeita töitä. Tähän ongelmaan auttaa vain työelämän rakenteiden perustavanlaatuinen muutos, ei orjatyöt.

 12. Kyllä tiedän, että kaikki eivät loppuviimein myyntityöhön sovellu. Kun katsoo kuitenkin meidänkin porukkaa täällä Ilmarisessa, taustat ovat suurimmalta osin muualla kuin kauppatieteissä. En siis lokeroisi suoraan koulutustaustaa ja myyjäksi ryhtymistä, kyse on enemmän valmiudesta ja halusta laittaa itsensä likoon. En tiedä mitkä luokittelet orjatöiksi, mutta ainoa tapa välttyä muiden ohjeilta ja seurannalta on työllistää itsensä. Jos myyntityö reiluilla ehdoilla ei ole oikeaa työtä, niin ei mikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.