Omistajat haluavat selvityksen hiiliriskeistä


 
Tiina Landau
 
 

Ilmastonmuutos uhkaa ihmisyhteisöjen tulevaisuutta. Puoli vuotta sitten Pariisissa päättäjät sopivat tavoitteesta rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 tai 2 asteeseen. Yhä harvempi sijoittaja uskoo varojaan enää hiilikaivoksille. Samaan aikaan näyttää siltä, että isot öljy-yhtiöt porskuttavat eteenpäin, tarjoten tuottoja myös suomalaiselle eläkkeensaajalle. Pinnan alla kuitenkin kuplii.

Viime vuosina keskustelu öljy-yhtiöiden ilmastoriskeistä on siirtynyt neuvotteluhuoneista myös paraatipaikalle eli yhtiökokouksiin. Viime vuonna Ilmarinen osallistui sijoittajien yhteenliittymään, joka teki ehdotuksen Shellin ja BP:n yhtiökokouksille laajemmasta ilmastoriskien raportoinnista. Kumpikin yritys asettui kannattamaan ehdotuksia ja ne hyväksyttiin yhtiökokouksissa yli 90 % kannatuksella. Tänä vuonna Ilmarinen oli antamassa vastaavia ehdotuksia myös hiili-intensiivisellä kaivosalalla (Rio Tinto ja Anglo American), jossa ne saivat yhtä lämpimän vastaanoton – niiden kannatusprosentit lähentelivät jo Tšetšenian vaaleja.

Exxon – viimeinen dinosaurusko?

Jo pari vuotta sitten öljy-yhtiö Exxon päätyi otsikoihin, koska se oli jättänyt ilmastovaikutukset pois riskiarvioinnista. Exxon piti mahdottomana ajatuksena sitä, että sen liiketoimintaa rajoitettaisiin ilmastovaikutusten vuoksi. Siksi se ei edes ottanut tämän kaltaisia riskejä arvioinnin kohteeksi.

Tänä vuonna sijoittajien yhteenliittymä teki 25. toukokuuta Exxonin yhtiökokoukselle vastaavan osakkeenomistajan ehdotuksen kuin Shellille ja BP:lle vuotta aiemmin. Ehdotuksessa Exxonia pyydettiin tekemään arviointi liiketoiminnastaan suhteessa skenaarioon, jossa ilmastonmuutosta rajoitettaisiin kahteen asteeseen – ja raportoimaan tuloksista. Exxon kehotti osakkeenomistajia kaatamaan ehdotuksen ja onnistuikin siinä. Tästä huolimatta toukokuun yhtiökokouksessa lähes 40 % äänistä asettui sen taakse – Ilmarinen mukaan lukien. Vaikka tulos ei velvoita Exxonin johtoa toimenpiteisiin, on sijoittajien viesti selvä.

Öljy-yhtiöt muutoksessa

Sijoittajien näkökulmasta on arvokasta, että öljy-yhtiöt alkavat pohtia liiketoimintansa tulevaisuutta ja myös investointejaan huomioiden ilmastonmuutoksen hillitsemisen eli 2 asteen skenaarion. Sen sijaan sijoittajalle asti raportoidut arviot eivät ole olleet ihan yhtä hyödyllisiä, sillä yhtiöt tuntuvat odottavan, että jonkun kilpailijan tuotantoa tullaan rajoittamaan – ei heidän tuotantoaan. Siten öljy-yhtiöiden tuotot kahden asteen skenaariossa saattavat heidän omissa arvioissaan jopa kasvaa, koska öljyn hinnan arvioidaan nousevan ja tuotannon pysyvän ennallaan.

Kuinka sijoittaja sitten voi vaikuttaa siihen, että myös öljy-yhtiöt ottaisivat ilmastonmuutoksen tosissaan? Sijoittamista vähänkin tunteva ymmärtää, että maailmaa ei muuteta myymällä osakkeita: markkinoilla löytyy aina uusi ostaja yritykselle. Omistamalla yrityksiä voi vaikuttaa niiden suuntaan, ihan lähtien jo hallituksen nimittämisestä.

Sijoittajien vaatimukset suuria yhtiöitä kohtaan tulevat jatkossa lisääntymään ja olemaan yhä näkyvämpiä. Ennen kaikkea tällaiset ehdotukset kertovat siitä, että suurten instituutiosijoittajien rivit tiivistyvät ja vaikuttamisesta on tullut yhä varteenotettavampi vaihtoehto sijoituskohteista luopumiselle. Maailma muuttuu – hitaasti mutta varmasti. Exxonin tapauksessa ongelma ei katoa mihinkään, vaan sijoittajat tulevat jatkossakin vaatimaan yhtiöltä parempaa varautumista ilmastonmuutoksen liiketoimintariskeihin. Muutos on ajan kysymys.

Tiina Landau
Vastuullisen sijoittamisen senior-analyytikko
Ilmarinen
@TiinaLandau

 
Kategoria(t): Ilmarinen, Sijoittaminen, Vastuullisuus
Avainsana(t): .
Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.
 

Vastaus artikkeliin: “Omistajat haluavat selvityksen hiiliriskeistä

  1. Vastuullisille sijoittajille suosittelisin ehdottomasti sijoittamista joko ydinvoimaan tai sen kehittämiseen sekä bio-ja maakaasun käyttöönoton lisäämiseen liikenteessä joko kaasuina tai LNG muodossa. LNG infra on täysin kehittämättä mutta sitä voitaisiin helposti ottaa erityisesti raskaan liikenteen käyttöön korvaamaan nestemäisiä polttoaineita.

    Pelkästään noilla kaasuilla voidaan välittömästi pudottaa n. 30% CO2 päästöistä ja tunnetusti erittäin haitalliset pienhiukkaspäästöt joita lähinnä syntyy kivihiilen, turpeen ja puun polttamisesta dieselin ja jopa bensiininkin ohella lähes kokonmaan.

    Merkitys on siis kerta kaikkiaan suuri ja käytännössä paljon suurempi kuin millään ”päästöttömillä” viherkikkailuilla kyetään saavuttamaan.

    Koko teknologia on valmis, materiaalit valmiina, kaasua riittävästi tuhansiksi vuosiksi. Ainoa mikä estää tämän välittömän vaikutuksen käyttöönoton on öljyteollisuus ja meillä maa-ja metsätalouden tuetut intressit eli meikäläinen biomassa, aka metsiemme polttaminen ilmasaasteeksi. Runollisesti: Hiili ja hiukkaset taivaalle ja taalat maan-ja metsänomistajien ja poliitikkojensa taskuihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.