Unohda kesäkunto – tähtää elämäsi kuntoon


 
Vieraskynä: Marja Putkisto
 
 

Valo kutsuu liikkumaan ja avautumaan! Kevään valo on armottoman paljastava. Kun luonto pursuaa uudistumistaan, monet meistä katsovat peiliin: kuinka minä voin?

Minäkin haluan, että kudokseni ovat kimmovoimaiset ja vartaloni vahva ja elastinen. Jäykkyys, heikkous, kankeus – pois ne minusta!

Kuinka lyhyessä ajassa kudoksen kimmovoima (tonus) saattaakaan muuttua. Istuminen ei ainakaan vartaloamme notkista! Virikkeitä tulvii elämäämme tietokoneen kautta. Kuinka ollakaan samalla silmien lihakset lukkiutuvat, hampaiden narskutus hiipii elämään ja unen laatukin muuttuu. Minne katosivat ne hunajaiset yöunet?

Jos nukut yhden yön aikana liian vähän, kokonaishyvinvointisi kärsii. Jo yhden päivän liikkumattomuus jäykistää ja väsyttää. Viiden päivän levolla olet jo menettänyt lihasmassaa ja sama aika sängynpohjalla vaatii monen kuukauden työn syvän lihaksiston toiminnallisuuden palauttamiseksi. Pahinta, mitä keholle voi tapahtua, on täydellinen liikkumattomuus!

Mikä vain ylirasitus vaikuttaa hermoston biokemialliseen toimintaan ja sitä kautta mieleen. Sen voi todeta keskittymiskyvyn heikkenemisenä, ahdistuksena ja siitä, että stressin kokemisen kyky laskee. Valitettavan usein ihmisen muuttuu tällöin myös mieleltään negatiiviseksi. Ärisijät tunnemme kaikki. Valoisa, vireä kollega – mikä elämän ilo!

Palautumisella tarkoitetaan, että keho korjaa vauriota ja palautuu taas normaalitilaan – tai oikein harjoitellessa lähtötilannetta paremmalle tasolle. Palautumisen voi todeta siitä, kuinka toimintakyinen olet. Toimintakyky taas tarkoittaa suuremmassa mittakaavassa elämänhallintaa, jota voi mitata valmiudella suorittaa arkipäivän työtä optimaalisesti ja kykyä muuntautua kohtaamaan eri elämän haasteita. Toimintakyky on päiväkohtaista ja jopa tuntikohtaista.

Elämän kunto liittyy siis elämään ja siihen kuuluviin sykleihin. Kukin vuodenaika tuo mukanaan uusia haasteita, elämästä puhumattakaan – jolla on aina takataskussa yllätyksiä meille kaikille! Vaikka peruskuormituksemme pysyy samana, voimme niin eri tavoin – riippuen siitä, miten koemme asiat ja mitä muuta on elämässämme.

Tarkemmin sanoen palautumista voisi kutsua kehon säätelyjärjestelmien palautumiseksi (= parasympaattinen >< sympaattinen tasapaino). Sen käynnistyminen vaatii erilaisia fysiologisia vasteita erilaisissa stressitiloissa.

Hormonaalinen järjestelmä palautuu levolla ja tasapainoisella ravinnolla, jolloin stressin vilkastuttamat kortisolitasot tasaantuvat. Lepo ei aina kuitenkaan ole takuu kokonaisvaltaiseen palautumiseen – sen sijaan erityyppinen rasitus voi toimia vastapainona sille rasitteelle, mikä meihin vaikuttaa normaalisti – ei siis pelkkää sohvalla olemista!

Toki puhun venyttelyn puolesta ja uskallan julistaa: jos suomalaiset venyttelisivät, nostaisivat itsensä hyvään ryhtiin – eivätkä söisi pullaa – olisimme ryhdikäs ja astetta paremmin voiva kansa. On aina yhtä vapauttavaa saada kokea hyvin kohdennetun venyttelyn vaikutus. Venyttelyn, joka vapauttaa kehon sen neutraaliin asentoon; ts. siihen, jonka ylläpitoa meidän pitäisi kaikella harjoittelulla tukea.

Olen suuri itsenäisyyden kannattaja ja toivon, että omalla työlläni voin vaikuttaa siihen, että yhä useampi suomalainen voi omatoimisesti oppia huoltamaan kehoaan pitkin päivää. Varmaa on, että mitä symmetrisempiä olemme sen paremmin voimme.

Energisen, notkean, vahvan ja ryhdikkään Suomen puolesta,

Marja Putkisto
@MarjaPutkisto1
www.methodputkisto.com

Marja Putkisto on Method Putkiston kehittäjä, tuottaja ja MP Instituutin perustaja. Hän on julkaissut metodeistaan 13 kirjaa. Marja Putkisto toimii Method Putkisto Finland Oy:n ja MP Instituutin johtajana sekä Suomessa että Iso-Britanniassa.

 
Kategoria(t): Työhyvinvointi, Työkyky
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Unohda kesäkunto – tähtää elämäsi kuntoon

  1. Lyhyen kesäsesongin aikana matkailuyrittäjän on tehtävä 16-20 tuntisia päiviä seitsemänä päivänä viikossa. Joka kesä laihdun 4. Kiloa. Vanhempana on pitänyt käydä nestetiputuksessa kun ei kerkiä juoda vettä tarpeeksi. Elämä on aina ollut työntäyteistä . Minulla ei ole koskaan ollut kesälomaa . Kun tekee paljon työtä ei kerkiä masentumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.